Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Test av skalkläder för barn

Ute året runt – i väder med stort v, då är ett perfekt läge för ett skalplagg! Magasin Friluftslivs testfamiljer har bus- och långtestat vatten- och vindtäta skalplagg för barn och lämnat plus och minus. Alla testade plagg är fluorkarbonfria!

En bra skalmundering gör sitt jobb i vind, regn, vårsol och kallgrader. Får du en modebeslutsam yngling med på skalplaggståget har du med cordura-förstärkning på utsatta ställen slitstarka ytterplagg till era uteäventyr som dessutom funkar lika bra i vardagen. Att plaggen kan användas året runt ger en anledning att syna detaljer innan inköp och att välja en högre kvalitet. Därför har vi testat skalplagg i premiumsegmentet, som håller för flera säsonger, att ärva och att sälja vidare eller köpa begagnat.

Skal bra för barn i rörelse

Till skillnad från galon, som också är vattentätt, har skalkläder ett membran som gör att plagget andas. Galonkläder är inte kända för fantastisk passform, men är tåliga, ofta billiga och bra för små barn som sitter eller kryper i vatten. En risk med den täta galonen är att värmen kapslas in och barnet kan bli fuktigt inifrån. En regnrock i galon passar således bra i väntan på skolbuss, men är inget du vill ha på ett barn som leker, vandrar eller åker skidor.

»En bra skalmundering gör sitt jobb i vind, regn, vårsol och kallgrader.«

Funktioner och köptips

Fundera först på vad du vill ha ut av skalplaggen. När och hur kommer de användas? Ska jackan kunna vara skidjacka på vintern ställer det andra krav på stabilitet, plats för värmande lager under och slitstyrka än ett lätt, väderskyddande sommarplagg.

Skalplaggens vattenskydd sitter på insidan, i membranet som håller tätt utifrån och andas från insidan. Hur vattentätt tyget är mäts i enheten vattenpelare, som visar hur mycket vattentryck tyget klarar innan det släpper igenom väta från utsidan. Från kring 2500 vattenpelare och uppåt börjar plagg klassas som vattentäta men rörelse i tyget, belastning av exempelvis ryggsäck och framförallt tiden ute i väta gör att för barn och familjer som är ute mer än en kort stund behöver söka efter siffror som startar vid 8–10 000 vattenpelare, därför har vi testat i detta segment. Direkt avgörande för plaggets vattentäthet är hur sömmar behandlats. Vill du ha plagg som absolut håller tätt, leta efter tejpade eller svetsade sömmar.

Kvalitet och pris hänger samman med bearbetning och materialval, det visar också testet. Förböjda knän och armar främjar lek, en förlängning i ryggpartiet är bra vid cykling och skidåkning. Reglerbara ärmslut, benslut och gärna midjemått i byxor är värdefullt. Alla luvor i testet kan tas av då detta krav ofta ställs i förskoleverksamhet. Fothällor visade sig vara testets tuffaste punkt, hur viktig den är bedömer du själv, precis som vad som är tillfredställande design.

Gneis - Turmalin skalkläder

a a a

Andas bra

Pris: Setpris 1 700kr
Strl: Dubbelstorlekar 74/80-116

Beskrivning: Gneis Turmalin är slitstarka vind- och vattentäta skalkläder som tål det mesta. Såväl jacka som byxa har ett mjukt innerfoder och är helt ovadderade. Med 10 000 vattenpelare, förstärkning i cordura över knän och rumpa, förböjda armar och knän gör Gneis ett gediget tekniskt jobb med detta set. Plaggen är fluorkarbonfria och storlekarna är normala till rymliga, setet är tvåfärgat och finns i två färgställningar. Jackan har hög krage och en löstagbar huva som fästs med både knappar och kardborre samt två fickor med dragkedja. Ärmsluten regleras i storlek med kardborreknäppning. Både jacka och byxa har insydda reflexer. Byxorna är av högre modell med fasta hängslen. Fothällorna av gummiband och slits ganska snabbt.

Friluftsliv tycker: Bra slitstyrka på tyget blir omdömet efter att plaggen testats hårt på förskola, i skogen och i skärgården. Gneis skickar som standard med två fothällor vid köp vilket visade sig bra då en gick av. Byxornas höga modell har för och nackdelar med extra värme över ryggen. Bra kalla dagar, men ljumma vårdagar kan detta göra att setet som helhet blir för varmt. Plaggen andas bra, och byxorna klarar sittande i vattenpöl. Prisvärda och kan ärvas efter att de växts ur.

Plus:
+ Slitstarkt tyg med förstärkningar på rätt ställen.
+ Har tvättats ofta med bibehållen god funktion.
+ God passform med ställbar midja och reglering i ärmslut.

Minus:
– Fothällor av gummiband som snabbt går av.
– Stora loggor på flera platser, en smaksak men design landar på minus.
– Tjockt yttertyg i byxan drar åt sig väta, men håller tätt.
– Corduran i sömmens fåll på rumpan har ruggats upp och fått några hål.

Polarn och pyret - weather pro skalkläder

a a a

Hög slitstyrka

Pris: jacka 899 kr, byxa 599 kr
Strl: 80-152 / 98-152

Beskrivning: Polarn O. Pyret gör slitstarka vind- och vattentäta skalkläder, som tål att lekas hårt i. Många funktioner, genomtänkta lösningar och hållbart tänk ger en högkvalitativ känsla. Heltejpade sömmar och 10 000 vattenpelare. Plaggen med reflexer i 360 grader kommer i flera klara färger. Plaggen är fluorkarbonfria och storlekarna är normala till rymliga. Jackan med randigt meshfoder har avtagbar luva som fästs med tryckknappar och kardborre. Kragen är fodrad med microfleece, ärmsluten kan regleras med kardborre och nedre delen av jackan har en dragsko så att vidden enkelt justeras. Som på alla Polarn O. Pyrets skalkläder finns det tryckknappar för infästning av deras övriga lager på lager kläder. Byxorna är en midjemodell med hängslen som går att ta av med ett knäppe. För att förenkla på- och avtagning finns en dragkedja i sidan. Knäna är sydda med förböjda knän och både knän och rumpa har förstärkt tyg. Fothällorna är av gummiband.

Friluftsliv tycker: Efter en hel säsongs intensiv användning på förskola, fjäll, i skog och i skärgården är skalkläderna i bra skick. Fothällornas gummiband slets snabbt och gick sönder. Plaggen andas bra, och upplevs vattentäta och robusta. Sammantaget är de är väl värda priset, och kan ärvas efter att de växts ur.

Plus:
+ Extremt slitstarkt tyg som andas bra.
+ Att man enkelt kan fästa en tunn vadderade jackor eller vindfleece från samma märke som foder.
+ Tidlös klassisk design.

Minus:
– Fothällor av gummiband som snabbt går av.
– Lite svårt för barnet att ta dra upp dragkedjan på byxorna.

Isbjörn of Sweden - Storm and Hurricane hardshell

a a a

Bra miljöval

Pris: jacka 1 500 kr, byxa 1 300 kr
Strl: Dubbelstorlekar 110/116-146/152

Beskrivning: Isbjörn jobbar hårt för att skapa plagg som tål allt och lite till. Både byxa och jacka har 15 000 vattenpelare vilket är mest i testet. Tejpade sömmar, membran som andas bra, reflexer i 360 grader, bluesign-certifierat material samt flourkarbonfri vattenavstötande ytterimpregnering därtill. Jackan Storm Hardshell Jacket är en tvålagers skaljacka med meshfoder på kroppen och nylonfoder i ärm. Två bröstfickor med dragkedja, huvan är reglerbar bak och avtagbar. Vid ärmsluten finns tillväxtmuddar som kan sprättas upp, samt mjuka elastiska innermuddar. Byxan Hurricane är en rymlig byxa med löstagbara hängslen som också är ställbara i midjan, perfekt att kunna välja efter tycke och smak. Smidig passform som gör den enkel att dra över andra byxor. Fothälla som fästs med knapp. Görs bara i svart.

Friluftsliv tycker: Jacka och byxa har använts mycket i både skolmiljö under snöfri men grusrik vinter, på vandring, för skidåkning, i regn och på sommarfjäll. Passformen ger möjligheter till värmande lager under och plaggen upplevs som välskräddade och funktionella. Det här är grymt bra plagg som håller fört hårt slitage och som utvecklas med stort miljötänk, konstaterar testfamiljerna. Ett minus är byxans fothällor då de hos en testare lossnade tidigt. Isbjörn är dyrast i testet, men klarar med lätthet användning hos både två och tre barn och har ett högt andrahandsvärde. Modern design.

Plus:
+ Välskräddad och snygg passform.
+ Huvan sitter bra på huvudet, något som är ovanligt för barnplagg.
+ Knappt märkbart slitage på jackan trots hård användning.

Minus:
– Fothällornas infästning, de lossnade tidigt.

Bergans - Ruffen kids jacket and pants

a a a

Tål allt

Pris: jacka 1100 kr, byxa 1000 kr
Strl. 86-128

Beskrivning: Bergans serie Ruffen är vatten- och vindtäta 2-lagers skalplagg för aktiva barn. Produkterna är bekväma och utvecklade för rörelse och en lång livslängd med extra slitstarkt tyg på utsatta ställen. Vattenpelare är minst 10 000, sömmarna tejpade och tyget är bluesign-certifierat med membran som andas. Reflexer i 360 grader på både jacka och byxa, förböjda knän och armar. Ruffen kommer i två färgställningar och är normala men åt det stora hållet i storleken. Jackan som är rymlig men välskräddad i passformen har meshfoder runt bålen och slätt foder i ärmar och huva. Förlängt ryggparti, förstärkningar på armbågar, dubbla dragkedjeförsedda fickor samt reglerbar och avtagbar huva som fästs med knappar. Byxan är formsydd i låg modell som saknar hängslen och är reglerbar i midjan. Den har förstärkningar över sätet och har ett extra slitstarkt material över knäna samt resår i benslut där fothällor i gummi sitter fast med dubbla knappar i extra säker infästning.

Friluftsliv tycker: Det här är lätta och smidiga plagg som verkligen är skapta för lek och rörelse och som håller tätt i alla väder. Hård användning under lång säsong syns inte nämnvärt vilket gör plaggen prisvärda och kan skickas vidare till nästa barn. Byxornas låga modell utan hängslen kanske passar något bättre för större barn än toddlers. Fothällorna sitter som berget, men byxorna kunde haft någon mer reflex. Suveräna skalplagg alla testfamiljer varit väldigt nöjda med.

Plus:
+ Snygg design och välskräddad passform som är lätt att leka i.
+ Slitstarkt tyg.
+ Fothällor i gummi med extra säker infästning, tappas inte och slits inte av.

Minus:
– Byxorna kunde haft någon mer reflex.
– Färgvalet står mellan blått och rosa.

Tvätta rätt

1. Som de flesta funktionsplagg mår skalplagg bäst av att inte tvättas för ofta. Det kan vara lättare sagt än gjort när det gäller barnplagg, men ofta går lera och annan utomhussmuts att torka eller skaka av när den fått torka. Att välja ett plagg i en mörk färg kan också vara en hjälp mot frestelsen att tvätta plagget för ofta.

2. När du väl måste tvätta kläderna, stäng alla dragkedjor, släpp loss eventuella snoddar och stäng kardborreband. Vänd sedan plagget ut-och-in. Annars förhindrar plaggets vattentäta membran att tvätt- och sköljvatten kan sköljas ur ordentligt.

3. Det är viktigt att det tvättmedel du använder är utan mjukmedel. Tillsätt inte heller något sköljmedel. Det sätter igen membranet och förstör vattentätheten och andningsförmågan. Det finns speciella tvättmedel för skalplagg som kan vara bra att använda för att undvika att slita på plaggets funktion.

4. Om ett plagg enligt skötselrådet kan torktumlas bör man också göra det. Värmen i torktumlaren bidrar till att återakvitera den vattenavvisande ytan.

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning