Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Recept för en god kajaktur

På Martin Perssons och Anders Repfennigs kajaktur blir det varken pulversoppor eller frystorkat. Det blir mat lagad från grunden. Inget är nämligen trevligare än att laga mat när man umgås, och på tur finns alltid tid. Här bjuder de på läckra recept och smarta tips.

Text: Karin Wallén
Foto: Henrik Witt

Bra mat på en kajaktur

Potatis, ägg och lök är mycket tåliga matvaror när som helst på året, men när det har tillagats blir det plötsligt en känslig produkt. Potatis kan surna om den är tillagad, och om du kokar ett ägg blir det en kylvara som inte klarar sig lika länge som ett rått ägg.

Rökt fläsk är alltid bra, torrvaror som paketerats var för sig är tåliga, och så konserver förstås.

Riktigt smör klarar sig också bra, om det packats så att det inte utsätts för hög värme.

Färska örter för att piffa till rätterna är lyx! Fäst dem ovanpå kajaken så bryts de inte sönder.

Svårare att ha med

Mejerivaror. Laktosfritt är tåligare, liksom havrebaserade produkter som också håller längre. Fisk, skaldjur och kyckling är också lömskt och blir dåligt om det inte hålls kylt.

Packa alla torrvaror ordentligt. De blir odugliga om de blir blöta. Även när man tycker det är torrt i kajaken finns där mycket fukt.

Så håller du maten kyld

Gör en av ”fikaluckorna” på kajaken till ett kylskåp! Klä utrymmet i tidningspapper som håller kylan inne och värmen ute. Var särskilt noga att isolera upp mot luckan, där solvärmen vill in på sommaren.

Frys allt som går att frysa. Många fryser en flaska vatten. Det kan man göra om det får plats som kylklamp i utrymmet. Lägg det du vill hålla kylt tillsammans med de frysta varorna, framför allt mejeriprodukter, kött och fisk.

Undvik att lägga exempelvis bröd, morötter och potatis i kylutrymmet. De stjäl kyla.

Ta alltid med

  • Kniv, gaffel och sked av metall – hållbart i eld
  • En riktigt bra och skarp kniv att skala och hacka med, packad i plasthölje
  • Visp
  • Zip-påsar som tvättas och återanvänds
  • Kanna för gott kaffe – presso eller kokkaffe

Ärtsoppa

Ärtsoppa kan man inte ha bråttom med. Därför är den bra att göra över öppen eld. Låt den stå där och puttra någon timme medan du gör annat.

Du behöver:
  • Gula ärter
  • 1 hackad gul lök
  • Rimmat fläsk
  • 1 buljongtärning
  • Ingefära för smaksättning

Förbered hemma:
Lägg ärterna i blöt i vatten i en zip-påse i minst ett dygn i förväg.

Ute:
  • Stek rimmat fläsk. Det ska inte vara knaperstekt, men få lite yta.
  • Tillsätt och stek hackad gul lök.
  • Tillsätt buljongtärning och lite ingefära eller annan smaksättning efter smak. Låt koka i minst en timme tills ärterna mjuknat.
  • Tillsätt salt och peppar, men kom ihåg att det också är sälta i fläsket.

Pannkakor

Medan ärtsoppan kokar kan du fixa pannkakor! Skit samma om de inte blir perfekta – det gör inget när du är ute på tur.

Du behöver:
  • 3 ägg
  • 3 dl mjöl
  • 6 dl mjölk
  • Lite salt
  • Smör eller olja för stekning
Så gör du:
Förbered torrvarorna hemma och ta med så mycket som du behöver. Du kan också slänga i lite salt redan från början. Här behöver du visp och stekspade.

Färsk pasta carbonara

När du gör en meny till paddlingen är det bra att tänka på vilka ingredienser man kan använda till mer än en rätt. Här kan du till exempel använda en del av fläsket till ärtsoppan och en del till en pasta carbonara!

Du behöver:
Färsk pasta (använd ett recept som passar ditt mjöl – det här är från Zeta):
  • 4 dl ljummet vatten
  • Rimmat fläsk
  • 20 g jäst
  • 600 g vetemjöl Tipo 00 eller Manitoba
  • 2 tsk salt

Förbered hemma:
Degen ska först jäsa i 8–12 timmar och sedan kalljäsa i 1–2 dagar. Vi förbereder den med andra ord hemma och har med den som en degklump i zip-påse.


Ute:
Pastan:
  • Kavla ut degen och kör den genom pastamaskinen (om du inte har en pastamaskin kan degen bara kavlas och skäras med kniv).
  • Häng pastaremsorna över en paddel tills det är dags att koka dem.
  • Koktid: cirka 5-6 minuter.

Pastasåsen:
  • Stek bacon
  • Stek lite lök
  • 20 g jäst
  • Häll på grädde så att det tjocknar till sig när det kokar
  • Tillsätt riven parmesan så att det blir en smetig, trög sås

Panerad rödspätta med pärestomp

God husman går alltid hem. Panera fisken på plats, och ha med något att krossa potatisen till ”pärestomp” med.

Du behöver:
  • 150 gram rödspätta per person
  • Mjöl
  • 1 ägg
  • Ströbröd
  • Potatis, cirka 3 per person
  • Vispgrädde
  • Valfritt: bacon till stompen
  • 0,5 hackad rödlök
  • Rårörda lingon (eller frysta lingon och socker)

Så gör du:
  • Dubbelpanera rödspättorna genom att först lägga dem i mjöl, sedan i vispat ägg och sist i ströbröd. Stek den panerade fisken.
  • Potatisen kokas, sedan krossas den med en potatisstöt eller med händerna. Det får inte bli mos, utan ska ha viss textur. Tillsätt lite grädde om det blir för torrt.
  • Stek bacon och ha i pärestompen. Tillsätt även hackad rödlök.
  • Lägg på lite persilja.
  • Rårörda lingon till servering.

Tips: Förbered lingon
Du kan förstås förbereda rårörda lingon hemma, men det går att göra på turen också. Ha med frysta lingon, som då också blir en kylklamp för annan mat. Lägg lingonen i en zip-påse med socker när ni tar lunchrast och låt dem ligga till sig i kajaken fram till middagen.

Moules marinières

En rätt som känns lyxig, men faktiskt går fort att göra på plats. Vi anger inga särskilda mått, utan du får känna dig fram.

Du behöver:
  • Ett paket på cirka 900–1 000 gram musslor räcker till fyra personer som förrätt eller två personer som huvudrätt.
  • 2-3 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl vispgrädde

Så gör du:
  • Fräs riktigt smör i grytan.
  • Tillsätt hackad schalottenlök och någon hackad vitlöksklyfta.
  • Häll i vitt vin och grädde efter behag, ungefär 2,5 dl av varje.
  • Smaka av med svartpeppar.
  • Tillsätt gärna lite timjan.
  • Blåmusslorna åker i sist, när det kokat ihop sig och blivit lite mustigt. De ska bli varma men inte sega.
  • Persilja till servering.

OBS – akta dig för skadade musslor
Var försiktig – skadade eller döda musslor kan göra dig sjuk. Färska musslor håller 1–2 dagar kylskåpskallt. Har en färsk mussla öppet skal: knacka lätt på skalet, om den inte sluter sig ska du inte äta den.

Dessert med mascarpone

En fräsch och lagom söt efterrätt som är enkel att göra!

Du behöver:
  • Frysta bär, till exempel blåbär och hallon.
  • 1 dl mascarpone på burk
  • 1 dl vispgrädde
  • Vaniljsocker – helst med äkta vanilj, efter behag

Så gör du:
Vispa ihop allt (ta gärna med en vev-visp!) och servera det som en dessert. Det blir nästan som glass eftersom de frysta bären kyler ner det de blandas med. Citronmeliss till garnering!