Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Modigt i bergen

På sociala medier kallar hon sig @modigajohanna. Själv vill hon inspirera fler att våga ta för sig i bergen. Nu har Johanna Nygård själv precis vågat hoppa av ett reklambyråjobb i Stockholm, packa väskan och flytta till fjällen. För att leva sin dröm och satsa helhjärtat på outdoorbyrån Systrar i bergen.

– Det som förvånat mig mest hittills är att ingen gjort det här förut, säger Johanna Nygård. 

– Ingen har vänt sig till den här målgruppen i kommunikation, och sett vad som skulle göra att även de vågar sig ut i bergen, vinter- och sommartid. 

Det var Johanna Nygårds egna upplevelser som låg till grund för Systrar i bergen. Hon hittade själv skidåkningen ganska sent i ungdomsåren. Det var först när elitinnebandyklubban lades på hyllan som hon återfann barndomens glädje på skidorna, på snön och i bergen. 

– Då hade jag inte tillräckligt många kompisar att åka med och letade resor och andra skidsammanhang där jag kunde ta mig in men allt var laddat med tuffa attribut. Det var tekniskt, actionbetonat och jag saknade ett erbjudande som kommunicerade till mig. Det var helt enkelt inte vad jag sökte eller tilltalades av.  

Men Johanna fortsatte att åka skidor och fritidsintresset förvandlades till en passion. Suget att på något sätt ägna sig heltid åt det växte, samtidigt som hon inte ville släppa sitt yrkeskunnande inom kommunikationsområdet. Under en månadsvistelse i Monte Rosa i Italien föddes så idén Systrar i bergen. En outdoorbyrå som samlar allt det Johanna saknade, skidåkning, resor, mötesplatser och kurser, utifrån kvinnliga villkor, utan de tuffa attributen. Ett outdoorerbjudande med ett inbjudande systerskap som lockar fler till bergen, både kvinnor och män.

»Det var tekniskt, hårt, tävlingsinriktat och inte
särskilt inbjudande när man som jag var ny i den här världen.«

 

– Systrar i bergen kommunicerar och skapar koncept med kvinnor som utgångspunkt. Här lyfts alltid kvinnor som mentorer, ledare, guider och representanter. Därav systerskap i bergen. Idag är män i stort sett alltid norm i skidåkningen, för resor, kommunikation och i skidtidningar. Det betyder ju inte att kvinnor inte är välkomna, men de kanske inte alltid känner sig lockade eller tilltalade. Systrar i bergen vänder bara på perspektivet och har kvinnor som utgångspunkt, utan att för den sakens skull stänga ute någon. Det låter ganska självklart men Johanna har fått erfara att det kan vara provocerande att ha kvinnor som utgångspunkt och norm för såväl produkten i sig som i kommunikationen runt den.

– En del går verkligen igång på att Systrar i bergen stänger ute killar och män. Det är dels inte sant, killar är alltid välkomna. Men det är också intressant att de här personerna inte ser att det idag finns strukturer som rätt effektivt utestänger tjejer och kvinnor. Det är det vi vill ändra på. Jämlikhet handlar om att öppna upp för alla, att skapa en välkomnande känsla så att fler vågar. Det vill jag skapa! Det finns ingen motsättning mot de resor, kurser och mötesplatser som redan finns. Det här är bara något annat som tilltalar en annan målgrupp. Att ingen tidigare har satsat på ett liknande koncept tror Johanna beror på att de flesta som sitter på beslutande positioner i skidbranschen är män.

– Det är utmanande och spännande att ge sig ut på otrampade stigar. Att vara kvinna, och dessutom ganska ung, och ge sig på att starta upp något som ingen gjort tidigare, det är roligt, men det kräver också en hel del beslutsamhet och uthållighet. 

Johanna har under den här tiden också utbildat sig till skidlärare i Friluftsfrämjandet. 

– Det var som att hitta hem. Jag har sysslat med lagidrott hela livet och sett många föreningar. I Friluftsfrämjandets skidgäng finns verkligen allt det bästa av föreningslivet. Det välkomnande, det mångfacetterade och öppenheten. Det finns många likheter med vad Systrar i bergen står för, säger hon. Många av gästerna på de skidresor och de träffar i yogasalar och i föreläsningsrum som Systrar i bergen hittills arrangerat har kommit dit på egen hand, utan sällskap. 

– Det är extra roligt. Då blir Systrar i bergen just det där sammanhanget man ofta vill ha kring skidåkningen. Vi blir ett härligt och inbjudande alternativ för alla. Med på resorna är alltid guider och det ges tid både till gemensam åkning och egna upptäckter. Båda är viktiga för att växa som skidåkare, menar Johanna.

»Då blir Systrar i bergen just det där sammanhanget man ofta vill ha kring skidåkningen. Vi blir ett härligt och inbjudande alternativ för alla.«

– Systrar i bergen ger en prestigelös och välkomnande semesterupplevelse. Våra gäster är oftast medelgoda åkare i 30-årsåldern, men vi möter hela spannet både åldersmässigt och förkunskapsmässigt. En del är rena nybörjare, andra är väldigt duktiga skidåkare, vissa har just tagit studenten, andra går snart i pension. Gemensamt är att fokus läggs på semesterupplevelse framför prestation. Johanna Nygård satsar just nu mycket tid och energi på att Systrar i bergen ska bli en självklar aktör inom outdoor-branschen, och locka ännu fler till resor, mötesplatser och kurser.

– Det är klart att det kräver mycket jobb och stor beslutsamhet. Jag är övertygad om att Systrar i bergen behövs och kommer att få fler att vilja resa till bergen. – Det är okej att tvivla längs resan, men genom att våga så öppnar du alltid upp nya dörrar och möjligheter.

Om Johanna Nygård

ÅLDER: 32 år

FAMILJ: Singel

BOR: Åre

GÖR: Driver Systrar i bergen, konsultar inom kommunikation, föreläser.

FAVORITFRILUFTSLIV: Skidor, löpning och klättring får mest utrymme. Gillar de flesta uteaktiviteter mellan berg, skog och hav!

STÖRSTA UTMANINGEN I JOBBET: Att våga vara modig och utmana mina trygghetszoner.

Text: Cajsa Rännar Foto: Niclas Vestefjell

 

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning