Planerat driftunderhåll i morgon mellan kl. 9-10. Du kan då inte boka eller avboka äventyr eller bli medlem via webben. 

Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Historik Isaberg

Isaberg har lång tradition som semester- och rekreationsort för friluftsmänniskor. Här har sedan 1900-talets början funnits pensionat, turisthotell, värdshus med mera och det växte snart fram en tradition att anordna politiska möten och fester på berget. Hestra Skid- och sportklubb bildades 1938 och på 1950- och 60-talet började åkarna kräva att en skidlift skulle byggas. Stiftelsen Isabergstoppen bildades 1970 med syfte att utveckla Isabergsområdet till en större och ändamålsenligare turist- och fritidsanläggning.

Stiftelsen Isabergstoppen bildades 1970

Den 8 maj 1969 hölls sammanträde med valda representanter från kommunerna inom Gislaveds kommunblock (Gislaved, Anderstorp, Villstad, Burseryd, Reftele och Södra Mo), Gnosjö komun samt Skid- och Friluftsfrämjandet varvid en interimsstyrelse utsågs med uppgift att i samråd med Svenska kommunförbundets juridiska avdelning utarbeta stadgar för en blivande stiftelse. 

Styrelsen för stiftelsen skulle bestå av lägst elva ledamöter varav nio valda av Gislaveds kommun och en av vardera Gnosjö kommun och Friluftsfrämjandets distriktsförbund i Småland.

Sedan samtliga intressenter antagit stadgarna bildades Stiftelsen Isabergstoppen vid ett sammanträde den 23 januari 1970.

Frilufsfrämjandet är en av stiftarna

Att Friluftsfrämjandet skulle vara en av stiftarna hade sin grund dels i föreningens medverkan vid starten och dels i att den kunskap som föreningen stod för inom friluftslivet skulle kunna tillvaratas i verksamheten.

Mer information

Här kan du läsa mer om hela Isabergs historik.

Texterna ovan kommer från rapporten Isabergstoppen under 1 500 år av L.O Magnusson, 2007.