Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Kindastrapatsen 2020 genomförd

2020-07-21

Den 17 till 19 juli genomfördes årets upplaga av Kindastrapatsen, en något mer utmanande vandring i vårt närområde. Denna gång var målet att under tre dagar gå från Rimforsa och runda sjön Drögen.

Strapatsen startade i strålande solsken efter lunch på fredagen. Första delmål var att nå Kullgölarna utmed Östgötaleden, cirka 7 kilometer väster om Rimforsa. Väl framme tog gruppen en fikapaus och vissa deltagarna vågade sig även på ett bad. Efter en dryg halvtimmes vila fortsatte sedan vandringen till nattlägret vid rövargrottan intill S. Viggen. Efter en inspektion av diverse grottor bestämde sig alla för att sova ovan jord eftersom grottorna efter den soliga dagen upplevdes ganska kalla och fuktiga. Den första dagen avslutades med middag samt ett bad i S. Viggen för de som ville. Totalt gick vi cirka 14 kilometer den första dagen. 

Även dag två bjöd på solsken men en svalkande vind gjorde temperaturen uthärdlig. Efter en påfyllnad av vattenförrådet styrde vi färden söder ut längst Drögens västra strand. Målet för dagen var att runda sjöns södra ände och sedan söka lämpligt nattläger. För att spara ett par kilometer tog vi en planenlig genväg genom terrängen, något som visade sig relativt utmanande då det inledningvis var ganska brant. Snart stötte vi dock på en maskinväg som ledde fram till den tänkta vandringsvägen. Förmiddagsfika avnjöts med en fin utsikt över sjön. Gruppen beslöt gemensamt att sedan senarelägga lunchen något för att hinna passera fyra kilometer som inte gick direkt i strandlinjen. Således blev det åter bad för de som ville när lunchen avnjöts invid Kvarnviken. Vi hade nu bara två kilometer kvar till den södra änden av sjön men hade förbrukat mer vatten än planerad. Flera deltagare kände också av skavsår och ömhet i fötterna så vi bad om att få en ny servicebil med vatten och andra skor.

Mötesplatsen blev Kottebo naturreservat vid den södra sjöstranden. Skor byttes, vatten dracks och fylldes på och en av deltagarna tog dessutom med tio liter extra vatten, vilket skulle räcka för den fortsatta vandringen. Därefter kom dagens tuffaste utmaning så vi valde att följa en djurstig uppför kullarna i Mörkvikens naturreservat. 60 väldigt branta höjdmeter senare kunde vi avnjuta en skön vila med en fin utsikt. Enligt planen var det tänkt att vi skulle slå nattläger precis norr om naturreservatet men vi tog ett gemensamt beslut om att förlänga dagens etapp för att få en kortare väg den sista dagen. Återigen väntade ett avsnitt obanad terräng men även här hittade vi relativt snart en maskinväg att följa. Fem-sex väldigt jobbiga kilometer senare slog vi läger invid Sjöbo i sydöstra Drögen. Den sista etappen hade tagit ganska hårt på gruppen. Lite mat och ett gemensamt bad under kvällen och därefter en välbehövlig vila fick avsluta dagen. Totalt hade vi gått drygt 23 kilometer under dagen.

Under natten väcktes vi av ett skällande rådjur eller hjort som i hög fart sprang genom terrängen. Oklart om varför, kanske var det jagat av något eller så var det slagsmål på gång. Vid nio-hugget var frukosten uppäten, ryggsäckarna packade, vattnet fördelat och alla skavsår omplåstrade och vandringen fortsatte. Första etappmål var Dansbovägen men redan efter två kilometer fick vi stanna på grund av att TV4 ville göra en intervju med en av ledarna. Täckningen var dock för dålig varpå gruppen fortsatte efter lite extra vila i skuggan. Ganska snart stod det klart att vi hade en jobbig dag framför oss. Dels hade vinden avtagit och värmen var därför mer kännbar, dels hade den tuffa gårdagen satt sina spår. Efter ytterligare någon kilometer kom vi till Östgötaleden och det stod ganska klart att det inte var många som hade gått där under året då leden var svårfunnen och ganska igenväxt på sina ställen. 

Efter sju kilometer kom vi till Ösjön där vi fikade och badade. Vi beslutade att åter skjuta något på lunchen och gav oss ut på vandringens sista genväg genom terrängen. Denna var klart den besvärligaste med stenig terräng och tätväxande skog. Vi hade också en lite för nära kontakt med en huggorm men tog oss förbi ormklippan utan incidenter. En timme senare tog vi lunch invid vägen mot Lid varpå TT hörde av sig för en intervju med en av ledarna. Ett något annorlunda inslag under en vandring. Efter lunch gav vi oss ut på den sista etappen och nåde efter en tuff vandring i värmen åter till Rimforsa strax efter 16 på söndagen. 

Årets upplaga av strapatsen blev en utmaning och upplevelse utöver det vanliga. Det blev en fin gemenskap mellan de fem deltagarna och vandringen fylldes av många samtal och mycket skratt. Stundtals var det också riktigt tufft och utmanande, precis som ett strapats ska vara. Totalt gick vi cirka 55 kilometer, klarade av 800 höjdmeter och hade en sammanlagd vandringstid på 14 timmar och 30 minuter. Trötta skildes vi åt på torget i Rimforsa, alla ivrigt längtande efter en dusch men överens om att vi trots utmaningarna hade delat en riktigt fin upplevelse.