Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skidor utför

Vill du bli skid- eller snowboardledare i Sveriges största skidskola? Välkommen till oss!

Som ledare inom Friluftsfrämjandet har du möjlighet till ett superroligt uppdrag och en karriär som kan ta dig till berg över hela världen. Du kommer att få åka massor med skidor/snowboard med människor som delar din passion. Friluftsfrämjandets utbildningar är början på en livslång relation till skid- och snowboardåkning och en bra merit i ditt CV.

Våra utbildningar

Friluftsfrämjandets skidlärarutbildning består av en introutbildning och fyra ytterligare utbildningsnivåer som gör dig behörig till Svensk skidlärarexamen. Redan efter introt jobbar du i backen och får chans att lära av några av de allra bästa skidlärarna i Sverige och samtidigt ge barn i hemmabacken en livslång kärlek till skidåkning.

Intro
Utbildningen ger en inblick i vad ledarrollen handlar om och vilka krav som ställs på dig som åkare och ledare. Personlig åkfärdighet övas, du får information om Friluftsfrämjandet samt hur det fungerar att vara ledare i skidskolan. Efter en introutbildning kan du jobba som hjälpledare i skid- och snowboardskola i någon av våra lokalavdelningar. Du får då den praktik som krävs för att gå vidare till Utbildning 1.

Intro på hemmaplan
Innehållet i denna utbildning är samma som Intro, men denna hålls i hemmabacke istället för i fjällen. Utbildningen integreras i lokalavdelningarnas skidskolor. Deltagarna "praktiserar" i skidskolan på förmiddagen för att sedan tillsammans med en ledare bygga på med moment.

Utbildning 1
Utbildningen ger dig verktyg och metoder så att du självständigt kan leda grupper upp till nybörjarnivå med fokus på barn. Teknik, analys, metodik och pedagogik är riktad mot nybörjare. Den personliga åkfärdigheten och ledarrollen tränas och utvecklas. För att gå Utbildning 1 krävs godkänd Introutbildning och minst tio timmars skidskolepraktik samt god åkfärdighet. Efter Utbildning 1 kan du jobba som ledare i skid-/snowboardskola i någon av våra lokalavdelningar eller på en skidanläggning. Du får då den praktik som krävs för att gå vidare till Utbildning 2.

Certifiering: Krävs för att du ska kunna gå vidare till nästa utbildningsnivå.
Undervisningsnivå: Nybörjare med fokus på barn upp till parallella skidor.

Utbildning 2
Utbildningen ger dig verktyg och metoder så att du självständigt kan leda grupper upp tillavancerad nivå, samt organisera skidskoleverksamhet i lokalavdelningen. Metodik, teknik och analys är riktad mot medelgoda och avancerade åkare. Den egna åkfärdigheten prövas och övas med bland annat banåkning. För att gå utbildningen krävs Utbildning 1 och minst 30 timmars skidskolepraktik samt god åkfärdighet.

Certifiering: Krävs för att du ska kunna gå vidare till nästa utbildningsnivå.
Undervisningsnivå: Utveckling av parallell sväng, organisera skidskola.

Utbildning 3
Utbildningen ger dig verktyg och metoder så att du självständigt kan leda grupper upp till svart nivå, samt leda utvecklingsprocesser för skidledare i lokalavdelningen. Metodik, teknik och analys för åkare på alla nivåer. Den egna åkfärdigheten testas och utvecklas bl.a. i puckelåkning och offpist. För att gå utbildningen krävs Utbildning 2 och minst 30 timmars skidskolepraktik samt en kvalificerad åkfärdighet.

Certifiering: Krävs för att du ska kunna gå vidare till nästa utbildningsnivå.
Undervisningsnivå: Upp till svart nivå, leda utvecklingsprocesser för skidledare i lokalavdelningen.

Utbildning 4
Utbildningen ger dig verktyg och metoder så att du efter praktik och träning självständigt kan leda  skidskoleverksamhet på alla nivåer samt ha möjlighet att ta Svensk Skidlärarexamen. Du får öva dig i att utveckla avancerade åkare. För att gå utbildningen krävs genomgången och godkänd Utbildning 3 eller motsvarande utbildning i annan svensk skidlärarorganisation, samt minst 30 timmars praktik i skidskola.

Certifiering: Krävs för att du ska kunna gå vidare till nästa utbildningsnivå.
Undervisningsnivå: Utveckla avancerade åkare samt kunna bli kursledare i Friluftsfrämjandet och ta skidlärarexamen.

 
Vill du gå vidare?

Svensk skidlärarexamen
Efter Utbildning 4 ges möjlighet att ta Svensk Skidlärarexamen. Du prövas i alla skidlärarens nödvändiga kunskaper och kompetenser såsom teknik, metodik, undervisning och teoretiska kunskaper. Examen arrangeras av Svenska Skidrådet och är uppdelad i två delar, respektive del är 3-4 dagar lång.

ISIA
En utbildning efter Skidlärarexamen som ger internationell skidlärarbehörighet. Utbildningen innehåller teknik och säkerhet uppför och utför utanför preparerade pister. Utbildningen arrangeras av Skidlärarföreningen.

Kontakt Skidor
Malin Pallman
073-801 77 79
malin.pallman@friluftsframjandet.se