Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Sensommarpaddling på Yngern

Sommaren 2011 var långlivad. Närmare mitten av september var det fortfarande drygt arton grader i vattnet i Yngern. Veckoslutet 10-11 september bjöd på en hel solig lördag. Söndagen var inte så dum den heller. Dessutom var det helt myggfritt, och öarna och stränderna myllrade av svamp. Med andra ord: Paddlingen i Sörmland blev perfekt.

Möjligen kunde vi ha varit fler. Vi var bara åtta personer som sammanstrålade vid Bommersvik på lördagsmorgonen.

Efter att stugorna tagits i besittning var det sjön som gällde.    

Yngern är en kanotvänlig sjö med massor av öar och vikar.

Det blev en dryg mil på vattnet. En mera auktoritär färdledare skulle nog ha sagt: "Är detta en svamputflykt eller en paddeltur?!!", när några av oss försvann ut i terrängen vid rasterna. Men Björn och Arja är mer pragmatiskt lagda. Därför blev lördagsmiddagen vid grillen utanför våra stugor förstärkt med nyfångad svamp. Före middagen hade vi också njutit någon timme i Bommersviks förnämliga bastu.

Efter en utmärkt frukost på söndagsmorgonen blev det runt en mil på sjön. Vädret var inte fullt så soligt som dagen innan, och vi fick känna på lite mer vind. Men efter ett par fikaraster och strandhugg på öarna tog vi oss tillbaka till Bommersvik och så var det dags att lasta upp flytetygen på biltaken.

Dags att för första gången i skarpt läge prova vår nya kanotlyftanordning.

Både Ulla och jag har konstaterat att vår kanadensare blivit tyngre med åren. Så för att kunna få upp den på biltaket har jag ägnat en del tid åt att utveckla en icke ryggknäckande metod. 

Den blev nog mer invecklad än utvecklad, men den funkade. Efter att med skärpa förklarat för kompisarna att de INTE skulle hjälpa till annat än i en akut nödsituation (vi måste kolla att vi klarade det själva) lyckades vi så småningom få upp kanoten på taket utan att kvadda vare sig bilen eller oss själva.

Det blev ett fint veckoslut. Och Bommersvik besöker vi gärna fler gånger. Tack Arja och Björn för ett lyckat arrangemang. Det här har ni inte gjort för sista gången.

Tobba & Ulla Jansson