Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vattunöden (Kalmarnäs)

Koordinater som tar dig hit: Lat. 59.558402 Long. 17.444986

Kalmarnäs naturreservat, eller Vattunöden som många kallar det, ligger några kilometer sydväst om centrala Bålsta, i närheten av Lastberget. Upptäck en varierad natur som lämnats i fred med många gamla och stora träd. Från Vattunödsberget, som sträcker sig 30 meter över vattnet, har du en fin utsikt över Mälaren nedanför. På de branta sluttningarna ned från berget häckar rovfåglar och i hagarna betar kor och får och håller markerna öppna. I reservatet ligger även Naturskolan. Hit kommer barn från Bålstas skolor för olika aktiviteter. 

I reservatet finns det mycket att se och göra. En ihålig ek som det går att krypa in i, en äventyrsbana och flera rastplatser. Äventyrsbanan i ravinen är byggd av Bålstas skolbarn. Det finns flera olika hinder där du på rep och stockar bland annat klättrar över ravinen. Skyltar finns utställda med information om banan. En paus kan du ta på bänkarna vid ravinen eller naturskolan och vill du grilla finns flera eldstäder. En på Vattunödsberget, en i en sänka söder om utkiksplatsen och en tillgänglighetsanpassad eldstad ca 50 meter från parkeringen. Ved finns på vägen till berget och i ett vedförråd vid eldplatsen i sänkan. I direkt anslutning till parkeringen finns det en tillgänglighetsanpassad toalett. 

I området kring parkeringen går flera kuperade och ganska smala stigar. Vissa är markerade med röda märken och på flera ställen finns det pilskyltar som visar vägen. Stigarna ansluter parkeringen, eldplatserna och naturskolan som i en åtta. För att komma till ravinen följer du vägen och tar höger vid naturskolan. Stigarna går på några ställen igenom hagarna. När du går in eller ut ur en av dem, kom ihåg att stänga grinden efter dig. I reservatets södra del finns det inga stigar, men för den som vill går det bra att utforska skogarna ändå. Utanför reservatet, bortom ravinen, ligger Lastbergets motionsspår. 1,7km elljusspår i skogen. 

Naturreservatet har en parkering som du lätt tar dig till med bil. Kör på Kalmarleden och följ skyltning mot Lastberget. Efter ca 3 km på Lastbergsvägen kommer en allé på vänster sida. Följ den så kommer du till parkeringen. Åker du kollektivt är den närmaste busshållplatsen Lastberget vägskäl på busslinje 302 och 305. Där ifrån är det ca 3 km att gå.