Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Hjälstaviken

Koordinater som tar dig hit: Lat. 59.654077 Long. 17.386596

Ett av Upplands populäraste naturområden är HjälstavikenDen grunda och vassrika sjön var för länge sedan en vik till Mälaren och omges idag av både betesmark och ädellövskog. Den varierade naturen och hur området brukats gör sjön till ett perfekt ställe för många olika fågelarter. Över 250 olika fågelarter har setts i området. Ädellövskogen vid Parnassen är sedan 1600-talet. Den var del av Ekolsunds slottspark och här har bland annat Gustav den tredje deltagit i både fest och jakt. Kring Hjälstaviken finns alltid något spännande för alla att upptäcka, stora som små.  

Det varierande landskapet utgörs av åkrar, strandängar, blandskog och ädellövskog. På ängarna går betesdjur. I den sydvästra delen av reservatet hittar du Parnassen. Här fanns en gång flertalet alléer och på våren kan du under de mäktiga träden se mängder med blommor, bland annat flera sorters sippor. På andra sidan vattnet hittar du ett gömsle bland vassen, perfekt om du vill komma nära fåglarna. Här ifrån kan du även gå upp på Kvarnberget som ger en häftig utsikt över omgivningarna. I den norra änden kan det vara rätt så blött, så ha något vattentätt på fötterna om du inte vill hoppa från tuva till tuva. I väst finns en rastplats med tak, eldstad och dass och vid strandkanten en bit bort ligger det ett fågeltorn. 

Mellan rastplatsen och fågeltornet går det bred och grusad stig på ungefär 1 km och på vägen till tornet finns det flera stationer med uppdrag för nyfikna barn. Från Parnassen i södra änden av sjön går det en bred spång, genom ett hav av vass, över till andra sidan. För dig som vill gå lite längre finns en led runt hela sjön på 8 km. Stigarna till både fågeltornet och gömslet är tillgänglighetsanpassade. Du tar dig dit med både barnvagn och rullstol. Det är ungefär 1 km att gå till båda dessa från närmaste parkeringsplatserna, men vid båda finns det handikapparkeringar som är närmare. Runt sjön finns det flera fina utkiksplatser, fikaplatser och dass.   

Du ka ta dig till Hjälstaviken med bil eller buss. Med bil följer du väg 263 från Bålsta. När du kommer till sjön finns det en parkering direkt till höger (skyltat naturreservat). Parkera här för att komma till Kvarnberget och gömslet. Vill du till Parnassen så finns det en parkering på höger sida efter sjön. För att komma till fågeltornet, sväng istället höger vid slottet. När du kommit in bland husen ligger efter ett tag parkeringen vid rastplatsen på höger sida (skyltat fågeltorn). Du kan även följa vägen en bit till för att komma till reservatets norra parkering. Med buss kan du antingen åka till Svannäs eller Lilla Segersta i södra änden av reservatet (buss 803) eller till Hjälsta by i norra änden (buss 895).