Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Granåsen

Koordinater som tar dig hit: Lat. 59.594846 Long. 17.513725

Granåsen är ett populärt naturområde ca 4 km nord väst om Bålsta centrum. Naturreservatet sträcker sig över Uppsalaåsen som i sin högsta punkt reser sig 50 meter över Ullfjärden. I detta lättillgängliga område finns möjlighet till friluftsliv året om. Promenader i skogen, lek, matlagning och skidåkning är några exempel.  

Skogen i Granåsens naturreservat är gles och lätt att utforska. På åsens topp växer mestadels barrskog medan lövträden dominerar nere vid Ullfjärdens strand. Skogen är ganska gammal, över 100 år med vissa träd som är nästan 200 år. Också 200 år gammal är grunden till en väderkvarn som en gång stod uppe på åsen. Den tillhörande Kvarnkojan finns kvar än idag. Vid Kvarnkojan öppnar skogen upp sig till en stor äng, perfekt för lek och picknick. Här ligger även Granåsstugan där vi i Friluftsfrämjandet har våffelstuga på vintrarna och motionsbingo och tipspromenad under höst och vår.  

I skogen finns det många stigar att utforska men också flera uppmärkta leder. Bland annat den tillgänglighetsanpassade “Tallstigen” mellan reservatets södra parkering och Kvarnkojan och det 2 km långa elljusspåret. På vintern gör Bålsta Skidklubb konstsnöspår för längdskidåkning längs elljusspåret samt en kortare slinga på 700 meter. Elljusspåret är tänt hela vintern, så det går även bra att åka när det är mörkt. På vintern finns det också en pulkabacke vid Kvarnkojan och Bålsta Alpin bedriver en skidbacke i anslutning till reservatet. Vill du grilla finns det eldstäder både vid Kvarnkojan och skidbacken. 

Till Granåsen tar du dig enkelt både kommunalt och med bil. Vill du förlänga äventyret går det även bra att gå eller cykla från centrala Bålsta. Med buss kliver du av vid hållplatsen Grans går. Hit går det flera olika busslinjer. Kommer du med bil så kör du på Enköpingsvägen (väg 263) i riktning mot Skokloster. Ca 1 km efter att du kört över motorvägen är det skyltat åt höger mot naturreservat. När du kommer upp på krönet finns det en parkering åt vänster. Fortsätt följa vägen för att komma till den andra parkeringen.