Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Ekillaåsen

Koordinater som tar dig hit: Lat. 59.605034 Long. 17.507835

Ullevifjärden delas i två av Ekillaåsen, ett populärt naturreservat för bad och friluftsliv. Rullstensåsen ligger ca 5 km norr om Bålsta centrum och sträcker sig som högst 35 meter över vattnet. Åsen har flera toppar och den kuperade terrängen täcks av en varierad skog. 

Ekillaåsens naturreservat är nog mest känt för det populära Ekillabadet med sin sandstrand. Här finns det flera bryggor och ett hopptorn. Under sommaren har även kiosken öppet och det finns tillgång till dass. Längre ut på åsen, där den är som smalast, hittar du två mindre sandstränder. Är du inte badsugen så finns det flera fornlämningar och en fornstig att upptäcka. Det finns även gott om bär och svamp att plocka. 

Slå dig ned för en picknik vid någon av stränderna eller ta med dig fika till åsens topp. För dig som vill grilla finns det eldstäder i närheten av de tre stränderna, men ta med egen ved. Runt reservatet går en 2 km lång slinga och även Upplandsledens etapp 29 mellan Bålsta centrum och Häggeby passerar här. Delar av slingan går längs stigar, men den södra halvan går på grusväg och är lättillgänglig. Även ned till badet finns det en grusväg att gå istället för att ta trapporna. 

Ekillabadet har en stor parkering. För att komma hit med bild kör du läng gamla Enköpingsvägen. Efter Yttergrans kyrka ligger parkeringen på höger sida. Du tar dig även hit med buss. Kliv då av vid hållplatsen Yttergrans kyrka.