Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Biskops-Arnö

Koordinater som tar dig hit: Lat. 59,663328 Long. 17,484661

Biskops-Arnö är en ö i Mälaren med en historia sedan medeltiden. Här byggdes en borg på 1200-talet och flera av Uppsalas ärkebiskopar har bott på ön under somrarna. Även Gustav Vasa har bott på ön som nu för tiden är ett statligt byggnadsminne med flera hus kvar från Medeltiden. Idag ligger det en Folkhögskola på Biskops-Arnö.

På ön kan du se nästan alla Sveriges olika sorters ädla lövträd och ett av dem är den mäktiga Biskopseken som är 550 år gammal och har en omkrets på 725 cm. Hur många måste hålla hand för att nå hela vägen runt? På våren kan du även se många fina blommor och uppifrån Fästningsberget får du en fin utsikt. Det finns flera trevliga platser att äta sin medhavda matsäck på och om du vill grilla så finns det även två eldstäder.

Det finns fyra markerade leder på ön av olika längd. Den längsta är 5 km och den kortaste, sinnenas stig, ca 2 km. Längs med sinnenas stig finns det flera platser att sätta sig ned för att njuta av naturen. Det finns flera grusvägar på ön som fungerar för barnvagn och rullstol men flera av lederna går delvis på stig och är därför inte tillgänglighetsanpassade längs hela sträckan. Det finns även en badplats på ön.

Till Biskops-Arnö tar du dig lätt med bil, det finns parkeringsplats på ön. Du kan även åka med buss 895 till Biskops-Arnö vägskäl och därifrån promenera ca 2 km.