Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli telemarkslärare i Friluftsfrämjandet

Som telemarksledare i Friluftsfrämjandet jobbar du med några av de bästa telemarkslärarna i Sverige. Du får chansen att utveckla din telemarksåkning samtidigt som du gör det möjligt för fler skidåkare att lära sig en till disciplin.

Friluftsfrämjandets skid- och snowboardverksamhet består i huvudsak av 80 skidskolor runt om i Sverige. Skidskolorna hålls ofta i den lokala hemmabacken och förutom telemark lär vi även ut alpin skidåkning och snowboard. På flera platser kan vi också erbjuda skidåkning med hjälpmedel som biski, skicart och sitski. För barn och ungdomar som vill träffas och åka med andra finns Freeskiers, en ledarledd verksamhet utan tävling eller prestationskrav. Friluftsfrämjandet driver också ca 25 lokala skidanläggningar.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell telemarksledare, som är det vi kallar telemarkslärare i Friluftsfrämjandet, bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ledare verkar du för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

I gengäld får du:

 1. utbildning och en kontinuerlig utveckling,
 2. härlig gemenskap med likasinnade 
 3. chans att leda egna äventyr i skidbacken.
 4. Friluftsfrämjandets telemarksledarutbildning kan också vara en början på en karriär inom skidåkning och en bra merit i ditt CV.

Vill du bli ledare i Friluftsfrämjandet?

Kontakta din lokalavdelning och berätta att du är intresserad av att bli ledare, så hjälper de dig vidare.

Min lokalavdelning

Så funkar utbildningen

Friluftsfrämjandets telemarksledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin.

 • Vi blandar teori och praktik och använder en metodik som kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion.
 • Utbildningen fokuserar på ledarskap, teknik, analys, säkerhet, fysiologi, pedagogik, metodik och utrustning.
 • Du börjar med en introduktionsutbildning som under två dagar ger dig inblick i hur det är att vara telemarksledare.
 • Du får sedan hjälpa till i skidskolan. Nästa utbildningsnivå förbereder dig för att självständigt leda skidgrupper med inriktning mot nybörjare.

Vill du fortsätta bygga på din utbildning kan du gå ytterligare utbildningsnivåer. Går du alla så får du möjlighet att avlägga Svensk skidlärarexamen.

Utbildningarna är kompatibla med övriga organisationer och skolor i Sverige som utbildar skid- och snowboardlärare. 

Utbildningsnivåer

Efter respektive utbildningsnivå har du möjlighet att:

 • Introutbildningen (2 dagar): Jobba som hjälpledare i skidskola i någon av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar.
 • Utbildning 1 (7 dagar): Leda och undervisa nybörjare som ännu inte åker med parallella skidor.
 • Utbildning 2 (7 dagar): Leda och utveckla deltagare som åker parallellsväng och själv organisera skidskola inom Friluftsfrämjandet.
 • Utbildning 3 (7 dagar): Leda och utveckla åkare upp till svart nivå och leda utvecklingsprocesser för skidledare i lokalavdelningen.
 • Utbildning 4 (7 dagar): Utveckla avancerade åkare i alla typer terräng, verka som kursledare i ett utbildningsteam och avlägga Svensk Skidlärarexamen

Förkunskaper

Som telemarksledare behöver du trivas med samarbete i grupp, och när du börjar din ledarutbildning ska du kunna kunna åka med parallella skidor i alla backar. Rekommenderad ålder för telemarksutbildningen är 16 år eller äldre.

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Vi strävar efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Möt våra ledare

Johan, ledare telemark

Sophia, ledare telemark