Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Termosmat – snabbt och gott

Grillad korv och avancerade stormkökskok i all ära, men ibland behöver maten vara riktigt lättillgänglig. Då finns det inget som slår en bra mattermos. Friluftsliv har testat fem modeller som håller värme och kyla riktigt bra.

Av: Cajsa Rännar och Andreas Karlsson

Det är härligt att göra upp eld eller tända upp köket på turen, men ibland är det också väldigt skönt att maten redan är klar då det är dags för lunchpaus. Att då kunna dra fram sin mattermos med en värmande gryta eller svalkande pastasallad kan vara riktigt ljuvligt. Under tider av strikt eldningsförbud är mattermosen också ett riktigt praktiskt och bekvämt sätt att äta ute. Eller när man vill ha med sig fredagsglassen ut i skogen. 

Att varmhålla mat, som man gör i en mattermos, ska man inte göra alltför länge. Det finns då risk att bakterier får chans att växa till sig i maten och göra dig dålig. Men ännu viktigare än tiden man håller maten varm är att maten håller en tillräckligt hög temperatur under hela varmhållningen. Minst 60 grader ska maten vara enligt livsmedelsverket. Då trivs inte bakterierna särskilt bra. Därför är det viktigt att termosen är bra nog att hålla värmen under lång tid. 

En termos tappar det mesta av sin värme genom locket. Eftersom en mattermos har en stor öppning är det svårare att få en mattermos att hålla temperaturen under lång tid än det är med en vanlig dricktermos. Du kan hjälpa din termos lite på traven genom att, innan du fyller den med din varma mat, låta den stå en stund med hett vatten i. Ska du istället ha med dig något kallt en varm sommardag är det smart att låta termosen ligga en stund i frysen. 

Vad du ska fylla din mattermos med då? Ja, där är det bara fantasin och smaklökarna som sätter gränserna. En smakrik pulversoppa, spagettiresterna från igår eller en grym, nylagad gulasch – allt funkar. Och glöm inte att termosen är lika bra på att hålla kyla. Att överraska sällskapet med fruktsallad och glass till efterrätt kommer garanterat ge dig pluspoäng!

 

Några bra recept

Goda grytan

Chili con/sin carne 4 port
Ca 300 g köttfärs/Sojafärs/Quornfärs el dyl
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk krossade tomater
1 paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Krydda med salt, basilika, oregano, chilipeppar, svart- och vitpeppar, paprika och, om du är lite vågad, curry.

Gör så här: Stek löken i lite olja, i med färsen och fräs en stund. Salta och peppra. Häll i krossade tomater, sjud fem minuter på svag värme. Tillsätt vitlök, paprika, vita bönor och koka upp, låt stå ett par min. Krydda och packa i termos tillsammans med ris eller bröd, då i en påse bredvid.

Delikat yoghurtglass

2 äpplen
1 lime
2 msk flytande honung
3 dl matyoghurt (10 %)

Gör så här:
1. Skala och riv äpplena grovt.
2. Tvätta och finriv skalet av limen.
3. Blanda äpple och limeskal med yoghurten och honungen. Smaka av med saft av limen.
4. Frys i två timmar i en vid form och lasta sedan över i din mattermos.
5. Vill du lyxa lite tar du med honungsflaskan och ringlar över lite extra vid servering.

Snabba soppan

Välj en pulversoppa med lite extra mycket smak. Blanda vatten och pulver i din mattermos innan du ger dig ut. När det är dags att äta, spetsa din soppa med lite torkat kött eller rökt korv och kanske en näve krutonger.

Testade termosar

Primus Trailbreak Lunch Jug 550 ml

Pris: 299 kr
Diameter x Höjd: 93 x 137 mm 
Volym: 550 ml 
Vikt: 315 g 
Temperatur efter 4 timmar: 73°C 

Friluftsliv tycker: Fin färg som piggar upp. Bra grepp på locket.

Stanley  Adventure Food Jar 530 ml

 

Pris: 445 kr
Diameter x Höjd: 114 x 94 x 175 mm 
Volym: 530 ml 
Vikt: 520 g 
Temperatur efter 4 timmar: 76°C 

Friluftsliv tycker: Dubbla lock där det yttre kan användas som kopp. Sked följer med i locket.

Urberg  Food And Soup 480 ml 

Pris: 249 kr
Diameter x Höjd: 100 x 150 mm  
Volym: 480 ml 
Vikt: 322 g 
Temperatur efter 4 timmar: 75°C 

Friluftsliv tycker: Dubbla lock där det yttre kan användas som kopp. Gummi i botten ökar friktionen mot underlaget och gör att termosen står stadigt.

Lunchbots  Insulated Thermal 473 ml 

Pris: 435 kr
Diameter x Höjd: 114 x 114 mm 
Volym: 473 ml 
Vikt: 408 g 
Temperatur efter 4 timmar: 70°C 

Friluftsliv tycker: Stort lock som kan vara svårt att öppna med små händer.

Thermos  Stainless King  470 ml

Pris: 330 kr
Diameter x Höjd: 100 x 150 mm 
Volym: 470 ml 
Vikt: 330 g 
Temperatur efter 4 timmar: 75°C 

Friluftsliv tycker: Dubbla lock där det yttre kan användas som kopp. Vikbar sked följer med i locket.

heatmap.jpg

Var försvinner värmen?

En mattermos har en stor öppning vilket gör att den har svårare att hålla temperaturen under lång tid. Samtliga termosar vi testat håller värmen ungefär lika bra men tappar sin värme på lite olika ställen. Här kan du se var värmen smiter ut på de olika modellerna. Vill du hjälpa din termos lite på traven virar du in den i ett extra isolerande lager precis där den läcker värme.

Vandring

Fler vandringstips

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.