Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Värmande jacka - dun eller syntet?

Den tunna dunjackan har blivit på modet igen och går att hitta i snart varje klädbutik i varierande prisklasser. Om det är en funktionell jacka producerad på ett ansvarsfullt sätt du är ute efter kan en värmejacka med syntetfyllning vara ett bättre val.

Syntetfoder är människans försök att efterlikna dunet. Än så länge finns ingen syntetfiber som värmer lika bra som dun. Däremot är syntet mer hållbart, billigare, fukttåligt, bättre för allergiker och inga djur kommer till skada i produktionen.

Fibrerna i syntetfyllning består oftast av polyester, en del producenter använder återvunnen polyester från PET-flaskor och uttjänta polyesterkläder. Det är antingen korta fibrer eller superlånga trådar som bildar ett trassel. Syftet är att skapa ett luftlager som liksom en termos värmer dig.

En fördel med polyesterfibrerna är att de inte binder fukt utan håller dig torr genom att släppa ut fukten som kommer från din kropp. En nackdel är att små, små plastpartiklar släpper när man tvättar materialet och hamnar i våra hav och sjöar. Tvätta därför inte din syntetjacka i onödan.

Vilken jacka passar bäst?

  • Resa - ofta räcker en tunnare jacka utan huva
  • Svettiga aktiviteter - välj en tunn, tajt modell med stretchpaneler under armarna och eventuellt också på ryggen.
  • Fjäll, hav och vinter - när det är kallt och blåser behöver du en tjockare jacka med huva.

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning