Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Overall överallt - vi testar overaller

Varm, torr och fri att hoppa och leka – det vill vi uppnå när vi sätter på våra små en overall inför vintern. Det finns massor av overaller på marknaden. Vi har testat overaller från klassiska friluftsmärken som gör jobbet riktigt väl.

Av: Magasin Friluftslivs redaktion

Att välja en overall som ska passa alla olika väder och aktiviteter under en lång vintersäsong är inte alldeles lätt. Nästan över hela landet behöver den hålla för såväl slask som ordentlig kyla, snö, regn och grus. Helst vill man också hitta en overall som faktiskt håller ihop hela vintersäsongen och inte går sönder med några veckor kvar av vinter säsongen. Eller ännu värre, innan jullovet ens passerat.

Vi har låtit ett gäng mycket aktiva förskolebarn ge sig i kast med overaller från sex olika prestigemärken. I testet fanns även billigare overaller med, men för dessa barn, som tillbringar mycket tid ute och gillar att röra sig och leka ordentligt så höll de faktiskt inte måttet. De gick sönder för fort för att kunna bli ordentligt testade och fick därför utgå ur testet. Av det drar vi slutsatsen att för barn, och föräldrar, som gillar friluftsliv och tillbringar en mycket tid ute, utöver förskoletiden, så kan det vara värt att investera i en overall i en lite högre prisklass. Den håller helt enkelt längre och går också att ärva.

»Nästan över hela landet behöver den hålla för såväl slask som ordentlig kyla, snö, regn och grus. Helst vill man också hitta en overall som faktiskt håller ihop hela vintersäsongen och inte går sönder med några veckor kvar av vinter säsongen. Eller ännu värre, innan jullovet ens passerat.«

Hur varm overall man vill ha och behöver beror förstås på var man bor. Men också på vilket barn man har. Barn, liksom vuxna, fryser olika mycket. Men gemensamt för alla barn är att de vill att det ska vara lätt att röra sig. Och rörelse är också ett viktigt sätt att hålla värmen.

Att välja en för stor, för tjock eller på annat sätt för otymplig overall är att göra sitt barn en otjänst. Då blir de lätt stillastående och kalla av den anledningen. Overaller som är för långa i benen ramlar också lätt ner under fötterna på barnet och trampas sönder. Gå alltså inte upp för mycket i storlek för att barnet ska ha något att växa i, det blir sällan riktigt bra.

En del av de märken vi testat har det som kallar grow cuffs, alltså att ett veck i fodret kan sprättas upp och ben och ärmar förlängas en hel storlek när barnet växer. Ett riktigt bra sätt att få kläderna att hålla lite längre. Samtliga testade overaller är utan impregnering med fluorkarboner, ett hormonstörande och troligtvis cancerogent ämne som visserligen är bra mot smuts och väta men som inte bryts ner i naturen och därför gör stor skada. När du köper ytterkläder, fråga gärna i butiken vad de är impregnerade med så att du kan välja bort fluorkarbonerna.

Tvätta rätt

HÅLL OVERALLEN REN. Grus och smuts kan täppa till materialets membran och göra det mindre vattentåligt. Det är lättare sagt än gjort, förskolebarn har som heltidsjobb att smutsa ner sig, och så ska det vara. Att torka av ordentligt med en blöt wettextrasa eller att duscha av de värsta partierna lätt kan räcka långt för plaggets hållbarhet. Efter ett par vändor i tvättmaskinen behöver de mest utsatta partierna på overallen impregneras igen. Använd en miljövänlig impregnering utan fluorkarboner från t ex Organotex eller Nikwax.

Reima Stavanger

a a a

Varm och mysig

Ca pris: 1500 kr

Beskrivning: Reima Stavanger är en slitstark, varm, vind- och vattentät vinteroverall, som tål det mesta ett förskolebarn kan utsätta den för.

Den har löstagbar luva med pälsbräm, och ett kardborrelås för luvan som sitter bra och inte drar år sig smuts och barr. Det gör däremot själva huvan som är fodrad med fleece.

Dragkedjan är föredömligt lättmanövrerad, och fothällorna av silikonmaterial är mera slitstarka än väntat. Fluorkarbonfri. Storlekarna är normala.

Friluftsliv tycker: Efter en hel säsongs intensiv användning har overallen en mycket liten rispa på knät, och är lätt avskavd i baken, det är allt. Detta trots att fyraåringen fick instruktionen ”Försök ta sönder den här” så lyckades det inte. Den fungerar lika bra i tio minusgrader som fem plusgrader, andas bra, och klarar att sitta i en pöl om det kniper. Dessutom snyggt att den är helt enfärgad. Väl värd priset, och kan ärvas efter att den växts ur.

Plus:
+ Extremt slitstark
+ Fothällorna håller
+ Lätt för barnet att ta på själv

Minus:
– Fleece på insidan av luvan gör att barr och löv fastnar

Gneis Supershape

a a a

Slitstark och prisvärd

Ca pris: 1600 kr

Beskrivning: Gneis Supershape är en slitstark, varm, vind- och vattentät vinteroverall, som visat sig vara extremt slitstark. Den har löstagbar luva med ett kardborrelås för luvan som sitter bra och inte drar år sig smuts och barr.

Dragkedjan är lätt för barnet att dra upp och ner på egen hand, och fothällorna av silikonmaterial är mera slitstarka än väntat. Däremot finns en svag punkt i hällans fäste. Overallen har bra med reflexdetaljer. Sömmarna är tejpade och membranet håller för en fika i en vattenpöl.

Benen är förstärkta med Cordura vilket är stor fördel för slittåligheten. Pluspoäng för liftkortsficka på vänster överarm. Rymlig storlek.

Friluftsliv tycker: Efter en hel säsong av hårt och intensiv användning har overallen inte en skråma. Detta trots att den använts av riktigt vilda testarbarn vars upptäckarglädje i skogen och i stadens terräng aldrig sinar. Overallen är rymlig och lätt att röra sig i. Bra med reflexdetaljer. Den fungerar lika bra i tio minusgrader som fem plusgrader, andas bra, och klarar att sitta i en pöl om det kniper. Den här overallen är trots ett ganska högt pris ändå prisvärd. Extremt hållbar och kan ärvas flera gånger.

Plus:
+ Extremt slitstark
+ Lätt för såväl barn och förälder att ta på

Minus:
– Corduran plus muddarna på benen gör att det ibland kan bli kämpigt att dra över både mudd och byxben över en stövel.

Bergans Ruffen

a a a

Slim passform

Ca pris: 2000 kr

Beskrivning: Bergans Ruffen är en bra overall med en lite slimmare passform än många andra. Dragkedjan går snett, för att den ska vara ännu enklare att manövrera för barnet och skapa större rörelsefrihet när den sitter på. Det här är en bra overall för rörliga barn som kan tycka att en ”vanlig” overall är lite för otymplig.

Ruffen är rimligt slitstark, och självklart vind- och vattentät. Den har löstagbar luva med ett kardborrelås för luvan som sitter bra och inte drar år sig smuts och barr.

Fothällorna är av silikonmaterial och slits därför inte ut.

Friluftsliv tycker: Efter en säsongs intensiv användning har overallen en del skråmor på knä och rumpa och har i ett fall också gått sönder.

Overallen upplevdes som lite liten i storleken, framförallt i överkroppen. Lite kall när det går ner mot 10 minus, men andas bra och klarar att sitta i en pöl om det kniper. Den innovativa skärningen gör att den är riktigt lätt att ta sig i och ur.

Plus:
+ Skön passform för den aktiva
+ Lätt för såväl barn och förälder att ta på
+ Går väldigt snabbt i rutschkanor

Minus:
– Fothällornas fästen släppte nästan genast
– Utsliten efter en säsong, inget att ärva.

Bli medlem - Få 20% rabatt hos outnorth

Som medlem får du 20% rabatt på ett köp hos outnorth.se. Du får också en prenumeration på populära magasinet Friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, flera attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Bli medlem

Tenson Dominic

a a a

Stor och varm

Ca pris: 1800 kr

Beskrivning: Tenson Dominic är en slitstark och varm vinteroverall av klassisk modell. Dragkedjorna är smidiga vilket gör den lätt att ta på och av, utan att dragflärparna fastnar i kardborrbanden längs vägen. Overallen är utrustad bra med reflexer.

Overallen ser ut precis som så man tänker en overall - raka tydliga linjer och klassiska färger.

Friluftsliv tycker: Tenson Dominic har med bravur gjort treåringen nöjd i alla möjliga väder. Den har inget märkbart slitage trots att skogsäventyren varit många. Möjligen kan man tycka att muddarna i ärmsluten är något tajta - vilket å ena sidan håller den tät, men det gör det lite klurigare att få ut vantarna genom ärmarna om man tar på dem först.

Dominic är något större och plufsigare i modellen, vilket märks när man bär barnet eller sätter sig i vagnen. Det blir mycket overall och lite barn.Det verkar dock inte haft någon negativ effekt på rörelsefriheten hos just denna treåring.

Plus:
+ Varm och torr hela vintern
+ Slitstark

Minus:
- Har man ett barn som lätt blir stillastående när det blir ”för mycket overall” kan denna kanske kännas osmidig.

Didrikson Björnen

a a a

Välfodrad med retrolook

Ca pris: 1500 kr

Beskrivning: Didriksons overall är ett allsidigt ytterplagg för de små äventyrarna under vintern. Den är gjord i ett slitstarkt material som är regn-och vindtätt, har tejpade sömmar och är fodrad. Det finns två fickor för att lägga vantar eller nycklar i samt en liten bröstficka. Overallen går att förlänga genom att ta bort sömmar i arm och ben och därmed ger det plagget förlängd användningsområde till nästa säsong.

Friluftsliv tycker: Detta är en pålitlig overall. Enkel att ta av och på, den står emot väta i hög utsträckning och är varm och go att ha på sig. Inga problem att rulla runt på grus, asfalt, snö eller gräs och det är enkelt att borsta bort smutsen efter en dag på förskolan. Den kommer mest till sin rätt vid aktiviteter vid kallt väder, speciellt i snö. Våra små testare att den var för varm när det var några plusgrader ute.

Plus:
+ Rymlig, ger bra rörelsefrihet. Kan förlängas i armar och ben
+Står emot regn och vind bra samtidigt som den har god andningsförmåga
+ Varm
+ Bra med reflexer, både fram och bak
+ Snygg design, fuskpälsen (som går att ta av) ger den en stilig retro look som påminner om stora polaräventyr

Minus:
– Vid blötsnö går vätan igenom vid benen.
– Lite lång torktid för mudd-tyget i ärmarna
– Dragkedjeflärpen frasade upp efter 2 månaders flitigt användande.

Urberg Kyla

a a a

Billigast

Ca pris: 1000 kr

Beskrivning: Urberg är nätjätten Outnorths eget märke, där de erbjuder produkter som trots sitt pris har ett bra miljötänk. Kyla är t ex impregnerad utan fluorkarboner.

Overallen har ställbar resår i midjan och under foten. Avtagbar huva med fuskpäls och reflexer på både ben och ärmar. Den har en klassisk, följsam passform som den lilla testaren gillade.

Friluftsliv tycker: Det här är en förvånande bra overall för det priset. Hållbarheten är inte som de dyrare modellerna och kan vara ojämn, en av våra testade overaller gick sönder orimligt fort, de andra höll bra. Det här är inte en overall ett aktivt barn kan lämna till yngre äventyrare för att ärva, men den kan, åtminstone om man bor i en snöig miljö, hålla hela säsongen, även om användaren är en aktiv slitvarg.

Plus:
+ Priset. Det här ligger på samma pris som de stora kedjorna som sällan kan presentera en kvalitet som håller en hel säsong.
+ Skön passform

Minus:
– Inte lika slitstark som de dyrare overallerna i testet.

Isbjörn Halfpipe

a a a

Snygg loosefit

Ca pris: 2200 kr

Beskrivning: Isbjörn har olika overallmodeller där klassikern heter Penguin. Halfpipe, som Friluftsliv testat, är en baggy modell gjord för att passa även de äldre barnen som bryr sig lite mer om att vara coola i backen. Den är därför riktigt rymlig men har korta ärmar och ben.

Overallen går att förlänga genom att ta bort sömmar i arm och ben och därmed ger det plagget förlängd användningsområde till nästa säsong.

Storlekarna är stora.

Friluftsliv tycker: Modellen är lite ovan på en förskoleoverall, i den klassiska förskolemiljön passar den extremt slitstarka Penguin bättre.

Backflip är dock en riktigt skön skidoverall som ger bra rörelsefrihet i både backe, skog och park. Bonus är att det ryms mycket varma kläder under om man är frusen av sig. ett riktigt litet barn kan dock uppelva att det blir mycket overall och lite barn.

Plus:
+Ordentligt slitstark och håller för flera generationer användare.
+ Lätt att borsta av smuts.
+Ovanlig, snygg modell.

Minus:
– Kan upplevas lite bylsig, speciellt av ett litet barn.

Bli medlem - Få 20% rabatt hos outnorth

Som medlem får du 20% rabatt på ett köp hos outnorth.se. Du får också en prenumeration på populära magasinet Friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, flera attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Bli medlem

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning