Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Ett påskäventyr på Upplandsleden

Innan vandringssäsongen riktigt vaknat tog vi oss ut på en underbar påsktur på skaren. Långbord med ägg och sill är bytt mot övernattning i en koja mitt i den djupaste Uppländska skogen.

AV: Elhiin Wänglund

Det är långfredag och skare, men jag och min påskfirarkompis sjunker genom snön på några ställen. Solen letar sig in mellan tät tall- och granskog. Det känns lustfyllt att äntligen få dra på sig vandringskängorna igen efter en lång tids vinter.

Vi är påväg från Västlands Kyrka i Norduppland och ska gå 6 km av Upplandsledens orangemarkerade stig mot Honolulukojan. Originalstugan som byggdes 1916, har genom tiderna varit en välbesökt plats av skogsarbetare, jägare, vandrare och bär- och svampplockare. 

Men nu är det vi som är påväg dit, för ett välbehövt påskäventyr.

Vi har nämligen tänkt att fira påsken lite annorlunda i år. Byta långbord med ägg och sill mot övernattning i en koja mitt i den djupaste Uppländska skogen. För oss betyder påsk några dagars ledighet och det bästa av allt är att vi är ganska ensamma på turen eftersom många andra traditionsenligt firar på hemmaplan. Dessutom har den riktiga vandringssäsongen inte dragit igång än. Och det är vi glada för. Vi har strategiskt valt en högtid där inte stugorna och stigarna är alldeles för befolkade, så vi kan äventyra på egen hand. 

Vårvintern gör sig påmind. Förutom en kvinna med hund möter vi inga andra människor på turen. Men fåglar finns det desto mer av. Längs leden sitter många fågelholkar uppsatta i den massiva tall- och granskogen och det märks att våren nalkas som aktiviteterna pågår. Vi stannar och vänder ansiktena mot solen i en glänta och njuter av kvittret.

En annan sak som är bra med att välja att vandra så tidigt på året är att man får uppleva en annorlunda säsong än den klassiska vandringssäsongen på sommaren. Nu får vi spendera tid i naturen när det fortfarande är frost på morgonen och våren kämpar på under det vackra snötäcket. Det är en magisk naturupplevelse som dessutom är garanterat mygg- och knottfri!

Vårvinterns charm

Faktum är att det är en av mina bättre firade påskar. Att kunna få kurra ihop sig framför kaminen i sin sovsäck när man kommit fram till stugan, dricka varmt te och byta påskägg. Att vakna efter en natts sömn och vara lycklig över årets första vandring med övernattning. Att få möta soluppgången över Träsksjön. Se solen snudda över grantopparna. Vassen som blivit alldeles täckt av snökristaller. Det gör man bara på vårvintern.

Att ge sig ut i Honolulukojan så här års kanske är aningen tidigt för vissa. Men för oss känns det helt perfekt. Och vi enas om att den grillade korven direkt från kaminens varma eld slår alla fullproppade påskbord vi någonsin smakat. För dig som är redo att testa på att vandra under nästa påsk eller riktigt tidig vår hälsar vi; varsågod och pröva på. Det kanske blir din bästa tur hittills! 

TURFAKTA

Var: Honolulukojan, en öppen raststuga med kamin och fyra bäddar

Längd: 6 km

Hitta hit: Från Uppsala, ta Upptåget till Tierp station. Därifrån buss 510 till Västlands Kyrka. Från kyrkan finns Upplandsleden etapp 15 precis vid busshållplatsen väster ut.

Lästips: mer information om Honolulukojan och andra helt kostnadsfria öppna stugor hittar du i boken Stuglandet av Kjell Vowles och Moa Karlberg

TURTIPS 

Egen kniv så du kan klyva ved är ett måste

Fiffiga värmepåsar i sovsäcken skapar extra värme

Många stugor står tomma på högtider, så passa på!

Stearinljus kan vara bra (och mysigt) då stugor ofta blir mörka så fort solen faller

Förbered dig noga för din utmaning, som ju såklart skiljer sig beroende hur mycket erfarenhet du har

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.