Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Laga mat ute

Att ta med sig söndagslunchen ut i skogen är ett enkelt sätt att göra helgen lite mera äventyrlig. Förbered dig hemma så blir matstunden ute en skön stund tillsammans.

Det kan låta krångligt, att laga mat ute. Sanningen är att det inte behöver vara jobbigare än att göra det hemma, men upplevelsen blir så mycket större. Grunden är ett gas- eller spritkök, om du inte vill laga din mat över öppen eld. Självklart behöver inte det ena utesluta det andra. Elden ger trivsel och mys medan det kan vara lättare att koka och steka på ett kök.

Förbered hemma

Se till att ha tänkt igenom din packning hemma, hacka och skiva så mycket som möjligt hemma och lägg i burkar eller påsar. Glöm inte kryddorna! Även om det mesta smakar bättre utomhus kan lite örter eller någon annan favoritkrydda sätta pricken över i:et.

Packlista för utelunchen

  • Kök med sprit eller gas
  • Tändstickor (även om köket har inbyggd tändare, den kan gå sönder)
  • Kniv, skärbräda, stekspade
  • Våtservettter om din lunchplats inte har tillgång till vatten
  • Vatten, både till matlagning och att dricka
  • Salt, peppar och andra kryddor
  • Sittunderlag
  • Kåsa/tallrik, bestick och mugg att dricka ur
  • Torr ved om du vill tända en eld

5 maträtter att laga ute

Nu när du har bättre koll på redskapen som behövs inför matlagningen tänkte vi dela med oss av våra fem favoritmaträtter att tillaga ute i skogen. 

Korv och bröd

En klassiker som både är god, lättlagad och uppskattad av såväl barn som vuxna. Känner du att korv och bröd inte alls är din grej kan du testa att friska upp den med rostad lök, mos av potatis eller andra rotfrukter. 

Grillade mackor

Vi alla vet hur gott det kan vara med varma mackor i ugnen hemma, men grillade mackor i skogen är snäppet godare. Förbered enkelt mackorna med din favoritskinka, ost, tomater eller andra pålägg innan du beger dig ut. Packa ned dem i fryspåsar eller slå in dem i aluminiumfolie. På så sätt går det både snabbt och enkelt när de väl ska tillagas.

Pannkakor

Kanske har du turen att ha lite pannkakor i frysen? Dessa blir alldeles utmärkt att värmas upp i en stekpanna över den öppna elden i skogen. Ta med lite sylt och smör så är du hemma!

Soppor

Soppor av alla dess slag passar utmärkt i skogen. Varför inte värma upp en hemmagjord eller köpt gulasch, potatis- och purjolök eller varför inte en tomatsoppa? Värm enkelt upp soppan i en kastrull över den öppna elden eller använd ett praktiskt stormkök.

Fisk

Förbered en bit fisk som lax, torsk, röding eller vad du än är sugen på i ett foliepaket och tillaga den sedan över en öppen eld. Enkelt, gott och lyxigt!

Hitta friluftskunskap

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning