Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Torka din egen mat - lättare än du tror

Det finns få saker som går upp mot att känna smaken av söt paprika, krispig kål eller syrliga äpplen efter flera dagar ute på tur utan färsk mat. Kanske ryggar du tillbaka vid tanken att torka din egen mat, men gör inte det. Det är lättare än vad du tror!

Text: Catrin Larsson

Principen är enkel: det handlar om att reducera vattnet från råvaran för att förlänga hållbarheten i rumstemperatur.

Att torka sin egen mat tar tid, men ger en god belöning. Det blir billigare, godare och du kommer inte att ångra dig. Det känns som trolleri när oidentifierbara bitar av torkad mat blöts upp i vatten, värms på och kryddas – och vips känner du lukten av din favorit-rätt mitt ute på fjället!

Eric Tornblad har lång erfarenhet av att torka sin egen friluftsmat. Han är friluftsentreprenör och författare och har gett ut en bok om att torka mat på bästa sätt. Han ser många fördelar med att torka sin egen friluftsmat.

– Det blir billigare, maten får en bättre konsistens och framförallt så ger det en större smakvariation. Du kan få krispiga morötter mitt ute på fjället, bara en sådan sak! Och tänk dig själv vilken variation av rätter och smak du kan skapa, om du jämför med de frystorkade rätter som finns på marknaden. Det är bara din egen kreativitet som sätter stopp, säger Eric, och fortsätter:

– Sedan vet du också exakt vad som finns i maten, det är bra om man har en allergi eller äter någon speciell kost eller diet.

Intresset för mat har hos Eric funnits med sedan barnsben.

– Min mamma är kock och min mormor och morfar drev jordbruk, så jag har sett hur de har tagit vara på råvaror genom att sylta, torka och förädla på olika sätt. Sedan har jag själv experimenterat mycket med olika tekniker, tjocklek och skärytor för att få ett bra resultat.

Det blir billigare, maten får en bättre konsistens och framförallt så ger det en större smakvariation. Du kan få krispiga morötter mitt ute på fjället!

Det krävdes mycket provlagande och provtorkande för att samla information till ”Torka mat” boken, berättar Eric.

Hans egen kärlek till friluftsliv började med att hans pappa, som är scout, tog med honom ut i skogen för att grilla korv, tälta och sova i vindskydd. Sedan fortsatte det med en fjällvandring till Sylarna som konfirmand, en skidtur mellan Abisko och Nikkaluokta på gymnasiet och slutligen ett år på Hållands folkhögskola (nu Åredalens folkhögskola) på Fjäll- och friluftsledarlinjen. Där någonstans väcktes intresset för att torka egen mat.

– När jag gick på Hålland var vi ute mycket. Vi åt väl mest pasta med pulversås, ris, ja sådant. Till slut tröttnade jag och tänkte att det måste finnas något annat. En eftermiddag hade vi en lektion om mattorkning, och där gick startskottet! Jag byggde en egen tork i skolans snickeri. Utan den eftermiddagen hade det inte blivit någon bok om att torka mat!

Torkad mögelost i tunna skivor med pasta och potatis med perfekt konsistens tillsammans med torkat kött och lök – det är två av Erics egna favoriter som han alltid tar med sig ut på tur.

Man lägger all kärlek på maten innan, sedan vid tillagning tillsätts bara hett vatten.

– Jag gillar att ta med saker ut som känns ”Wow, det här är inte frystorkat!”.

Mögelosten kan du blanda med torkad ruccola, slänga ner i det sista av pastavattnet som är kvar på botten av kastrullen när du hällt av pastan. Låt det ligga två minuter och sedan har du en supergod pastasås!

När det gäller torkad mat kan man själv styra ambitionsnivån. Kanske torkar du ett par äpplen som snacks, eller går all in och knåpar ihop egna rätter till frukost, lunch och middag.

– Om jag är ute en vecka brukar jag blanda lite. Kanske två påsar med frystorkat, dels för variationen och dels för att inte behöva torka allt. Sedan några enkla rätter som pulvermos och korv med rostad lök till exempel. Jag tar även med ett par lite mer avancerade rätter, typ sjömansgryta, för att lyxa till det. Om det blåser och regnar är det skönt att dra fram en påse frystorkad mat eller något enkelt. Eller det lite mer tidskrävande när man vill stanna och njuta länge.

 

Fakta om Eric Tornblad

ÅLDER: 38

BOR: Stockholm, född och uppvuxen i Örebro

YRKE: författare, friluftsentreprenör, driver en Youtubekanal

FAVORITFRILUFTSLIVSAKTIVITET: paddling & turskidåkning

TORKAD FAVORIT-RÄTT: en gryta på potatis, kött och lök

AKTUELL MED: Bok nummer fyra, ”Snabblagat på tur” (prel. utgivning våren 19).

– Tanken med den är att göra sin egen frystorkade mat. Att bara hälla på vatten i en påse och vänta 10 min. Som någon uttryckte det: ”Man lägger all kärlek på maten innan, sedan vid tillagning tillsätts bara hett vatten”.

Har tidigare skrivit böckerna ”Torka mat”, ”Fjällmat” och ”Eldmat”.

KURIOSA: Eric är med i Friluftsfrämjandet Enskede. Han står i startgroparna för att bli fjälledare och vill gärna hålla kurser i framtiden på temat fjällvandring och utemat.

MER PÅ WEBBEN: Du hittar Eric på www.erictornblad.se och www.torkamat.se. På Youtube och Facebook Mat&Uteliv, på Instagram Mat.uteliv.