Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Bästa recepten för en friluftsfika!

Med en härlig kopp varm choklad och några krispiga bananpannkakor i kåsan får du till helgens smarrigaste äventyr.  Ett äventyr som i all sin enkelhet för det mesta brukar bli alldeles magiskt. Här har vi samlat några av våra bästa tips för en riktigt härlig friluftsfika.

Förbered dig innan turen

Det bästa fikar är det enklaste fikat. Förbered en macka hemma, värm lite nyponsoppa i en termos och packa en påse med biskvier. Värmande och enkelt. Vill du ändå fånga kryddan av att laga maten ute är ett bra knep att blanda alla torra ingredienser innan turen. Så slipper du bära på hela mjölpaketet. Mätta och glada går det alltid bra att stoppa grejerna i en påse och ta hand om disken hemma. 

Den bästa fikan är den varma fikan

Efter en stunds promenad sätter vi oss gärna ned och njuter en stund. Se till att sätta på dig extra lager kläder redan då – och inte när du väl börjar känna att kylan kommer. När vi väl har blivit nedkylda måste kroppen ta av sin energi för att bli varm igen. Sätter vi på oss extraplagg innan dess slipper vi nedkylningen och vi behåller orken längre. Välj en plats i lä och varför inte ta med något extra sittunderlag till utflykten?

IMG_5482_webb.jpg

Kanelris med äpple

Supersnabbt mellanmål som tillagas direkt i matkåsan! Enklare kan det inte bli. Förbered riset på lunchen eller till frukost, förvara då riset svalt. Du kan även laga rätten med snabbris. Som variant kan du riva i ett äpple istället för äppelmoset.

Ingredienser

2 portioner

1 dl kokt ris (kallt) alt
1,5 dl snabbris + 1 dl vatten (häll av överblivet vatten efter fem minuter)
1 msk äppelmos
1 krm kanel

Tillagning

1. Blanda riset med kanelen.
2. Rör därefter ner äpplemoset.

IMG_5589_webb.jpg

Bananpannkaka

Smarta pannkakor som håller ihop bra och får en god smak av banan och honung. Om du vill göra det till en efterrätt kan du ringla honung på de färdiga pannkakorna.

Ingredienser

2 portioner

1 dl rismjöl
0,5 dl bovetemjöl
1 krm salt
1 msk flytande honung
1,5 dl vatten
1 banan
3 msk olja att steka i

Tillagning

1. Blanda rismjöl, bovetemjöl och salt i en bunke.
2. Tillsätt 1,5 dl vatten samt honung och vispa.
3. Skiva ner en banan i smeten och mosa ordentligt.
4. Låt smeten vila i fem minuter.
5. Stek så tunna pannkakor du kan.

alskade-fika1_foto-cathrin-larsson-kopia-1239286981.jpg

Varm choklad

Vem gillar inte varm choklad? Kanske brukar du vispa ihop varm choklad och hälla upp på termos eller köpa färdigblandade portionspåsar från affären till utflykten. Ett hett tips är att istället blanda eget pulver! Det blir billigare, du slipper tillsatser och kan själv välja hur sött du vill ha det.

Ingredienser

ca 240 g torrmjölkspulver
1 dl kakao
1 dl socker

Tillagning

Blanda i en burk och häll upp i små påsar med zip-lock stängning. Till en kåsa är det lagom med 3 msk pulver. Om du blandar pulvret med vatten direkt i kåsan så slipper du dessutom diska termosen! Smaskigt tips! För extra allt, ta med en flaska spraygrädde på utflykten. Eller kanske mini-marshmallows?!

Ta del av det roliga!

Som medlem får du en prenumeration av populära magasinet friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!

Bli medlem

Receptsamling

Hämta hem nio smarriga recept som mättar magen i stort och smått. Alla recepten är fria från de 8 vanligaste allergenerna och laktos och gluten. I samlingen hittar du även information om vanliga allergiska reaktioner och hur du ska agera ifall de uppstår. Smaklig måltid! Ladda ned här