Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vita, blå och gröna bandet under samma år

För jämtlänningen Lina Hallebratt är ingenting omöjligt. Under åtta månader har Lina skidat, paddlat och vandrat det vita, blå och gröna bandet, över 500 mil. Hon är den första personen som har genomfört alla tre banden under samma år. 2015 blev hon utnämnd till Årets Kvinnliga Äventyrare, där Friluftsfrämjandet sitter i juryn.

Lina gick aldrig på Skogmulle eller lufsade runt i skog och mark när hon var barn. Det var först när hon började på folkhögskolan i Åredalen som intresset för friluftsliv väcktes till liv på riktigt. Kursens inriktning var friluftsliv, men Lina ville egentligen söka in på en hantverkskurs.

– Jag måste ha tryckt på fel knapp och kom istället in på kursen Friluftsliv. Den enda tidigare erfarenhet av friluftsliv jag hade, var när familjen brukade plocka svamp på höstarna och när vi åkte skidor. En gång under gymnasiet tältade jag på Hultsfredsfestivalen och efteråt minns jag att jag tänkte ”Jag ska aldrig någonsin tälta mer igen”, säger Lina och skrattar.

Det var under kursen som Lina upptäckte hur lätt det är att vara ute i naturen och en känsla för friluftsliv växte gradvis fram.

– Jag fick känna av de positiva effekterna av naturen. Det är lätt att vara lycklig då och naturen fick en ny mening för mig! För mig innebär det frihet att få vara ute i naturen.

Efter folkhögskolan gjorde Lina sin första långtur på cykel när hon cyklade 120 mil från Lofoten till Jämtland. 2012 blev hon världens första kvinna som ensam har skidat Fjällfararnas vita band. En skidtur på över 148 mil, från Treriksröset till Grövelsjön.

– Det blev ingen optimal start. Jag tältade för det mesta och de första dagarna var det runt minus 40 grader kallt ute. Det tog 97 dagar och jag har rekordet. Ingen har någonsin skidat det Vita bandet så långsamt, säger Lina och ler.

 

»Det blev ingen optimal start. Jag tältade för det mesta och de första dagarna var det runt minus 40 grader kallt ute. Det tog 97 dagar och jag har rekordet. Ingen har någonsin skidat det Vita bandet så långsamt.«

 

Under de senaste åren har Lina även vandrat hela pilgrimsleden till Santiago de Compostela och GR 20 på Korsika. Hon har korsat Pyrenéerna från kust till kust och vandrat tillsammans med sina hundar genom alla åtta alpländerna från Trieste till Monaco. På en vanlig cykel från 70-talet cyklade hon sedan hem genom Europa. I vintras gav hon sig ut för att skida det Vita bandet för andra gången och paddlade sen det Blå bandet, 240 mil från Svinesundsbron upp till Haparanda. För Lina var paddlingen den största utmaningen.

– I början av paddlingen blev jag fast norr om Göteborg under tolv dygn, på grund av att det blåste så mycket. I Sundsvallsbukten blåste det 16 sekundmeter och vågorna bröt bakom mig. Naturen förändrades hela tiden och en gång simmade en säl rakt in i min kajak.

Efter Haparanda blev det en extrasväng till Vasa i Finland och sen tog Lina tåget hem till Östersund. Raskt packade hon om inför en över två månaders vandring längs Gröna bandet, från Treriksröset till Grövelsjön. Lina har nya planer på att vandra, 400 mil på Pacific Crest Trail, från Mexiko till Kanada samt Te Araroa, 300 mil längs hela Nya Zeeland. Lina vill gärna inspirera andra att man inte måste vara elitidrottare, ha den dyraste utrustningen eller vara extremt erfaren för att ge sig ut på långturer.

– Man kan om man bara vill. Det är en fråga om inställning. För min del är steget från ord till handling ganska kort. Friluftsliv handlar inte om tid eller sträcka. Jag hoppas att jag kan visa andra, hur lätt det är att ta sig ut i naturen!

Text: Hélène Lundgren Foto: Maria Månsson

 

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning