Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Cykla på fjället

Nyfiken på att cykla på fjället? Då kan Idre Fjäll vara destinationen för dig. Med helt nya cykelleder på fjället gör de cyklingen tillgänglig för alla.

– Jag vill att nittio procent av våra gäster ska kunna prova att cykla på fjället. Så tillgängliga ska våra leder vara.
Fredrik Jelk, sportchef på Idre Fjäll står redo att tillsammans med sönerna susa nerför teknikbanan som just kommit på plats, strax ovanför hästhagarna vid stallet. En och annan pålle vänder lite nyfiken på huvudet när två små och en stor kanonkula genom skogen.

Pirr i magen

Sedan är det min tur att prova. Jag är verkligen ingen cyklist men ska nittio procent av gästerna klara det här borde jag göra det också.

– Tänk på blicken, håll den långt fram, inte på framdäcket! hojtar Fredrik.
Det hjälper. Jag tar de sju olika kurvorna helskinnad och det pirrar fint i magen när jag kommer ner. 

– Vi har velat skapa en social yta här, förklarar Fredrik.
– Som förälder ska det gå att se mellan pumptrackbanan, teknikbanan här och den lättaste stigen som går här genom skogen. Vill du kan du sitta i mitten med matsäcken och fika medan du håller koll, men det är förstås roligare att hänga på ungarna!

– Igen pappa? Killarna har cyklat runt och upp igen och är redo att ta teknikbanan ett varv till.

Utveckla sommaren

Snösäsongen i Sverige är kort. Flera anläggningar satsar därför på att utveckla sitt sommarerbjudande med mer än fjällvandring. Idre är långt framme med ett stort stall, bra paddling och forspaddling och nu också rejält utvecklade cykelleder.
– Flera andra anläggningar har satsat hårt och bra på downhillcykling, men vi är de enda som bygger crosscountryleder i fjällmiljö. Det är en mer familjevänlig cykling som kan kännas lättare att prova på även för den som inte har cyklat i skogen eller fjället förut, eftersom det inte behövs lika mycket utrustning. En cykel och en hjälm och du är redo!

Traditionellt har Idre sett att deras sommarbesökare kommer dit för att i huvudsak vandra och uppleva fjällen till fots. Har det blivit tid över har man också provat att cykla eller rida.
Fredrik Jelk, som själv är hängiven cyklist och är den som grävt de leder som nu ligger klara runt fjället, hoppas och tror på att det inom några år kommer att vara tvärtom. Många kommer att komma till Idre Fjäll i huvudsak för att cykla. Blir tid över kommer man också att vandra.

– Med våra nya crosscountryleder fyller vi en lucka i utbudet som jag tror är efterlängtat av många.

Familjevänligt

Jag försöker hålla jämn fart med Isidor och Theodor genom skogen. Den smala stigen, som jag vet är grävd, ser förbluffande naturlig ut och känslan är långt ifrån någon tillrättalagd park. Men doseringen i kurvorna är perfekt och hindren strategiskt utplacerade så de går att undvika, om man är lite försiktig av sig, eller hoppa över, om man vill utmana lite mer. Den blå, familjevänliga, leden vi nu cyklar är riktigt rolig, för både stora och små, och jag kan inte tro annat än att den blir ett välbesökt sommarnöje.

När småkillarna lämnat oss och vi cyklar mot baksidan av fjället pekar Fredrik ut sina långsiktiga planer med en led ända upp på toppen.
– Det här är bara början, säger han.
– Idre Fjäll kommer att bli en cykeldestination att räkna med! 

 

Hitta äventyr på cykel

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning