Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Vill du leda vildmarksäventyr?

Vildmarksäventyr är popcorn i vindskydd, sovsäck och stjärnhimmel, vänner och lägereld, kanoter och kartor, o.s.v. Det är helt enkelt allt det bästa inom friluftsliv. ⁠”Vildmarksäventyr” är Friluftsfrämjandets verksamhet för barn, ungdomar och unga vuxna: Strövare (7–8 år), Frilufsarna (9–13 år cirka), TVM Äventyrsgrupper (cirka 14–25 år) och Äventyrliga familjen. ⁠

Friluftsfrämjandet vill att alla ska ges möjlighet att uppleva friluftsliv, och särskilt viktig är gruppen ungdomar. Vi vill därför bli fler ledare som skapar roliga, trygga och lärorika Vildmarksäventyr.

Fokus ledarskap

Som ledare inom Friluftsfrämjandet utbildas du inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Friluftsakademin tillgängliggör våra erfarenheter och färdigheter genom kul och konkreta ledarutbildningar.

Målet med ledarutbildningen är att du ska få kunskaper och färdigheter för att skapa och leda roliga, trygga och lärorika äventyr. I fokus står ditt ledarskap, och förmågan att kunna reflektera över och utveckla dig själv som ledare.

Friluftsfrämjandets utbildningsmetodik kännetecknas av friluftsupplevelser, dialog och reflektion. Genom att stimulera dialog, reflektion och erfarenhetsutbyte skapas en djupare insikt om det egna ledarskapet, deltagarnas olikheter och gruppens upplevelse.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ledare hos oss bidrar du med tid, kunskap och engagemang. Tillsammans med tusentals andra ideellt aktiva ledare skapar du små som stora äventyr för gammal som ung. Tillsammans gör vi friluftslivet tryggt och tillgängligt, samtidigt som vi verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.

I gengäld erbjuder Friluftsfrämjandet dig utbildning, personlig utveckling, gemenskap, ett nätverk av likasinnade och chansen att leda äventyr. Som ledare får du utöver medlemsrabatter ytterligare rabatter och erbjudanden.

Så funkar ledarutbildningen för Vildmarksäventyr

Ledarutbildningen för Vildmarksäventyr är tre dagar, antingen fredag–söndag eller en lördag/söndag och lördag–söndag två veckor senare. Samtliga delar är obligatoriska. Utbildningen innehåller moment som fokuserar på ledarskap, barn och ungas utveckling och behov, allemansrätten, metodik, utrustning, säkerhet och trygghet, teknik, planering, samt lekar, sånger, ramsor och sagor.

Förkunskapskraven är att ska du vara medlem, vara en god företrädare för Friluftsfrämjandet, ha stöd av din lokalavdelning, samt att du har genomfört e-utbildningen Friluftsfrämjandets värdegrundsutbildning. Vi rekommenderar att du har genomgått minst en första hjälpen-utbildning under de senaste två åren. Som ledare behöver du ha god social förmåga och trivas med samarbete i grupp.

Vill du bli en av våra ledare för Vildmarksäventyr?

Om du vill utbilda dig till ledare inom Friluftsfrämjandet ber vi dig fylla i intresseanmälan nedan.

Kanske har din lokalavdelning ingen verksamhet inom Vildmarksäventyr. I så fall kan du byta lokalavdelning genom att kontakta medlemsservice. Eller, hjälpa din lokalavdelning börja med Vildmarksäventyr. Du kommer inte att känna dig ensam, vi är många ledare i hela landet som stöttar varandra.

Om du har frågor om Vildmarksäventyr eller ledarutbildningen så kontakta din lokalavdelning.