
Friluftsfrämjandet: ”Akut behov av ett nationellt rörelselyft”
2025-05-16
Text: Sophie Stigfur
Är du förvånad över länsstyrelsernas svar i vår enkät?
– Nej, vi har ju tillsammans med STF granskat statsanslagen i flera år och fått riksmedierna att rapportera om att resurserna inte räcker för grundläggande skötsel av våra naturreservat och nationalparker. Det här fick ju även Riksrevisionen att i fjol granska förvaltningen av skyddad natur. Deras kritik var ovanligt skarp.
Riksdagens mål för den skyddade naturen nås inte. Natur- och upplevelsevärdena tar stryk. 1800 naturreservat saknar aktuella skötselplaner. Jag bor själv i närheten av Tyresta Nationalpark och har förvånats över trasiga spänger, broar som inte underhålls och skyltar som är uppätna av sol och regn.
Varför är den skyddade naturen viktig?
– Sverige har drygt femtusen naturreservat som behövs både för naturvärdena och för att de är viktiga friluftsmiljöer för motion och välbefinnande. I en tid när fyra av fem barn är alltför stillasittande och nästan hälften av den vuxna befolkningen har en hälsofarligt dålig kondition, ska vi se till att naturen är attraktiv och tillgänglig för besök.
Flera länsstyrelser larmar nu om att tillgängligheten försämras, vilket särskilt påverkar grupper som inte är vana att röra sig i naturen och människor med funktionsvariationer.
Nedskärningarna har tvingat landets naturum att dra ner på öppettider och skolbesök. Konsekvensen blir att färre skolbarn kommer ut till våra naturpärlor för att lära sig om biologisk mångfald och allemansrätten. Det drabbar särskilt barn från friluftsovana familjer. Vi behöver bryta trenden med att allt färre barn får en relation till naturen.
Vilka tre områden tycker du regeringen borde satsa på i sin sista budget före valet?
– Inom Miljömålsberedningen kom partierna nyligen överens om att det behövs 1,6 miljarder för skötseln av värdefull natur. Magasin Friluftslivs granskning i detta nummer visar att de här investeringarna behövs nu.
I stillasittandets epok är Sverige i akut behov av ett nationellt rörelselyft. Friluftsfrämjandet skulle, om vi fick lika mycket statliga bidrag som våra systerorganisationer Skidförbundet och Kanotförbundet, kunna utbilda fler ledare, nå många fler friluftsovana personer och stärka vår IT-struktur.
Statens viktigaste stimulansåtgärd för att få kommuner att satsa på friluftslivet har varit lokala naturvårdsbidrag (LONA). Det här anslaget behöver återställas för att det i hög grad gynnar friluftsmiljön lokalt och är avgörande för att även mindre kommuner ska utveckla förutsättningarna för friluftslivet.
Dela
Tre goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem