Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vårt arbete

Friluftsfrämjandet Kalmar - Öland bedriver ett ideellt socialt arbete, vid sidan av övriga aktiviteter. Här berättar vi mer om aktuella integrationsprojekt, aktiviteter för äldre samt de samarbeten med externa aktörer som möjliggör allt detta.

Satsningar för integration
Friluftsfrämjandet ingår i Kalmar kommuns integrationsråd. Med ekonomiskt bidrag från ”Ett Kalmar för alla” har föreningen i samverkan med de tre mötesplatserna i Kalmar sedan hösten 2022 drivit projekt och aktiviteter för kommunens invånare med utländsk bakgrund. Under hösten 2022 inom ramen för ”Ung i naturen”. Under våren 2023 arrangerade vi en familjedag på Värsnäsgården, där framför allt familjer med utländsk bakgrund var inbjudna. Föreningens medlemmar har även varit engagerade i att lära kvinnor med utländsk bakgrund cykla.

Satsningar för äldre
Under hösten 2023 och våren 2024 genomför föreningen också minibussutflykter för föreningens äldre, för naturupplevelser i Kalmar närområde och på Öland. Detta genomförs med finansiering från Kampradstiftelsen inom ramen för projektet ”Hjälpverksamhet för behövande äldre genom naturupplevelser och fysisk aktivitet”.

Samarbete med Bergkvarabuss och Europcar. 
Vid samtliga projekt och aktiviteter är föreningen tacksam för värdefulla samarbeten och avtal med Bergkvarabuss och Europcar.

Samarbete med Daglig verksamhet, Kalmar kommun.
Under 2023 påbörjade vi ett samarbete med Daglig Verksamhet, vid Socialförvaltningen i Kalmar kommun. Vi önskar utveckla samarbetet under 2024.

Mottagare av Tillgänglighetspriset
Under 2023 mottog Friluftsfrämjandet Kalmar - Öland Kalmar kommuns Tillgänglighetspris för sitt arbete med "Häng med oss ut". Tack vare initiativet får personer inom socialpsykiatrin möjlighet att ta del av friluftslivets positiva inverkan på hälsan. 

Victoriavandringen i Penåsa, Kastlösa, den 12 juli 2024
Den 12 juli ansvarar Friluftsfrämjandet Kalmar-Öland för genomförandet av Victoriavandringsdagen i Penåsa på södra Öland. Aktiviteter och innehåll blir ungefär som 2023.

Under 2023 ägde Victoriavandringen rum den 11 juli. Dagen är en uppskattad familjeaktivitet och lockade ca 350 besökare, varav merparten kom med traktor och vagn från parkeringen i Kastlösa.  

Dagen bjöd på flertalet aktiviteter, såsom:

  • Guidade turer och tipspromenader för barn och vuxna.
  • Tävlingsaktiviteter (scouterna)
  • Information om kommunens vandringsleder, odlingslandskapet och Unescos världsarv (Mörbylånga kommun)
  • Berättelser om ödebyn berättade av funktionärer i 1700-tals kläder (STF)
  • Föreställning av Ölands Dramatiska Teater
  • Naturbingo med ”Mulle” (Friluftsfrämjandet)
  • Försäljning av fika och korv
  • Butiker och hantverkare i Kastlösa höll öppet

I år hade Friluftsfrämjandet Kalmar Öland huvudansvar för dagen. Den är en del av Victoriaveckan som arrangeras sedan 2022 och möjliggörs tack vare Mörbylånga kommun och ca 45 funktionärer från de medverkande föreningarna Kastlösa gymnastikförening, STF Öland, Färjestadens scoutkår och Friluftsfrämjandet Kalmar Öland.

Information finns även på Victoriadagarnas hemsida

Film om Victoriavandringen (20 sek)