Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Spelet om allemansrätten

2019-05-21

Lär dig mer om allemansrätten på ett lekfullt sätt. Spela spelet om allemansrätten.

Ett sällskapsspel som bjuder på kunskap, klurigheter och kanske ett och annat skratt. Detta är tanken med Spelet om allemansrätten som är ett spel som mejslats fram under ett par års tid av en arbetsgrupp inom Friluftsfrämjandet Region Öst. Tanken har dock hela tiden varit att nå ut nationellt och under våren har projektledningen överförts till riksorganisationen för att möjliggöra att kunna nå ut med full kraft i hela landet. Spelet också tagits fram i en pilotupplaga. Denna används för att testa intresset mot målgruppen ungdomar.

- Om lokalavdelningarna/ledarna vill använda spelet på en aktivitet för ungdomar eller unga vuxna får de gärna höra av sig till mig, så skickar jag så många spel de behöver, berättar projektledare Lotta Norberg på Friluftsfrämjandets riksorganisation. 

- Detta är ett sätt att stärka våra insatser mot ungdomar. Vi har en hel del metoder och material vänt mot barn men mot gruppen ungdomar är vi inte lika starka ännu, fortsätter hon. 

Vill nå fram till de unga

Spelet lanserades på Mälardalens Camp Vår i april och hos Unga Äventyrare i Sandvikens lokalavdelning i början av maj.

- Framöver ska vi skicka ut spelet till Sveroks medlemmar, det finns även en möjlighet att samarbeta med Röda korsets ungdomsförbund för att nå ut till nya grupper. Vi vill gärna nå dem som inte självklart är intresserade av friluftsliv sedan tidigare.

- Om ni har tips på hur vi kan nå ungdomar och unga vuxna med Spelet om allemansrätten, hör gärna av er till mig, avslutar Lotta Norberg. 

En digital version av Spelet om allemansrätten finns också tillgänglig här: https://speletomallemansratten.se/

Mer information

Spelet om allemansrätten är ett spel som tagits fram av Friluftsfrämjandet i samarbete med Studiefrämjandet och Sverok, med stöd av medel från Naturvårdsverket. 

Har du frågor, eller vill ha en upplaga av spelet, kontakta:

Lotta Norberg, projektledare, lotta.norberg@friluftsframjandet.se 
Hans-Åke Antonsson, beställare, hans-ake.antonsson@friluftsframjandet.se