Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Under turen

På denna sida beskriver vi hur det brukar gå till på våra turer för dig som inte paddlat med oss tidigare. Vi hoppas det ska hjälpa dig att få en trivsam paddeltur med oss.

Vid starten

Det är givetvis viktigt att alla verkligen försöker vara på plats på avtalad tid. Men skulle något hända ska ni ringa ansvarig ledare och meddela.

Packning av kajakerna

Vid startplatsen får alla som hyrt kajak sina kajaker. Se till att du ställer in fotpedaler mm så du sitter bra i kajaken. Be ledare om hjälp om du är osäker. Prova också så kapell passar och se till att du fått flytväst och paddel. Behöver du tips när det gäller packningen, var inte rädd för att be någon ledare om tips.

Startfika

Vi brukar ta en liten startfika när vi packat kajakerna och börjar bli färdiga. Vid denna brukar vi ha en liten presentation och beskriva den tänka paddelvägen för dagen. Se därför till att ha en termos och kanske några mackor i beredskap.

Innan vi paddlar iväg

Innan vi ger oss ut i kajaken är det klokt att göra ett sista besök i buskarna. Dessutom justera klädsel så den är lämplig för paddlingen, om du fryser lite vid start brukar det vara lagom när du paddlar. Du behöver sällan kläder för värme, däremot skydd mot vind.

Under paddlingen

Det vanligaste är att vi paddlar ungefär två timmar före lunch och två timmar efter.  Farten är ungefär 5-6 km i timman vilket brukar vara lagom för de flesta.

Vi paddlar i samlad grupp

När vi paddlar gör vi det i samlad grupp, för att alla ska komma till samma ställe.  När det är kallt i vattnet eller dåligt väder är det extra viktigt att du håller dig till övriga gruppen. Skulle du behöva stanna eller gå iland  är det viktigt att du alltid pratar med en ledare om detta så inte gruppen splittras.

Ledarna

När vi paddlar har vi alltid en ledare i täten som navigerar och bestämmer farten. Därför ska du aldrig paddla före denna för då är risken att farten blir för hög för några. Längst bak i gruppen har vi alltid också en ledare, denne coachar de deltagare som kanske behöver lite hjälp mede paddeltekniken etc. Vi lämnar aldrig en deltagare ensam längst bak. Oftast har vi ytterligare en ledare i gruppen denne har en lite friare roll men om gruppen dras ut försöker denna vara mitt i för att finnas tillhands där.

Pustepass

När tätledaren bedömer det lämpligt stannar vi till och tar ett ”pustepass” på kanske 5 minuter, passa då på att dricka. Skulle någon behöva gå iland och uträtta behov brukar vi kunna lösa det vid dessa småraster. Vi tar också dessa raster för att samla gruppen då den blivit allt för utspridd. Om du märker att du paddlar lite långsammare än resten av gruppen ska du alltid se till att paddla ända fram till tätledaren och sedan starta paddlingen samtidigt med denne. Det känns alltid lite lättare att paddla i täten.

Vid passager av farleder

När vi behöver passera en farled samlar vi alltid gruppen i en tät formation och försöker paddla över farleden vinkelrätt i så samlad trupp som möjligt. Då är det viktigt att hålla uppsikt på ledaren om denne bedömer att vi behöver vänta på någon båt som behöver passera.

Lunchen

Vi brukar försöka hitta en lämplig plats med lä för lunchen. Som regel stannar vi ca 1 timma vilket innebär att du mycket väl kan laga lämplig lunchmat på stormköket. Vi tycker det är trevligt om gruppen sitter någorlunda samlat så man har möjlighet att prata lite strunt under lunchen. Skulle det vara regn så är det inte ovanligt att de regnskydd som ledarna har åker upp så att maten kan lagas regnskyddat.

Vid lägerplatsen

När vi kommer fram till lägerplatsen brukar alla vilja få sina bopålar på plats, När detta är gjort är det inte ovanligt att vi sätter oss en stund och äter lite snacks och kanske dricker något och på så sätt firar en lyckad dagstur. Middagen brukar vi försöka laga och äta ungefär samtidigt. Vi brukar bilda det vi kallar för kostcirkeln på någon lämplig klippa där vi kan fixa mat och ha trevligt tillsammans.                      

På morgonen

Någon av ledarna brukar väcka övriga någonstans mellan 7-8. Om inget annat sägs brukar vi se till att vara klara för avfärd kl. 10:00. Innan avfärd har vi en genomgång på land där vi bla beskriver dagens tänka paddling.

Vid återkomsten

Vid återkomsten är det bra om de som har hyrkajaker tömmer kajakerna och torkar ur dem så fort som möjligt vid framkomsten. Detta för att vi ska kunna lasta dem på släpet relativt tidigt. Ledarna sköter lastningen på släpet eftersom vi vet precis hur kajakerna ska lastas för att ej skadas. Men det är jättebra om alla hjälps åt för att bära saker till resp. plats.

Avslutning

Innan någon lämnar platsen brukar vi ha en liten kort tack och hej samling