Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Kristihimmelfärdscykling på Åland

29 maj Tidigt torsdagsmorgon mötte vi vid båten Graciella, ett cykelgäng som i många år tagit sig en sväng.

Den här resan började riktigt bra, frukost och lunchbuffen gillade ja.  Jisses vad det åts på denna gigantiska båt. 

När cyklingen mot Långnäs började ta fart hade vi sällskap av ett gäng konfirmander och deras präst. Visst trodde de att de var bäst.

När vi pustade for de förbi, men när vi sedan satte fart vann vi så klart. När vi efter cirka 3 mil kom fram till nästa färja, den som skulle ta oss till Kökar, var det skönt att vila benen och ögonen en stund.

Ja, det var många som fick besök av John Blund.

Vackra Kökar började med två rejäla backar, bara att trampa på för att vår slutdestination nå. Efter den dryga milens färd och skymningen började falla var det skönt att komma fram till stugorna i Hellsö för oss alla. Vilken härlig dag tyckte Thomas och jag.

30 maj Sovmorgonen var toppen, men frukostkorgen den var botten. Men vad gjorde väl dé, snart hittar vi nog ett café. Hoppade upp på stålhingstarna för att upptäcka ön, fick sällskap av kossor och deras frön. Men vad är nu detta, inget finns som kan göra oss mätta. Telefonen den gick varm och vilken tur att Peder på Aplagården öppnade sin barm och fixade åt oss Ålandspannkaka.

Det önskar jag att alla får smaka.

Belåtna och mätta fortsatte vi vår färd och att Peder även lovade fixa middag sen gjorde att vi med ett smil cyklade ännu några mil.

Kökars kyrka ligger vackert och är väldigt fin, Franciskanerklostret fick ett långt besök, bronsåldersbosättningen hittade vi, tänk att folk levat här för 3500 år, och att vi traskar i deras spår. Matsäcken smakade väldig gott när vi satt där på bergets topp. Vi såg mycket på vår cykeltur. Kökar har en fin natur.

Nöjda och glada cyklar vi tillbaks till Peders lada.

Att få äta den goda stekta siken gjorde nog ingen besviken.

31 maj Tidigt uppe fortsatte vi vår färd, alla vet ju att mödan är resan värd. Båten tog oss till Föglö ö. Där cyklade vi från norr till söder, backe upp och backe ner och plötsligt vi Enighetens gästhem ser. Vilket härligt ställe, vilken vy, nu skulle vi se mer av Degerby.

När vi checkat in, hoppade jag upp på cykeln min. Vilken underbar cykeltur och vilken vacker och vackert belägen kyrka med stenmur. Att sitta på en brygga i solens sken och vila sina trötta ben, och bara njuta av nyfunna vänners prat en stund var bland det bästa.

Bastubad och trerätters middag på Enigheten gick inte heller av för hackor och tänk att alla Ålänningar vi mött har varit så positiva och pratglada. Stolta över sina fina öar och natur, nej inte en enda som varit sur.

1 juni Vilken härlig frukost på detta fina gästgiveri och med mätta magar, tar vi nu farväl av Enigheten, Föglö och Degerby och allt de behagar.

Färjan tar oss till Svinö för att sedan cykla de sista tre milen till Mariehamn som är Ålands välkomnande famn.

Vi gör ett sista härligt stopp, vid Lemströms kanal där termosen med kaffet och svartbrödet som dopp, gör susen. Snart är cykelturen till ända och vi bugar och tackar för att vi fått tagit del av detta härliga cykelgäng och ser fram och hoppas att få vara med på ytterligare någon sväng.

Birgitta Lundmark som skrivit och

Thomas Lundmark som fotat