Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Paddling Kloten-Malingsbro

Det började med en ”inför-träff ” hemma hos Björn och Arja. Men när alla samlats på Kvistvägen undrade vi – var är värdparet? Det blev till att ta fram en mobiltelefon och kort därefter satt Björn i bilen på väg hem från Farsta centrum och Arja kom ungefär samtidigt hem från sitt arbete.

Mina meriter inför denna resa var ett par tältsemestrar med några tjejkompisar från gymnasiet för mer än tio år sedan samt de kvällspaddlingar jag hann med under förra säsongen. Därför kände jag viss oro över vad denna resa innebar; ”Ska vi tälta och är det totalt pinsamt om jag inte vet hur man reser ett tält? Hur använder man ett stormkök? Vad är lämplig mat till en resa som denna?” Men efter denna träff kände jag mig väldigt lugn. Mitt sällskap visade sig bestå av sju erfarna friluftare, som tog det hela med ro. Jag insåg snabbt att jag kommer bli väl omhändertagen och att få hjälp kommer inte vara några problem – SKÖNT!

Torsdag förmiddag - dags för avresa!  Jag skulle åka med Ulla och Torbjörn och blev avhämtad en solig torsdagsförmiddag. Prognosen inför helgen var strålande sol – en prognos som definitivt höll måttet! Strax efter klockan 14 var vi alla framme vid Klotens fritids- och konferensanläggning. Där möttes vi av Björn och Arja som redan varit där sedan några dagar. Vårt boende bestod av två stugor och jag delade stuga med Björn, Arja samt deras hund.

Efter en snabb installering var vi sugna på att pröva vattnen kring naturreservatet. Ah, härlig känsla att paddla så gott som ljudlöst fram i eftermiddagssolen! Och man får verkligen närkontakt med vattnet, nästan som att sitta på vattenytan - speciellt om man paddlar kajak som jag och Sören gjorde. Övriga i sällskapet paddlade kanadensare. Efter lite drygt en halvtimmes paddling gjorde vi ett stopp. När vi sträckt på benen en stund och fyllt på vätska, var det dags för Björn och Arja att börja paddla hemåt eftersom de arrangerade middagen för hela sällskapet denna första kväll. Vi andra pausade ytterligare lite, men sedan var det även dags för oss att återvända hem.

Kvällens middag var arrangerad vid stugområdets grillplats. Där fick var och en plocka ihop sitt eget grillspett som serverades med potatissallad och på det blev det ost, kex, frukt och kaffe förstås.

Vi hade en härlig sjöutsikt och i bakgrunden såg vi hur solen gick ner...

Nöjda och belåtna var vi sedan i säng kring 23-tiden.

Fredag förmiddag och dags för nya paddlingsäventyr! Det tar sin lilla tid att stuva kanadensarna/kajakerna, men strax efter 10 var vi iväg! Framför oss hade vi en heldagspaddling i sjöarna Långvattnet och Stora Korslången. Som ny i sällskapet fick jag lära mig en viktig sak; man får inte missa 11-kaffet! Tiden är dock inte det viktigaste, utan att man fikar. Och pausen fyller verkligen sitt syfte, för efter den kan man med lätthet paddla vidare fram till lunch.

Mellan sjöarna låg Korslångssmedjanoch somnamnet avslöjar, fanns där resternaefter en smedja.Här behövdevi göra ett lyft föratt komma vidaretill nästa sjö.Med god hjälpav sina paddlingskamratergår lyften utan bekymmer. Däremot kan det vara lite klurigt att komma i och ur kanadensarna och framförallt kajakerna, men med gott samarbete fungerar det utan problem. Dock fick Sören uppleva att lite FÖR MYCKET hjälp kan snarare bli till stjälp. Plums och så var han i spat! Och inget ombyte hade han,men det var mindre bekymmersamt i det varma vädret.

Lunch- och badpaus  Vid en långgrund strand med vindskydd stannade vi för att äta medhavd lunch. Ah, det smakar så gott ute i naturen! Sedan var det dags att doppa sig! Riktigt härligt i vattnet, däremot tyckte jag att det var lite läskigt med blodiglarna som vi såg vid strandkanten. Men de visade sig vara lika ofarliga som grodynglen som även de höll oss sällskap i vattnet.

Dags att börja paddla hemåt  Innan vi styrde våra paddeltag hemåt, tog vi och rundade Trätsön. Därefter blev det samma väg hem, dock utan ofrivilliga bad. Givetvis tog vi även en kortare paus på vägen hem. Stranden vid Kloten nådde vi vid 19-tiden, lite möra men väldigt nöjda med dagen.

Gemensam middag  När alla hade lastat ur, packat upp och hunnit komma på plats i stugorna, började vi laga vår medhavda mat.

Själv insåg jag att min sista-minuten-shopping dagen innan avresa inte var så genomtänkt. Jag saknade både det ena och andra. Hm, kändes rätt pinsamt! Men jag var så välkommen att äta av vad Arja och Björn hade med sig. Maten åt vi tillsammans på den ena stugans terrass. Under tiden som vi åt kom en liten regnskur, som dock gick över lika fort som den kom. Klockan han bli närmare midnatt innan vi hittade i säng. 

Heldagspaddling även på lördagen  Vi paddlade längs Långvattnet till Nyfors men givetvis stannade vi för 11-kaffe på vägen. Dags för lunch. Sedan ”gjorde vi byn” som består av en antikhandlare, en loppmarknad och ett ICA. När man klev in på ICA kändes det som om tiden stått stilla. Inredningen var minst 20 till 30 år gammal och prismärkningen och glasslistan var handskrivna. Kul att det fortfarande finns ställen där ”dataåldern” inte satt några spår.

På ”loppisen” var vi några som gjorde lite affärer.  Rune hittade några glas med tillhörande serveringsbricka för julsnapsen medan Birgitta fastnade för ett par väskor. När jag kom med en papperskasse skrattade de andra. Inte för att mitt fynd var förskräckligt fult eller så, utan snarare för att de undrade hur jag skulle få med mig med tolv glas i kajak? Då packutrymmet inte är lika begränsat i en kanadensare, fick jag hjälp med att transportera glasen i Arjas och Björns kanot. Hemresan blev lite jobbigare än ditresan eftersom den bjöd på motvind, men det gick utan större bekymmer.

Åter hemma såg vi alla fram emot ytterligare en god middag och trevligt sällskap.  Efter maten tog jag, Sören, Ulla, Arja och Björn en varsin handduk under armen och gick ner till sjön för att njuta av härligt bastubad i den vedeldade bastun. Övriga visade på goda talanger i köket där de ordnade fika med nybakad kaka som de bar ner till bastun.

Under fikat kunde vi deltagare passa på att tacka Björn och Arja med en liten present eftersom de arrangerat denna resa så väl!

Söndag – dags för hemfärd  På söndagen var det valfritt om man ville paddla en kortare tur eller om man ville vara kvar på landbacken.

Vid 13-tiden var dock stugorna städade, packningen stuvad i bilarna, kanoterna på biltaken och vi kunde börja vår hemfärd.

En mycket trevlig resa!

Vid tangenterna, Anne