Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Så kommer du igång – klassiska längdskidor

Längdskidåkning blir mer och mer populärt i Sverige – både drömmen om vinterfjällandskapet, Vasaloppet och söndagsturen i motionsspåret. Och visst är längdskidåkning en fantastisk motionsform. Du aktiverar hjärta, lungor och muskler och får samtidigt en naturupplevelse med all den positiva effekt den har på vår hälsa. Om du är nyfiken och vill komma igång nu i vinter så bjuder vi här på en introduktion.

Var kan jag börja?

Att prova något helt nytt kan vara lite pirrigt, så se till att du är snäll mot dig själv och ge dig rätt förutsättningar för att ha roligt. Ta reda på hur terrängen på de olika slingorna i din närhet ser ut och välj en som passar dig. På en anläggning finns det ofta flera olika slingor att välja på. En del skyltar visar precis hur spåret ser ut, medan andra har döpt slingorna efter den nivå den ligger på. T.ex. ”Lätta spåret”. Ta hellre en enklare tur första gången – som inte är så kuperad och åk istället ett varv till ifall du har energi till övers.

 

Hur hittar jag spår?

Hemsidan skidspar.se har sammanställt alla skidspår i Sverige – lyxigt eller hur? Där kan du se hur långa slingorna är, om det har el-ljus och hur bra skick spåret är i. Friluftsfrämjandet anordnar också flera turer runtom i landet på olika nivåer. Från nybörjarturer till avancerat.

 

Kläder

Bästa sättet att klä sig är med lager på lager-principen, så att du kan ta av eller på dig efter din kroppstemperatur. Använd ett underställ som andas. Är det kallt ute håller ett ullunderställ dig extra varm, hellre än bomull som absorberar fukt och kan göra dig kall. Utanpå understället är det bra med en funktionsjacka och ett par funktionsöverdragsbyxor. Inget här är ett måste. Det fungerar lika bra med en träningsoverall eller lite tjockare kläder om du är frusen. Testa dig fram och se vad som passar dig. Det viktiga är att du kommer ut och förhoppningsvis får en nyfunnen kärlek i längdskidåkningen.

 

Prylarna

 

Skidor
För att få en härlig tur är det viktigt att du har ett par längdskidor med ett spann som passar dig. Spannet är mittendelen av skidan – du trycker ner den delen i snön för att få fäste, en s.k. fästzon. Har du en för hård skida orkar du inte trycka ner den i snön och du får bakhalt. Om skidan istället är för mjuk kommer spannet släpa i snön när du åker, vilket ger dig sämre glid.

Prova ut skidorna i en butik där du kan få hjälp av kunnig personal. De kan mäta ut skidans spann så att det matchar din kroppsvikt och din tekniska kunnighet.

 

Stavar
Det viktigt med rätt längd på stavarna. De ska gå ungefär till din axel, mellan armhålan och axelns topp. Att välja en stav med kontrollrem, dvs en handrem där du trär in handen för bättre grepp, är att rekommendera. Det ger dig ett bra grepp i handen när armpendlingen är klar.

 

Pjäxor och bindningar
Det finns ett flertal olika bindningssystem på marknaden idag. Vilket bindningssystem du ska beror pjäxan. Välj en pjäxa som sitter skönt på foten och anpassa sedan bindningssystem efter det. SNS heter det systemet som används till Salomon-, Atomic- och One Waypjäxor medan NNN-systemet används till Alpina-, Fischer-, Rossignol- och Madshuspjäxor.

 

Valla
För att inte få bakhalt när du åker längdskidor behöver du valla dem. Valla är en substans som du lägger i spannet på dina skidor för att få dem att fästa i snö – på så vis glider inte skidan bakåt när du åker.

Det finns två typer av valla. Burkvalla och klistervalla. Burkvalla är hårdare och används vid kallare temperaturer. Klistervalla är mjukare, kletigare, som namnet kanske avslöjar, och används vid varmare temperaturer. I vilken temperatur som vilken valla ska användas finns beskrivet på förpackningen.

För nybörjaren kan det kännas som nervöst att valla sina skidor – gör jag rätt eller kommer jag åka bakåt? Hade vi levt i en vintervärld med -6 grader och kallare hade vallning varit enklare, då kunde vi alltid använt oss av burkvalla, som inte är lika kletigt som klistervalla. Som tur är finns det idag flera olika alternativ på marknaden för att underlätta vallning.

 

Skintech och fästtejp
För den som helt vill låta bli finns det en skidtyp som kallas Skintech – den moderna vallningsfria skidan. Den har en stighud i spannet där man på vanliga skidor lägger vallan. Detta gör att du inte behöver valla dina skidor utan bara ge dig ut och åka. Lyxigt.

Ett bra alternativ till den vallningsfria skidan är att lägga fästtejp. Det är en tejp som läggs på skidans fästzon och ger din ett bra fäste utan att du behöver lägga en massa tid på vallning. 

 

LÅT ÄVENTYRET BÖRJA. 

Vill du inte lära dig ensam?

Du är såklart alltid välkommen att följa med oss ut på någon av våra turer – både du som novis och för dig som bara kanske vill rosta av sig lite inför säsongen. Våra turer och kurser leds alltid av en utbildad längdskidlärare. Förutom stöd i din tekniska utveckling får du dessutom chans att få lära, skratta och umgås med ett gäng härliga människor. Det om något är en fin start på ett nytt intresse.

Hitta äventyr

Ta del av det roliga!

Som medlem får du en prenumeration av populära magasinet friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag. Låt äventyret börja!

Bli medlem

Vill du inte lära dig ensam?

Du är såklart alltid välkommen att följa med oss ut på någon av våra turer – både du som novis och för dig som bara kanske vill rosta av sig lite inför säsongen. Våra turer och kurser leds alltid av en utbildad längdskidlärare. Förutom stöd i din tekniska utveckling får du dessutom chans att få lära, skratta och umgås med ett gäng härliga människor. Det om något är en fin start på ett nytt intresse.

Hitta äventyr

Snö

Fler guider