Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Så kommer du igång – klassiska längdskidor

Längdskidåkning blir mer och mer populärt i Sverige – med drömmarna om det vackra om vinterfjällandskapet och som motionsform. På skidorna aktiverar du hjärta, lungor och muskler på ett skonsamt sätt.

Hur gör du då för att komma igång? Ledaren Eva Hennevelt berättar precis hur du ska göra – från skidor till spårövningar.

Var kan jag börja?

Har du aldrig stått på ett par skidor förut väntar ett underbart äventyr! Friluftsfrämjandet anordnar flera kurser över hela landet i olika nivåer. Från nybörjare till avancerad. På en nybörjarkurs får du lära dig att bli trygg på skidorna i alla åksätt, som diagonal åkning och stakning samt hur du bäst åker både uppför och utför. När du känner dig lite varm i kläderna finns det kurser i alltifrån teknik för bättre flyt i åkningen, till mindre qlinicues i skate. Kurserna hittar du i äventyrshanteraren.
 
 

Öva mellan kurstillfällena

Vi ses ju kanske inte varje vecka under vintern, så det är toppen att passa på att öva lite mellan tillfällena. Skidåkningen blir så mycket roligare när tekniken sitter, så lägg gärna lite tid i början av åkningen åt att värma upp och öva t.ex diagonalåkning. Åk utan stavar några varv på en bana, eller ta tag i stavarna på mitten och låt armarna pendla. Det finns en mängd instruktionsvideos på webben att titta på för att få lite tips på vägen! Förutom diagonalåkning är det bra att träna på att åka utför och att kliva i och ur spår, då blir skidåkningen så mycket roligare när du väl kommer ut på lite längre spår!

Hur hittar jag spår?

Hemsidan skidspar.se har sammanställt alla skidspår i Sverige – lyxigt eller hur? Där kan du se hur långa slingorna är, om det har el-ljus och hur bra skick spåret är i. Ta reda på hur terrängen på de olika slingorna i din närhet ser ut och välj en som passar dig. På en anläggning finns det ofta flera olika slingor att välja på. En del skyltar visar precis hur spåret ser ut, medan andra har döpt slingorna efter den nivå den ligger på. 

Kläder

Bästa sättet att klä sig är med lager på lager-principen, så att du kan ta av eller på dig efter din kroppstemperatur. Använd ett underställ som andas. Är det kallt ute håller ett ullunderställ dig extra varm, hellre än bomull som absorberar fukt och kan göra dig kall. Utanpå understället är det bra med en funktionsjacka och ett par funktionsöverdragsbyxor. Inget här är ett måste. Det fungerar lika bra med en träningsoverall eller lite tjockare kläder om du är frusen. Testa dig fram och se vad som passar dig. Det viktiga är att du kommer ut och förhoppningsvis får en nyfunnen kärlek i längdskidåkningen.

Prylarna

 

Skidor
För att få en härlig tur är det viktigt att du har ett par längdskidor med ett spann som passar dig. Spannet är mittendelen av skidan – du trycker ner den delen i snön för att få fäste, en s.k. fästzon. Har du en för hård skida orkar du inte trycka ner den i snön och du får bakhalt. Om skidan istället är för mjuk kommer spannet släpa i snön när du åker, vilket ger dig sämre glid.

Prova ut skidorna i en butik där du kan få hjälp av kunnig personal. De kan mäta ut skidans spann så att det matchar din kroppsvikt och din tekniska kunnighet.

Stavar
Det viktigt med rätt längd på stavarna. De ska gå ungefär till din axel, mellan armhålan och axelns topp. Att välja en stav med kontrollrem, dvs en handrem där du trär in handen för bättre grepp, är att rekommendera. Det ger dig ett bra grepp i handen när armpendlingen är klar.

Pjäxor och bindningar
Det finns ett flertal olika bindningssystem på marknaden idag. Vilket bindningssystem du ska beror pjäxan. Välj en pjäxa som sitter skönt på foten och anpassa sedan bindningssystem efter det. SNS heter det systemet som används till Salomon- och One Waypjäxor medan NNN-systemet används till Alpina-, Fischer-, Rossignol- och Madshuspjäxor.

Valla
För att inte få bakhalt när du åker längdskidor behöver du valla dem. Valla är en substans som du lägger i spannet på dina skidor för att få dem att fästa i snö – på så vis glider inte skidan bakåt när du åker.

Det finns två typer av valla. Burkvalla och klistervalla. Burkvalla är hårdare och används vid kallare temperaturer. Klistervalla är mjukare, kletigare, som namnet kanske avslöjar, och används vid varmare temperaturer. I vilken temperatur som vilken valla ska användas finns beskrivet på förpackningen.

För nybörjaren kan det kännas som nervöst att valla sina skidor – gör jag rätt eller kommer jag åka bakåt? Hade vi levt i en vintervärld med -6 grader och kallare hade vallning varit enklare, då kunde vi alltid använt oss av burkvalla, som inte är lika kletigt som klistervalla. Som tur är finns det idag flera olika alternativ på marknaden för att underlätta vallning.

Skinns och fästtejp
För den som helt vill låta bli finns det en skidtyp som kallas skinns – den moderna vallningsfria skidan. Den har en stighud i spannet där man på vanliga skidor lägger vallan. Detta gör att du inte behöver valla dina skidor utan bara ge dig ut och åka. Lyxigt.

Ett bra alternativ till den vallningsfria skidan är att lägga fästtejp. Det är en tejp som läggs på skidans fästzon och ger din ett bra fäste utan att du behöver lägga en massa tid på vallning. 

 

LÅT ÄVENTYRET BÖRJA. 

Eva Hennevelt

Ledare, längdskidor

Vilken skillnad vill du göra med ditt ledarskap?

Naturen är min plats för återhämtning och fina upplevelser som skapar balans i ett annars ganska stressat och digitaliserat samhälle. Möjligheten att varva ner och tanka energi i naturen ger mig ett hållbart livstempo och bidrar till mitt välmående. Kan jag genom mitt ledarskap på något sätt bidra till att andra får uppleva det och hitta nya aktiviteter som gör att de utvecklas och mår bra i närhet till naturen gör det mig glad.

Vilken är din favoritplats i naturen?

Jag hittar nya favoritplatser hela tiden, men som deltidsboende i Lofsdalen, Härjedalen, måste jag nog ändå säga mitt hemmafjäll, Hovärken, där finns allt från fina promenadstigar och vackra skidleder till utmanande cykelleder. Att ta sig fram längs Brunnsviken på grusvägarna i Hagaparken till fots eller på cykel är också fantastiskt, att titta ut över vattnet eller lyssna på fåglarna, det behöver inte vara krångligare än så.

Vilka 3 prylar kan du inte vara utan i naturen?

Jag har många olika saker som är bra att ha i olika friluftssammanhang, men som skidledare får det väl bli mina längdskidor med skins som inte behöver vallas, mina tjocka cykel- och numera skidvantar med uttagbara innervantar i ull – perfekta att ha när det är kallt och man står mycket still vid längdskidkurserna – och min randiga Friluftsfrämjandetmössa som syns på långt håll och med färger som gör en glad!

Ta del av det roliga!

Som medlem får du en prenumeration av populära magasinet friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer! Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag. Låt äventyret börja!

Bli medlem

Snö

Fler guider