Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Möt våra Skogsmulleledare

Alla barn borde få gå i Skogsmulle. För barn som får utforska och uppleva naturen får, förutom världens bästa lekplats, röra på sig och ta del av mängder av de hälsofördelar som naturen ger. Möt tre av våra engagerade Skogsmulleledare.

På bild, från vänster: Elin, Bo och Kristina.

Elin, ledare Skogsmulle och skogens värld 

”Den bästa stunden på Knopp, Knytte och Skogsmulle är när vi alla sitter och fikar och jag kan se hur barnen njuter. Det är ett tillfälle för gemenskap, på en plats fri från stress och krav som skapar minnen hos barnen som de kan bära med sig i livet. På längre sikt hoppas jag att de kommer värna om miljön mer när de blir äldre. Att de vill återvända dit igen när de behöver andas ut.  

Det är ett tillfälle för gemenskap, på en plats fri från stress och krav som skapar minnen hos barnen som de kan bära med sig i livet.

Varje vinter anordnar vi ”Mulles tomtestig”. En runda i skogen upplyst med marschaller. Längs med stigen träffar barnen Skogsmulle och alla hans vänner, tills de slutligen kommer fram till tomten där de får lämna sin önskelista.  Det är alltid så många besökare och en väldigt uppskattad aktivitet. Det känns kul att får vara en del av det – och att alla barn där faktiskt kan få chansen att lära känna Skogsmulle och hans vänner.” 

Bo, kursledare Skogsmulle och skogens värld

"I vår överambitiösa oerfarenhet ville vi avsluta våren med en familjeövernattning i tält. Vi hade precis startat upp knyttegruppen och hade inte ens tänkt tanken att alla inte lagat mat på eld eller stormkök, ännu mindre sovit i tält. Antingen var skolan annorlunda på 70-talet eller så var mitt minne bara dåligt, men de flesta föräldrar hade ingen friluftserfarenhet. Så därför bjöd jag efter knytteträffen in alla som ville till en extraträff hos mig. 

Medan barnen lekte övade föräldrarna på att sätta upp tält, få koll på utematlagningen och fick svar på alla sina frågor. Vi lånade ihop utrustning till de som inte hade någon, och så kom övernattningsdagen. En riktigt härlig avslutning. För de vuxna, för barnen och för gosedjuren också. Det kändes extra kul efteråt, för flera familjer skaffade därefter egen utrustning och gav sig ut på egen hand.  

Att vara ute ska ju inte kännas märkvärdigt eller krångligt, utan vara lika naturligt som att andas.

Jag kände mig stolt att ha fått dem att känna sig trygga nog att våga göra något de inte gjort förut, fått skapa rätt förutsättningar och se dem lyckas! Att vara ute ska ju inte kännas märkvärdigt eller krångligt, utan vara lika naturligt som att andas. Det är visserligen aldrig för sent, men jag tror ändå på att börja tidigt. Få ut fler barn i skogen, få dem att upptäcka och prova en massa saker och hitta sin grej. Sedan kommer ju också miljöengagemanget som en följd, vilket är bra. Ingen vill förstöra sin bästa lekplats. När barnen är i skogen får de i sin tur ofta ut sina föräldrar och syskon. Det är utväxling på insats. Dessutom är det roligt!"

Kristina, ledare Skogsmulle och skogens värld⁠

"Det känns så fint att få ta med nästa generation ut. Uppleva naturen tillsammans, och så ofta bli glatt överraskad över hur mycket som redan blivit självklart för dem: Plocka upp skräp, packa ihop sina saker själva, känna igen olika träd, veta vem som gnagt på kottar vi hittar, mysa i tältet, peppen i att åka på läger tillsammans. Listan blir snabbt lång.  
  
Jag älskar att vara ute, och det blir en extra dimension att vara ledare. Att få verktyg att dela med mig av det jag kan, och få anledning att ta reda på mer om allt vi hittar och som barnen frågar om. Skapa den där tryggheten i alla första gånger. Första gången i mörkret i skogen på läger. Första gången i kanot eller på skridskor. Första gången med kartan själva i skogen eller ”wow:et” som barnen utbrister när vi kommer runt en krök och stannar upp av utsikten. Det är verkligen guldkorn jag bär med mig."