Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

På vintertur med lättlagad friluftslunch

När fingrar helst inte lämnar vanten i onödan, är det skönt med friluftsmat som går snabbt. Följ med på en vintrig skidtur, där den enkla friluftsmaten får sätta guldkant. Med dig får du två goda, prisvärda och snabba recept – vare sig du förbereder maten hemma eller tar med stormköket.

Av: Elhiin Wieselblad  

Det är krispigt i Åretrakten den här januaridagen. Temperaturen visar -5 och solens strålar får snökristallerna på träden att glittra som paradiset på jorden.Vi har bestämt oss för att ta ut hundarna på en tur och bjuda oss själva på en uterätt vi verkligen gillar. 

Att få njuta av god mat utomhus kan verkligen göra turen extra minnesvärd. Samtidigt vill vi ha så mycket tid på skidorna vi bara kan och inte ägna matlagning för mycket av vår tid. Därför innehåller vår lunch precis det vi tycker är nödvändigt att bemöda oss med när vi ska tillreda den ute i vintern – couscous, tonfisk och kryddor. Och en cocktailtomat på toppen av mästerverket. Det går snabbt, är billigt och kräver inte speciellt mycket av oss som kockar. Precis som vi vill ha det.

 

Lätt och bränslesnålt

Couscous är en smidig grund för friluftsmat. Det väger inte mycket och är betydligt mer snabblagat än kolhydrater som ska koka. Couscous ska faktiskt inte ens koka, bara dra under lock i hett vatten. Det underlättar för den som vill snåla på bränsle och att det ska gå undan. Vi tänker ha i tonfisk i vår couscous och blanda med kryddor och cocktailtomater, men det går precis lika bra med andra kombinationer, såsom bönor eller linser. 

Vi rullar ut ett liggunderlag i snön och tar på oss varsin extra tröja för att hålla värmen. När det är kyligt vill vi att magen snabbt ska få värme och energi i sig. Vi har därför tagit med hett vatten i en termos som vi häller i en kastrull och blandar i couscous som får dra. När couscousen är färdig blandar vi de andra ingredienserna – sen är det klart! Kanske inte något man tappar hakan av att skåda, men jisses vad gott det smakar!

Nästa dag drar graderna iväg nedåt. När termometern visar nästan -10 grader bestämmer vi oss för att tillreda maten hemma. Vi ska äta tacosrullar, en måltid som går hem hos de flesta. Lyckligtvis gör det inget att vi inte kan laga den utomhus. Det går lika bra, kanske till och med bättre, att förbereda rullarna hemma och ta med i ryggsäcken. 

Rätten i sig är inget revolutionerande. Annat än att vi använder tonfisk istället för köttfärs, och att vi skär grönsakerna i stavar istället för fyrkantiga kuber. Det är faktiskt mycket enklare att fylla rullen då. Vi fyller bröden med tonfisk, majs, tacosås och gurkstavar, rullar ihop dem och slår in dem i folie så de håller sig i ryggsäcken. Det går snabbt och blir väldigt gott. Det rimmar bra med vårt motto att ha mer tid för naturen, skidorna och vackra Ullådalen än i köket. 

Couscousröra med tonfisk, kryddor och cocktailtomat

Du behöver:

Recept för 2 personer

–  2 dl couscous

–  2 dl vatten 

– 1/2 tsk Salt

– 1 burk tonfisk

–  Cocktailtomater

– 1 påse Italiensk salladskrydda

Gör såhär: koka upp vatten och salt. Stäng av värmetillförseln så att vattnet slutar koka och tillsätt couscous. Låt couscousen dra under lock i fem minuter. När couscousen är klar häller du i tonfisken och rör om. Välj gärna tonfisk i olja för att få i dig extra energi på vintern. Tonfisk behöver inte tillredas utan värms upp av couscousen när den blandas i kastrullen. Smaksätt med en påse italiensk salladskrydda och toppa med cocktailtomater!

Tips: 

 

Mät upp rätt portionsmängd i en matlåda hemma, så slipper du ta med decilitermått, mäta och kånka mer couscous än vad som går åt under utflykten. 

 

Tacosrullar med smarrig fyllning

Du behöver:

Recept för 2 personer

– Mjuka tortillabröd 

– En liten burk majs

– En burk tonfisk

– En burk tacosås

– Gurkstavar

Gör såhär:

Rulla ut bröden och fyll varje rulle med tonfisk som runnit av, majs, tacosås och gurkstavar. Att använda grönsaker som hackas i stavar istället för fyrkantiga kuber är praktiskt. När du fyllt dina rullar packas de enklast genom att vira något runt rullarna så de håller formen. Det går givetvis lika bra att göra detta på plats ute i skogen, men att tillreda hemma sparar både tid och gör frusna fingrar i vinterkylan tacksamma. Inte svårare än så!

Tips: 

Använd grönsaker som inte vätskar så mycket. Då slipper ni det värsta slabbet eller att maten fryser när ni är ute. 

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning