Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Älskade norrsken!

En gnistrande klar vinternatt norr om polcirkeln har du störst chans att se det. Ett fladdrande magiskt sken som hänfört oss människor genom århundradena, långt innan vi ens visste vad det var. Magasin Friluftsliv tipsar om tre norrskensupplevelser som tar dig närmare det färgstarka ljuset på himlen.

Av: Cathrin Larsson Foto: Andreas Karlsson

Visste du att:

  • Aurora Borealis är norrskenets latinska namn.
  • Ljusfenomenet uppstår när partiklar från solen krockar med molekyler och atomer i jordens atmosfär. De fångas upp av jordens magnetfält och drivs mot polerna. När partiklarna återgår till sitt normala tillstånd avger de ljus i olika färger.

  • Färgerna kan skifta från gulgrönt, rött, lila och blått, det sistnämnda är mycket ovanligt.
  • Det sägs att norrsken ger ifrån sig ett sprakande knastrande ljud (det är dock inte vetenskapligt bevisat).

  • Polarsken kan även skådas på södra halvklotet under den magnetiska sydpolens motsvarighet söderskensovalen. Det kallas då södersken eller aurora australis.

  • I de länder där man kan se norrsken finns folktro och sägner skapade av rädsla, respekt och fascination. Norrskenet sades vara de dödas boning och att de bar budskap från andra sidan. Man trodde att det var ett varsel om onda tider, faror och hot. Förr i tiden försökte man även förutspå vädret med hjälp av norrskenet.

     

3 norrskensupplevelser

– både längre bort och nära dig (ja, faktiskt!).

Abisko

DET SÄGS ATT Abisko är världens bästa plats att uppleva norrsken på. Orten knep förstaplatsen på Lonely Planets lista med sin plats mitt i auroraovalen som bildar en ring runt den magnetiska nordpolen. Abisko ligger i regnskugga och har därför optimala väderförhållanden för att se norrsken, med klar luft och oftast en molnfri himmel. Från oktober till slutet av mars kan man se norrsken här. Du kan även skåda norrskenet från Aurora Sky Station, på toppen av berget Nuolja, 900 m.ö.h. Ta stolliften upp i mörkret och köp något varmt att dricka på caféet. Här finns en utställning om norrskenets magiska universum och varje kväll kan man följa med på en guidad tur.

Sprakande tips! Ta med dina varmaste kläder. Den arktiska kylan är inte att leka med.

Öppet: Från 30 november till och med mars, kl. 21-01.

Boka: Bokas via hemsidan. Restplatser kan köpas på STF Abisko Turiststation.

Pris: Night visit, en guidad tur med linbana upp och ned, kostar 645 kr (medlemspris STF). Då ingår även varma kläder. Vill du äta en fyrarätters middag på Aurora Sky station innan den guidade turen kostar hela arrangemanget 1 845 kr.

Läs mer

Nordiska museet på Djurgården

I STOCKHOLM kan du i sällsynta fall uppleva norrsken utomhus under den mörkare årstiden. Förutom den här vintern, då norrskenet faktiskt har flyttat in i Nordiska museet. Från den 29 oktober finns utställningen Nordiskt ljus – Hur ljuset format oss och hur vi format ljuset på plats. I norrskensinstallationen som är en del av temat kan du lära dig mer om det fladdrande skenet och hur fenomenet har förklarats av forskningen genom tiderna. Det magiska ljuset har såklart sin plats i folktron. I norra Sverige var det viktigt att visa norrskenet respekt – att skämta om det kunde få livsfarliga konsekvenser. Om du vågar kan du stiga in i mörkret och blicka upp mot natthimlen.

Sprakande tips! Se utställningen på en tisdag, då är det fri entré mellan 13–17.

Öppet: Alla dagar kl. 10–17.

Onsdagar kl. 10–20.

Boka: Bokning krävs ej.

Pris: Vuxen, pensionär och student 100 kr. Barn och ungdomar till och med 18 år fri entré.

   

   

Läs mer

Hemma i fåtöljen

IBLAND FINNS JU INTE möjligheten att ta sig någonstans, hur gör man då för att ändå uppleva det färgstarka ljusfenomenet? Det går förstås att uppleva mötet mellan rymden och jorden via tekniken. Du kan följa norrskenet som streamas live på webben via Aurora Sky Stations livekamera. Den blickar ut över berget Nuolja och Torneträsk dygnet runt, så kika in och se om det sprakar lite extra om norrskenet ikväll. Sprakande tips! Norrsken kan ses i mörker, det gäller förstås även live på webben.

Öppet: Dygnet runt.

Boka: Bokning krävs ej.

Pris: Gratis.

Följ norrskenet live