Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Eldsjälar i Eskilstuna

Från att vara nära att lägga ner föreningen till en verksamhet som sjuder med ny gnista. Eskilstuna lokalavdelning har hittat glöden på nytt och vill gärna att fler ska hitta glädjen i friluftslivet.

Text: Cathrin Larsson

I höstas fylldes Årbyskogen med nyfikna barn när Eskilstuna lokalavdelning anordnade Mullesmyg med reflexbana och korvgrillning. Gensvaret var stort, runt 200 barn dök upp i skymningen och med föräldrar inräknat var det som mest 400–500 personer som gick på jakt efter glittrande reflexer. Succé, helt enkelt.

Men det har inte alltid gått så bra för Friluftsfrämjandet i Eskilstuna. För två år sedan höll den tidigare styrelsen på att lägga ner verksamheten. Men de ville göra ett sista ryck, så en inspirationsföreläsning med äventyraren Sören Kjellkvist anordnades med hjälp av Friluftsfrämjandets Region Mälardalen. En av dem som kom för att lyssna var Magnus Widström som nu är ordförande i lokalavdelningen.

Ny energi startade om föreningen

– Det var ett nytt gäng med ny energi som kom in i föreningen. Vi var tio personer som gick samman och skapade en ny styrelse, en från den tidigare styrelsen stannade kvar. Att vi kunde starta om föreningen från noll, skapa nytt och se framåt, blev nog vändpunkten och det bygger på ett bra teamwork i ledargruppen, berättar Magnus Widström.

De började med att dra igång en barnverksamhet och inrikta även övrig verksamhet mot barnfamiljer. Det klassiska arrangemanget Skogsmulleloppet fick vara kvar och traditionsenligt hölls det på mors dag det första året. Det gav den nya styrelsen en bra start. 

 

»För tre veckor sedan hade vi Skogs- Afterwork för vuxna. Vi grillade pinnbröd, tog med knytismat och hade en trevlig kväll där vi pratade mycket friluftsliv runt elden.«

 

– Intäkterna från loppet gjorde att föreningen kunde gå runt och täcka alla fasta kostnader, säger  Magnus. Lokalavdelningen håller till i Årbystugan som de hyr av kommunen. Nu har barnverksamheten landat och styrelsen försöker att bygga vidare utifrån det.

– För tre veckor sedan hade vi Skogs-Afterwork för vuxna. Vi grillade pinnbröd, tog med knytismat och hade en trevlig kväll där vi pratade mycket friluftsliv runt elden.Vi behöver hitta fler prova-på aktiviteter för vuxna, där har vi en ny målgrupp. Eskilstuna har ca 100 000 invånare, jag tror att föreningen har en stormöjlighet att växa och utvecklas! säger Magnus.

 

 Stor efterfrågan på barnverksamheten

– För att kunna bli en långsiktig förening krävs dock fler eldsjälar. Det finns ett enormt sug i barnverksamheten, vi skulle kunna ha tio barngrupper istället för fyra, men som det är nu har vi inte tillräckligt många ledare, säger Magnus. Magnus Widström är själv ledare för att han tycker att det är kul.

– Det känns som om man gör nytta. Man får inspirera andra att komma ut. Nu har vi kommit upp över ytan med verksamheten och jag ser en enorm potential. Om vi bara kan bli fler kan vi skapa många fler härliga upplevelser i naturen.