Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fem äventyr för höstlovet

Frostkrispig mark, trädkronor i höstglöd, kanske har den första snön fallit och ligger orörd över mossan. Och så blir det höstlov! De allra bästa äventyren är de som blir av – det behöver inte vara komplicerat eller långt bort. Här är fem tips att inspireras av till både höstlovet och andra härliga hösthelger.

Höstmysklassikern – bak, fingervantar, varm choklad

Bara ordet höst får en att tänka på en varm kopp hållen av något kylovana fingrar. På med fingervantarna, ta er till er bästa höstmysplats, häll upp lite varm choklad från termosen och njut av allt det fina omkring er. Lika mysigt under regnskydd som i solglitter. Detta går såklart minst lika bra att göra helt från början på stormkök – kanske också ihop med lite krabbelur-bak?

Gå på höst-upptäcksfärd

Hösten är dramatisk och i naturen finns många förändringar att undersöka. Hur luktar den fuktiga skogen, hör du något? Rasslar det i träden eller har alla löv redan täckt marken? Kanske har den första snön redan fallit. Har insekterna hunnit undan än, ser du några andra djurspår? Av upptäckter går också att göra riktigt fina konstverk – kottdjur, lövtavlor eller lönnkronor. 

Att aktivera fler sinnen ute i naturen gör upplevelsen ännu större – dessutom är det något som lite skol- och jobbtrötta hjärnor tycker är toppen. Ut å njut och få med ny energi med hem. 

Bygg en naturhinderbana

Naturen är en enda stor lekplats egentligen – fullt av material som bara väntar på spring i benen. Se er omkring och gör en egen hinderbana av det som ligger framför er. Balansera över den fallna stocken – hoppa över en annan. Spring slalom mellan stubbar och stenar, kryp under granens grenar, hoppa över dem som ligger lågt. Häng två rep mellan träden och gå på lina (glöm inte att vaddera träden med något så de inte får skavsår). Bara fantasin sätter gränserna! Var som alltid försiktig så att naturen är lika fin och hel när du lämnar platsen.

Heldagsutflykten – till fots eller på cykel

Alla de där smultronställena ni hade picknick på under sommarlovet har inte försvunnit bara för att allt blivit orange-rött. Undrar hur platsen ser ut nu? Ta med en extra god matsäck eller stormköket och ta er ut på en heldagstur. Utforska era sommarpärlor eller andra favoritområden. Sätt upp några delmål för dagen – kanske det perfekta klätterträdet som kommer 1 km bort eller en fikapaus vid det ihåliga trädet efter bron. Resan ska vara lika rolig som målet!

Halloweenäventyret

Nu när en kuslig klädsel kanske redan är på – gå ett eget mörkerspår tillsammans. Sätt upp några reflexer i parken eller i trädgården. Ta med varsin ficklampa och lys er väg framåt till nästa reflex. Pirrar det lite i magen? Hör ni något? Spåret kan avslutas med en gemensam lägereld med allas egna favoriter på grillen. Extra roligt med halloweenkostymen, extra gott utomhus och lite kittlande efter mörkrets intåg. Kanske också lite kusligt för förbipasserade…

Laga Krabbelurer

När Skogsmulle ska ha fest i skogen för vännerna Laxe, Nova och Fjällfina så bjuder han gärna på något gott. Då samlas de runt elden och steker Krabbelurer. Det är något av det godaste som finns: smaken är som en blandning av pannkaka och sockerkaka.

Recept på Krabbelurer:
1 ägg
1 dl socker - socker och ägg vispas
1 dl mjölk - tillsätts
3 dl mjöl - blandas i
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
smör att steka i

Smält smör i stekpannan och klicka i ca ½ dl smet. Stek på båda sidorna. Ät som de är eller med sylt och grädde.