Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Regeringen skapar ett ”Rörelsenätverk” för att få fler barn och unga att röra på sig

2017-05-17

Regeringen med utbildningsminister Gustav Fridolin, tf folkhälsominister Annika Strandhäll och minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson har presenterat Samling för daglig rörelse, insatser för att fler barn och unga ska röra på sig varje dag, däribland ett Rörelsenätverk.

En ny rapport från Centrum för idrottsforskning visar att barn sitter stilla nio timmar per dag. Bara 22% av flickorna och 44% av pojkarna når den dagliga rekommendationen av rörelse. Regeringen har därför initierat initiativet Samling för daglig rörelse, som innefattar ett ”rörelsenätverk”. Där kommer Svenskt Friluftsliv att delta tillsammans med bland annat Lärarnas Riksförbund, Svenska Idrottslärarförbundet och Riksidrottsförbundet. Svenskt Friluftsliv har som fokus att lyfta vikten av rörelse under olika lektioner i skolan, mellan rasterna men även utanför skolan. 

– Vi välkomnar initiativet till ett ”rörelsenätverk” och ett ökat antal idrottstimmar i skolorna. Vi hoppas också att detta skall bli ett första steg mot en mer fysiskt aktiv skoldag för eleverna i svenska skolor, säger Ulf Silvander, generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv.