Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsfrämjandet partner till GEN-PEP

2016-07-04

Idag startar en gemensam satsning för barn och ungdomars hälsa - GEN-PEP. GEN-PEP arbetar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Friluftsfrämjandet är partner till initiativet.

Vi rör på oss för lite och äter för dåligt. Det låter kanske inte så farligt, men i själva verket utgör den kombinationen i dag en av våra största hälsofaror. Sverige är ett av Europas mest stillasittande länder och andelen barn som når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet, en timme per dag, är liten. Svenska fyraåringar sitter stilla nästan hälften av sin vakna tid och endast var åttonde 13-åring rör på sig tillräckligt mycket varje dag. Endast 1 av 4 svenska barn äter det av WHO rekommenderade intaget på 400 gram frukt och grönt/dag, och svenska barns näringsintag utgörs till 22 procent av olika former av socker, vilket är mer än dubbelt så mycket som WHO rekommenderar. Våra levnadsvanor tar bokstavligen död på oss och det är dags att ta problemet på allvar.

I dag tar vi därför initiativ till en gemensam satsning för våra barn och ungdomars hälsa – GEN-PEP. GEN-PEP arbetar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv.

 – Med det här initiativet hoppas Kronprinsessan och jag att vi kan lyfta en av vår tids viktigaste frågor nämligen, barn- och ungdomars hälsa, säger Prins Daniel.

Founding partners till GEN-PEP är Carl Bennet AB, CS stiftelse för Nästa Generation, Familjen Erling Perssons Stiftelse, ICA, Kronprinsessparets Stiftelse, IKEA, Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond och Telia.

– Friluftsfrämjandet är stolta över att vara med från början i GEN-PEP. Initiativet är rakt i hjärtat på vad vi gör och vill åstadkomma. Inom ramen för GEN-PEP skapar vi ytterligare en samarbetsplattform som leder oss vidare i vårt arbete att skapa ett mer aktivt samhälle. Tillsammans kan vi bidra till en stärkt folkhälsa, tillsammans blir vi en starkare röst för barn och ungdomars rätt till en hälsosammare vardag och tillsammans kan vi stärka vårt bidrag till ett bättre Sverige, säger Lars Lundström, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet.

Läs mer om GEN-PEP på:
www.gen-pep.se

Publicerat: 4 juli 2016

Ta del av det roliga!

Som medlem får du vara med på massa aktiviteter, magasinet Friluftsliv, attraktiva medlemserbjudanden, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer. Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag!

Bli medlem