Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Mountainbikeleder ger mycket rörelse för pengarna – och liten klimatpåverkan

2025-05-19

Att bygga och underhålla leder för stigcykling är inte bara att investera i rörelseglädje – det är också ett klokt ekonomiskt och miljömässigt val. Mountainbikeleder är billiga och har låg klimatpåverkan, visar en ny rapport framtagen av miljökonsultbolaget Ecoloop, på uppdrag av Cykelfrämjandet och Friluftsfrämjandet.

Rapporten Hållbar Stigcykling bygger på livscykelanalyser av fem olika leder för stigcykling i Mellansverige. En mountainbikeled kan kosta så lite som 5 kronor per aktivitetstimme, med en klimatpåverkan på 0,01 kg CO₂-ekvivalenter. Samtidigt finns en stor efterfrågan på leder genom en halv miljon svenska stigcyklister. 
 
– Fyra av fem barn rör sig för lite och hälften av den vuxna befolkningen har dålig kondition. Folkhälsomyndigheten har därför nyss föreslagit Ett rörelselyft för hela samhället som prioriterar platser och ytor för fysisk aktivitet. Leder för stigcykling är ett mycket bra alternativ, då de stimulerar rörelseglädje, stärker folkhälsan och ger en bra kombination av låg kostnad, låg klimatpåverkan och hög tillgänglighet, säger Truls Neubeck, chef för Friluftsakademin på Friluftsfrämjandet.​ 

Klimatsmart motion – på riktigt 

En led för stigcykling utmärker sig genom att kräva minimalt med energi i drift och byggs ofta med återvunnet eller lokalt material. Vid en jämförelse med andra typer av motionsanläggningar är klimatpåverkan per aktivitetstimme bland de lägsta som undersökts – i nivå med att anlägga ett elljusspår. 

– Med rätt planering, kunskap och underhåll kan mountainbikeleder anläggas för långsiktig hållbarhet och skapa värde över decennier. Det är ett billigt sätt att främja rörelse i vardagen. När exempelvis barn börjar stigcykla läggs grunden för ett livslångt cyklande och aktiva transporter. Vi uppmanar kommuner, regioner och länsstyrelser att stärka folkhälsan genom leder för stigcykling, säger Per Hasselberg, ordförande för Cykelfrämjandet. 

Rapporten innehåller nya livscykelanalyser, jämförelser med andra motionsanläggningar och även lärdomar om intressekonflikter, synergieffekter och samarbete med det lokala föreningslivet. 

Ladda ned hela rapporten här

Lanseringswebbinarium 

Torsdag den 22 maj, kl. 8.00-9.00 arrangerar Cykelfrämjandet och Friluftsfrämjandet ett webbinarium med utgångspunkt i rapporten. Anmäl dig här: Stigcykling – klimatsmart och kostnadseffektiv rörelseglädje?