Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Kajak

Blekinge erbjuder fantastiska paddelvatten. Följ med oss ut och upplev dem. Låt äventyret börja!

Friluftsfrämjandet i Blekinge började med kajakverksamhet 2006 och vi är nu en växande skara av kajakpaddlare. Grunden i vår verksamhet är våra torsdagspaddlingar, där vi under perioden maj-september träffas klockan 18, för att avnjuta en guidad kajaktur i våra hemmavatten. På den sydvända kuststräckan mellan Pukavik och Karlskrona sätter vi i på lämpliga ställen, för några timmars paddling i vår vackra skärgård. Man anmäler sig inför varje torsdagspaddling, och inte till hela säsongen, som det varit tidigare.

Vi är ett 10-tal ledare som byts om att ansvara för upplägg och genomförande för kvällens tur och vi är ute ca 3 timmar och bryter för bad- och fikarast mitt i passet. Normalt brukar vi paddla 8-15 km i Blekinge skärgård och turerna är således nivå 3-4 enligt Friluftsfrämjandets nivåindelning. Se länk här intill för förklaring till graderingen av turer.

Vi brukar vid ett antal tillfällen erbjuda delade nivåer på turerna, så att även mindre vana paddlare får möjlighet att komma ut i skärgården i ett lite lugnare tempo. Då vi ofta är flera ledare med på turerna finns det oftast möjlighet att vid behov dela upp gruppen även vid de tillfällen vi inte annonserar delad tur. Är du osäker på nivån eller din kapacitet, kontakta ledaren.

Upplägget med rullande ledarschema medför en naturlig ledarträning och ger deltagarna en säker och uppskattad kvalitet på turen. Det är viktigt att ledaren får agera guide och anpassa turen till gruppen. Vid starten utser vi också alltid någon som paddlar sist och har köansvar. I september brukar vi få med en del mörkerpaddling. Det är nyttig erfarenhet inte minst för oss ledare. Ett populärt inslag är säsongsavslutningen, där vi mörkerpaddlar till Eriksbergs naturreservat där vi brukar kunna uppleva kronhjortbrölet när det är som mest intensivt.

Utöver våra torsdagspaddlingar försöker vi att erbjuda prova-på paddling vid något tillfälle per säsongen. Det kan även dyka upp andra kajakäventyr med övernattning eller tillfällen med fokus på att lära sig säkerhet och kamraträddning. Håll utkik på hemsidan för mer information.

Vill du bli kajakledare? Kajakkurser arrangeras varje år av Friluftsfrämjandet.

Säkerhet är något som är mycket viktigt för oss i Friluftsfrämjandet och de ledare som är med er i paddlingen är utbildade och har stor erfarenhet av att vara ute på sjön!

Vi har även ett antal kanadensare och några kajaker för uthyrning för medlemmar. För hyra av dessa kontakta Kenneth eller Åke.

Ansvarig i Karlshamn är
Kenneth Sernevi, 072-722 32 30 (skicka SMS)
Åke Olsson, 070-511 85 48