Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Barnens naturäventyr

Naturen är en gigantisk lekplats, fylld av upptäckter, hinderbanor och liv. I naturen mår kroppen dessutom jättebra, motoriken utvecklas, får naturlig rörelse och hjärnan lär sig massor. Sen är det roligt också.

Friluftsfrämjandet har visat barn ut i evigheter – för vi vet att om barn får lära känna naturen när de är små, hittar de dit och bryr sig om den även som vuxna. Följ med oss ut och låt äventyret börja.

För närvarande är det EN grupp på gång:Skogsknytte som du kan läsa mer om nedan och vi jobbar på att få igång fler grupper. Vill du engagera dig?

Barnverksamheten är starkt beroende av sina ledare.
Vi söker nu fler ledare i och runt Jönköping för att kunna starta fler grupper. Finns du där ute som vill ställa upp som ledare tveka inte kontakta oss så assisterar vi er med utbildning och uppstart av grupp!

För mer info maila:

ordforande.jonkoping@friluftsframjandet.se

 

Skogsknopp

Verksamhet för de allra minsta kallas skogsknopp.

För närvarande är det ingen grupp på gång och vi söker ledare och hjälpledare. Är du intresserad så hör av dig till ordförande på mejladressen ovan.

 

Skogsknytte

Knyttebarnen är mellan 3-4 år och upplever tillsammans med sina föräldrar och ledare naturen på nära håll. Lekar och sånger utgör ett stort inslag i verksamheten.

 

När? Söndagar i höst

Vem? Barn födda 2018 eller 2019 med förälder eller annan vuxen.
Plats? Strömsbergsskogens naturreservat.
Hur? Anmälan via hemsidan (Fullbokat)

 

Skogsmulle

Mullebarnen är mellan 5-6 år. Skogsmulle är barnens vän och fantasifigur i skogen. Genom lek upptäcker barnen naturen och får lära sig om skogens växter, djur och allemansrätten. Barnen undersöker och upplever naturen på ett nyfiket sätt och upptäcker på så sätt naturens vanligaste växter och djur. Träffarna sker regelbundet och vi är ute cirka 2 timmar per gång, till exempel i en skogsbacke nära barnens hem för en ökad förståelse av att naturens små och stora under finns överallt.

Barns naturliga nyfikenhet

Verksamheten tillfredsställer barnens naturliga nyfikenhet och upptäckarglädje och utvecklar deras känsla av ansvar för allt som lever. Som karaktär är Skogsmulle barnens vän i skogen – och han kommer till några av träffarna för att leka, sjunga, berätta om naturen och sätta deras fantasi i rörelse. I skogsmiljön kommer kunskap, gemenskap, och rörelse under leken naturligt till barnet. Ingen annan lekplats kan möta sig med äventyret och mystiken i naturen. I naturen finns möjligheter för barnen att utveckla sin finmotorik och sin grovmotorik. Genom Skogsmulle får barnen en känsla för naturen och allt som lever i den. I känslan ingår attityder, värderingar och identifieringar.

Skogsmulle är en symbol för hänsyn i naturen. Att lära sig att vara aktsam i det lilla perspektivet, gör oss medvetna om vår inverkan på naturen och grundlägger en ekologisk förståelse.

I Skogsmulleverksamheten får barnen:
  • Börja visa hänsyn till naturen och allemansrätten.
  • Lära sig om växter och djur.
  • Känna på samarbete och gemenskap.
  • Packa och sköta sin egen ryggsäck.
  • Träffa Skogsmulle.
  • Trivas i naturen i alla väder året runt

För närvarande är det ingen grupp på gång och vi söker ledare och hjälpledare. Är du intresserad så hör av dig till ordförande på mejladressen ovan.

 

Strövare

Strövare vänder sig till barn mellan 7-9 år.
Strövarbarnen får vara med och ordna lägerplats, packa sin egen ryggsäck, lära sig hantera kniv, yxa och såg. Ibland gör gruppen utflykter och tittar på fåglar och allt annat liv i skogen och vid vattnet.

När? Söndagar i höst

Vem? Barn födda 2012 till och med 2014 med förälder eller annan vuxen.
Plats? Häggeberg/Granbäcksskogar 
Hur? Anmälan via hemsidan.

 

Frilufsare

Är du mellan 10-14 år och gillar utmaningar, äventyr och att vara ute i naturen, då är lufsarna något för dig! Du får vara med om ett omväxlande program bl.a. vandring, kanot, övernattning och mycket annat roligt. 

För närvarande är det ingen grupp på gång och vi söker ledare och hjälpledare. Är du intresserad så hör av dig till ordförande på mejladressen ovan.

 

Värt att tänka på

Du och ditt barn bör ha kläder som passar för väderleken. Vi är ute året runt, även när det regnar eller snöar. Ta gärna med lite extra kläder till ditt barn, som reserv om det plaskas mycket i pölar eller geggas i lera.