Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Barnens naturäventyr

Naturen är en gigantisk lekplats, fylld av upptäckter, hinderbanor och liv. I naturen mår kroppen dessutom jättebra, motoriken utvecklas, får naturlig rörelse och hjärnan lär sig massor. Sen är det roligt också.

Skogsmulles spår om Allemansrätten

Välkommen till Kålgårdsparken i Jönköping och gå Skogsmulles spår om Allemansrätten.

Ladda ner kartan över Skogsmulles spår om Allemansrätten

Skogsmulles spår om Allemansrätten Kålgårdsparken 1,2 km.jpg

Barnverksamheten

Friluftsfrämjandet har visat barn ut i evigheter – för vi vet att om barn får lära känna naturen när de är små, hittar de dit och bryr sig om den även som vuxna. Följ med oss ut och låt äventyret börja.

Våra grupper:

Skogsmulle

Ny grupp i Strömsberg i höst!
Håll utkik här och i våra sociala medier...

Mullebarnen är mellan 5-6 år. Skogsmulle är barnens vän och fantasifigur i skogen. Genom lek upptäcker barnen naturen och får lära sig om skogens växter, djur och allemansrätten. Barnen undersöker och upplever naturen på ett nyfiket sätt och upptäcker på så sätt naturens vanligaste växter och djur. Träffarna sker regelbundet och vi är ute cirka 2 timmar per gång, till exempel i en skogsbacke nära barnens hem för en ökad förståelse av att naturens små och stora under finns överallt.

Barns naturliga nyfikenhet

Verksamheten tillfredsställer barnens naturliga nyfikenhet och upptäckarglädje och utvecklar deras känsla av ansvar för allt som lever. Som karaktär är Skogsmulle barnens vän i skogen – och han kommer till några av träffarna för att leka, sjunga, berätta om naturen och sätta deras fantasi i rörelse. I skogsmiljön kommer kunskap, gemenskap, och rörelse under leken naturligt till barnet. Ingen annan lekplats kan möta sig med äventyret och mystiken i naturen. I naturen finns möjligheter för barnen att utveckla sin finmotorik och sin grovmotorik. Genom Skogsmulle får barnen en känsla för naturen och allt som lever i den. I känslan ingår attityder, värderingar och identifieringar.

Skogsmulle är en symbol för hänsyn i naturen. Att lära sig att vara aktsam i det lilla perspektivet, gör oss medvetna om vår inverkan på naturen och grundlägger en ekologisk förståelse. Det har genomförts en nysatsning på Skogsmulle:

Skogsmulle har varit barnens vän i naturen sedan femtiotalet. Hans idéer är tidlösa men för att göra själva
figuren relevant och intressant även för dagens, och
framtidens, barn behövde han ett utseendemässigt ansiktslyft. Läs mer om Skogsmulles förnyelse här.

I Skogsmulleverksamheten får barnen:
  • Börja visa hänsyn till naturen och allemansrätten.
  • Lära sig om växter och djur.
  • Känna på samarbete och gemenskap.
  • Packa och sköta sin egen ryggsäck.
  • Träffa Skogsmulle.
  • Trivas i naturen i alla väder året runt

Frilufsare

Vi kommer igång igen i höst.
Håll utkik här och i våra sociala medier...

Är du mellan 10-14 år och gillar utmaningar, äventyr och att vara ute i naturen, då är lufsarna något för dig! Du får vara med om ett omväxlande program bl.a. vandring, kanot, övernattning och mycket annat roligt. 

När? Söndagar i vår

Vi annonserar på Facebook och här när det börjar närma sig.

Vem? Barn födda 2012 till och med 2014 med förälder eller annan vuxen.
Plats? Häggeberg/Granbäcksskogar 
Hur? Anmälan via hemsidan.

 

Barnverksamheten är starkt beroende av sina ledare.

 Vill du engagera dig?

Vi söker nu fler ledare i och runt Jönköping för att kunna starta fler grupper. Finns du där ute som vill ställa upp som ledare tveka inte kontakta oss så assisterar vi er med utbildning och uppstart av grupp!

Bli ledare i Skogsmulle och skogens värld

Alla barn borde få gå i Skogsmulle. För barn som får utforska och uppleva naturen får, förutom världens bästa lekplats, röra på sig och ta del av mängder av de hälsofördelar som naturen ger. Samtidigt läggs grunden för ett livslångt miljöengagemang. Som ledare upptäcker du naturen på nytt genom barnens ögon och får känna den stora glädjen i att se dem utvecklas och lära känna naturen.

För mer info

För intresseanmälan maila:

ordforande.jonkoping@friluftsframjandet.se

Skogsknopp

Verksamhet för de allra minsta kallas skogsknopp.

För närvarande är det ingen grupp på gång och vi söker ledare och hjälpledare. Är du intresserad så hör av dig till ordförande på mejladressen ovan.

Skogsknytte

Knyttebarnen är mellan 3-4 år och upplever tillsammans med sina föräldrar och ledare naturen på nära håll. Lekar och sånger utgör ett stort inslag i verksamheten.

För närvarande är det ingen grupp på gång i Jönköping och vi söker ledare och hjälpledare. Är du intresserad så hör av dig till ordförande på mejladressen ovan.

Strövare

Strövare vänder sig till barn mellan 7-9 år.
Strövarbarnen får vara med och ordna lägerplats, packa sin egen ryggsäck, lära sig hantera kniv, yxa och såg. Ibland gör gruppen utflykter och tittar på fåglar och allt annat liv i skogen och vid vattnet.

För närvarande är det ingen grupp på gång i Jönköping och vi söker ledare och hjälpledare. Är du intresserad så hör av dig till ordförande på mejladressen ovan.

 

Värt att tänka på

Du och ditt barn bör ha kläder som passar för väderleken. Vi är ute året runt, även när det regnar eller snöar. Ta gärna med lite extra kläder till ditt barn, som reserv om det plaskas mycket i pölar eller geggas i lera.