Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Olpersleden

Ca 7 km vandring mellan Borgärdet och Olpers fäbod

Leden är under uppfräschning med ny markering och röjning. Går att följa relativt lätt.

Startar vid Brosvedsbron i Borgärdet.

 

Olpers fäbod är en gammal fäbod som tillhör byarna Sveden och Boränget i Svärdsjö socken. Den omnämns redan i en fäbodinventering på 1600-talet. Av fäboden återstår idag endast två stugor i rätt dåligt skick. Men trots detta kan de murknande husen, källargroparna och växtligheten kanske få dig att i fantasin uppleva något av den tid då fäbodväsendet blomstrade och det var full aktivitet med människor och djur i Olpers fäbod.

Fäbodstigen följer i stort sett den sträckning som den troligen haft i hundratals år. Den utgjorde också fäbodstig för fäbodkullor och djur från Borgärdets by på deras väg till Hinsbergets fäbod som ligger öster om sjön Hinsen.

Fäbodstigen är ca 7 km lång, enkel väg. Den är lättgången med en del mindre stigningar. Den går huvudsakligen på fastmark, men passerar också över några mindre våtmarker. Stövlar eller kängor rekommenderas därför även om skor också går bra vissa perioder. Det finns inga rastplatser iordningsställda längs stigen, en pausbänk med utsikt finns på ett ställe, ca halvvägs. Räkna med att det tar ca 2 timmar att i lugnt tempo gå upp till Olpers fäbod.

 

Kontaktperson för leden: Lina Ubbäng 073-816 16 83