Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2022-01-10)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Skogsmulle behöver fler ledare

Barn som får utforska och uppleva naturen utvecklar rörelseglädje och lär sig massor. Samtidigt läggs grunden för ett livslångt miljöengagemang.

”Skogsmulle och skogens värld” är Friluftsfrämjandets verksamhet för de yngre barnen, inklusive Öppna Skogsgläntan (0–2 år), Skogsknopp (2–3 år), Skogsknytte (3–4 år), Skogsmulle (5–7 år) och Familjemulle. Verksamheten består oftast av regelbundna träffar i ett naturområde nära och är cirka 2 timmar per träff.

Naturen är en fantastisk plats både för lek och lärande. I Friluftsfrämjandets breda barnverksamhet får barn i alla åldrar upptäcka och utforska naturen.

Utmaningen är att våra äventyr med Skogsmulle oftast blir fullbokade direkt. Därför behöver vi bli fler ledare, så att ännu fler barn får följa med på äventyr.

Friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Som organisation strävar vi efter att spegla samhällets mångfald och erbjuda verksamhet som är välkomnande, anpassad och trygg för alla.

Det du ger, får du mångfalt tillbaka

Som ideell ledare bidrar du med tid, kunskap och engagemang. I gengäld erbjuder Friluftsfrämjandet dig utbildning och utveckling, gemenskap med likasinnade och chansen att leda äventyr.

Vi är cirka 7000 ledare som tillsammans verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen, genom friluftsliv.

Så funkar utbildningen

Friluftsfrämjandets ledare utbildas inom vår utbildningsorganisation Friluftsakademin. Utbildningsmetodiken kännetecknas av friluftsupplevelser, samt dialog och reflektion genom olika metoder.

Målet med utbildningen är färdigheter för att tryggt leda grupper. Genom utbildningen skapas insikter om ditt ledarskap, deltagarnas upplevelser och gruppens olikheter. Som ledare behöver du trivas med samarbete i grupp.

Ledarutbildningen för Skogsmulle och skogens värld är normalt tre dagar. Samtliga delar är obligatoriska. Utbildningen fokuserar på barns utveckling och behov, allemansrätten, säkerhet och trygghet, planering, samt lekar, sånger och sagor.

Förkunskapskrav

Förkunskapskraven (när du ska börja ledarutbildningen) är att du ska vara medlem, vara en god företrädare för Friluftsfrämjandet, ha stöd av din lokalavdelning, samt att du har genomfört e-utbildningen om Friluftsfrämjandets värdegrund. Vi rekommenderar dessutom att du har gått en första hjälpen-utbildning de senaste två åren.

trappa hur du blir ledare

Om du vill bli ledare för Skogsmulle och skogens värld men ännu inte klarar förkunskapskraven – skaffa gärna mer erfarenhet genom att först delta i vår verksamhet.

Om du har frågor om Skogsmulle och skogens värld eller ledarutbildningen så kontakta din lokalavdelning.
 

Intresseanmälan

Om du är intresserad av att utbilda dig till ledare inom Friluftsfrämjandet ber vi dig fylla i intresseanmälan nedan, så kontaktar vi dig inom en vecka eller två. Fält markerat med * är obligatoriska.

 
Är du medlem i Friluftsfrämjandet? *
 

Möt våra ledare

Katarina, Skogsmulle och skogens värld

Medan vi läste Bamse i ficklampans sken, ven fjällvinden och regnet smattrade på tältduken från tvären. Han var 3,5 år och tjöt av lycka i sovsäcken. Regn betyder ju geggamoja! När vi någon timma tidigare hade stått med tio andra familjer dubbelvikta i blåsten uppe på Nipfjället, insåg vi att det inte riktigt var det vi hade sett framför oss.

Tommy, Vildmarksäventyr och överlevnadsexpert

–I vår jakt på skatten hade vi vandrat djupt in i lövskogarna och långt bakåt i tiden. Någonstans i Kindabygden skulle den finnas, Adrianopels skatt från år 378. Barnen hade under vårterminen löst flera ledtrådar och tagit sig vidare över klipphällar, sjöar, skog och grottor.

Ida, Skogsmulle och skogens värld

–Vi skulle göra 100 äventyr på ett år, jag och min familj. När vi ser tillbaka på allt vi gjort, så är det de allra enklaste äventyren vi minns. Fredagseftermiddagen som vi åt mellanmål i kojan i trädgården. När vi grillade korv på öppna spisen inomhus. Eller pannkakslunchen på gräsmattan, där alla ler jättestort på bilden, men precis efteråt gick något snett och barnen gick tjurandes åt varsitt håll.

Mer på Instagram