Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vad är Friluftsskolan?

Och vad är den bra för? Läs mer om friluftsskolan här.

Friluftsliv skapar naturintresse och grundlägger en vana att vara ute året runt. Direktupplevelser med alla sinnen och hela kroppen sätter spår för livet. Det du gör som barn, blir ofta ditt fritidsintresse som vuxen. Friluftsfrämjandet Mälaröarna driver en bred barn- och ungdomsverksamhet under namnet Friluftsskolan. Genom Friluftsskolan får många barn och ungdomar komma ut i naturen. De får tillägna sig grundläggande kunskaper i friluftsliv, lära sig respektera allemansrätten och värna om vår miljö. I vår verksamhet platsar alla barn och ungdomar, vare sig de vill bli äventyrare när de blir stora eller bara tycker om att var ute i naturen. I Friluftsfrämjandet finns ingen utslagning, vi mäter inga prestationer och ingen behöver vara bäst. Friluftsskolan har till syfte att väcka intresse för friluftsliv hos barn och ungdomar genom att:

  • Trivas och ha kul i naturen
  • Vara aktsam om naturen
  • Lära känna naturen
  • Vara ute året runt.

Barn och ungdomar i olika åldrar har olika förutsättningar och ställer olika krav på verksamhet och ledare, Friluftsfrämjandets Friluftsskola är därför indelad i Knopp (1-2 år), Knytte (3-4 år), Mulle (5-6 år), Strövare (7-9 år), Frilufsare (10-13 år) samt TVM (14 år och uppåt).

I Friluftsskolan ingår även verksamheter för skidor och skridsko. Våra ledare är utbildade inom Friluftsfrämjandet i bl.a. natur och miljö, men också i pedagogik samt förhållningssätt för olika åldersgrupper.
 
I verksamhet upp till och med Strövarna, planeras och genomförs alla aktiviteter av Friluftsskolans ledare. Som Strövare börjar man få inflytande över vilka aktiviteter man ska genomföra och som Frilufsare tar man, under överinseende av vuxna ledare, aktiv del i planeringen av gruppens verksamhet. Som äldre TVM:are tar man steget fullt ut och ansvarar själv för att planera och genomföra sina friluftsaktiviteter. Det går utmärkt att börja Friluftsfrämjandets Friluftsskola oavsett ålder och tidigare erfarenhet av Friluftsfrämjandets Friluftsskola. Det är många barn som vill vara med i våra grupper, därför behöver vi fler ledare – är du intresserad får du utbildning av oss utan kostnad.

Din roll som förälder

I Friluftsfrämjandet låter vi barnen upptäcka i sin egen takt, utan att få alltför många förmaningar och förhållningsorder. (Regeln "var rädd om varandra och naturen" gäller dock utan förbehåll). För Knopp och Knytte skall alltid en förälder/vårdnadshavare följa med. Din roll är att vara barnets medhjälpare under passen. (Det är lätt att snubbla på en rot när man är liten.) Med dig som stöd får ditt barn i lugn och ro utforska och upptäcka sin omgivning. Du har ansvar för ditt eget barn under under aktiviteten. Från Mulle vill de flesta ledarna att barnen följer med utan förälder. Det är dock inga problem att som förälder följa med den/de första gången/gångrna. (Likaså om något barn behöver extra stöttning kan självklart en förälder vara med.)  I Mulle vill vi börja skapa en "grupp" och det underlättas om barnen är med mer på "egen hand" utan att det smyger omkring en förälder en bit bort. (Känner man ändå ett oemotståndligt behov av att följa med sitt barn ut i skogens små äventyr så varför inte bli ledare? Det behövs nästan alltid nya.)

Värt att tänka på

Du och ditt barn bör ha kläder som passar för väderleken. Vi är ute året runt, även när det regnar eller snöar. Ta gärna med lite extra kläder till ditt barn, som reserv om det plaskas mycket i pölar eller geggas i lera.