Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Turer 2017

Rapport från turer

  2017

Lördag 30 september. Dagstur på Båven med 4 paddlare. 
Det var den 22:a säsongsavslutningen på Båven. Mest sol men lite svalt och bara 13 grader i vattnet. Kännbar ostlig vind gjorde att det inte blev standardrutten.
Från Sparreholms badplats till Sparreholms slott och det var så lågt vattenstånd så det var omöjligt att paddla runt slottet. Tillbaka ut på Båven och vi försökte hitta lä för vinden. Österut till Mörksundsviken och vidare till Hasselö badplats där det blev mat. Vidare till Rockelsta och norrut i medvind på västra sidan av Rockelstafjärden. In i Sparreholmsfjärden och fika på en ö i sydöstra hörnet. Avslutande paddling i lätt medvind.
Vi paddlade ca 18 km.

Lö-Sö 26-27 augusti. Övernattning i Nyköpings skärgård med 4 paddlare
Lördagen bjöd på sol, lagom värme och stilla vindar från väst. Redan kl. 10:15 lämnade vi Stendörren med kurs mot de yttre skären. Paddlade söder om Hartsö och lunch på Skärgattsskär. Vidare norrut och vid Stora Brunskär var det vackert och ledigt så det blev nattläger trots att klockan bara var 15. Tältade på släta berghällar och njöt av den storslagna utsikten med fri horisont mot Landsort. När mörkret kom tände vi marschaller och sympatiserade med norrlänningarna som firade Lysnatta.
Söndagen kom med omslag till ostlig vind och större vågor mot vår iläggningsplats än vi hade trott. Hade vi varit yngre hade vi förmodligen chansat på att hinna ut med kajaken innan nästa våg kom. Men förståndiga som vi blivit så bar vi kajakerna hundra meter genom skogen till en lugn iläggningsplats. Västerut och i början var det kännbara medvindsvågor innan vi var i det skyddande  Djupsundet. Lunch i sol och lä på Ringsös sydostspets med trevligt besök av unga ryttare och tillsyningsmannen. Sen tillbaka till Stendörren igen.
Vi paddlade 15+12 = 27 km.

To 17 augusti. Kvällstur på Valdemaren med 5 paddlare.
Vi startade vid den anonyma badplatsen Prästens hage vid Valdemarens västsida. Det var sol och lugnt och riktigt behagligt. Paddlade under övergången till Valdemarsöns och sen längs öns sydsida österut. Inspekterade trädet på stenen Söder om Kurön och det är märkligt att det inte är någon jord på stenen utan rötterna går ner i vattnet. Gled förbi Stenön där Jan Lindblad förut hade skrivarstuga och två tigrar när tigerprojektet pågick. Rast vid Sofielunds badplats och då var det lite vind. Sen norr om Valdemarsön tillbaka och skymningen närmade sig. Vi paddlade ca. 8 km.

To 15 juni. Kvällstur på Orrhammaren med 5 paddlare.
Soligt och behagligt väder denna annars kylslagna försommar. Fyra kajaker och en kanadensare gav sig iväg från badet vid Orrestaö och vi paddlade Orrhammaren och Stockfjärden moturs och ibland var det spegelblankt. Rast vid badplats i Stockfjärden.
Det blev ca 12 km.

Torsdag 11 maj.  Dagstur på Valdemaren med 3 paddlare.
En del sol men mycket svalt för oss barfotapaddlare. Vi paddlade med handskar
för det var +9 grader i luften och +11 grader i vattnet. Vi började i Flens hamn i Gårdsjön och paddlade ån förbi Stenhammar ut på Valdemaren. Riktning västerut och första rasten vid Loviselunds badplats. Tillbaka till södra delen av Valdemaren och sen den mysiga ån till Varbro kvarn. Tillbaka och andra rasten i Hålbonäs hästhage. Leif hade rekognoserat så vi avslutade med att paddla i ett dike från Stenhammar till Gårdsjön vilket vi två andra inte gjort förut.
Det blev 18 km och det var inte svettigt…

Lördag 6 maj.  Dagstur på västra Båven med 8 paddlare.
Riktigt skapligt väder denna svala vår. Solen sken bra i början men den gick i moln tidigare än den skulle. Från Skebokvarn ut på Båven och västerut genom Lillsjön ut till Hornsundssjön och första rasten på udden nordväst Uggelkärret. Tillbaka till Båven och söderut längs västra stranden och vi rundade Ådön och tog andra rasten vid brofästet till Ådön.  Efter rasten följde vi östra stranden mot målet i Skebokvarn. Det blev 16 km och det var lättpaddlat.
(bilden i rubriken och ovan är från denna tur)