Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Sjösätt kajaken – enkla knep att ta sig i och ur en kajak

Många är de som kapsejsat redan innan själva turen har börjat. Sjöar och hav bjuder på många olika förhållanden och den ädla konsten att sjösätta ska inte underskattas. Här ger vi dig några enkla knep att ta sig i och ur kajaken i naturen.

Av: Gunnika Isaksson-Lutteman

Balansera från brygga

Är bryggan du tänker sjösätta din kajak vid tillräckligt låg är detta en ganska enkel manöver. 

Lägg kajaken parallellt med bryggan , sätt dig sedan på bryggan och stoppa in fötterna i sittbrunnen. Med den yttre handen tar du tag i mitten och längst fram på sittbrunnskanten. Stötta med den andra handen på bryggan när du lyfter ner rumpan och sätter dig i kajaken. Se till att du har fötterna jämnt placerade i mitten och försök även fördela din tyngd i mitten på kajaken när du häver dig i. Fäst kapellet, greppa paddeln och skjut ifrån bryggan med handen. 

Kliv från klippa

En brygga finns ju inte alltid tillgänglig när vi är ute på tur – men oftast finns det klippor. Sjösättning från klippor påminner om sjösättning från brygga. Försök hitta en klippa som är ganska låg – där du kan lägga kajaken intill och kan stå bredvid sittbrunnen när kajaken ligger i vattnet. Försök hitta lä om det går, ju lugnare vatten desto lättare att göra denna manöver. 

Lägg paddeln tvärs över kajaken bakom sittbrunnen och låt ena bladets baksida samt större delen av skaftet vila på klippan. Nyp tag med den yttre handen kring paddelskaftet och sittbrunnskanten i mitten och baktill. Sätt dig på huk och trä in ett ben i taget i sittbrunnen medan du stöttar med den andra handen på klippan och skaftet som ligger på klippan. Lyft in rumpan och försök ha tyngdpunkten så mycket i mitten av kajaken som det går. Trä över kapellet och ta tag i paddeln som ligger bakom dig. Skjut dig ut genom att putta och lyfta dig ut med en hand på klippan och stötta med paddeln på andra sidan. 

Sjösätt från strand

Att sjösätta från en fin sandstrand är en ganska stabil manöver, men kan så klart försvåras om det blåser mot stranden. Skjut i kajaken med aktern först och placera sittbrunnens främsta del ungefär där vattenlinjen börjar eller lite längre ut beroende på hur långgrunt det är. Lägg paddeln så att du kommer nå den när du satt dig – framför sittbrunnen med ena bladet är ett bra riktmärke. Gå ner i vattnet och sätt dig på kajaken bakom sittbrunnen med ett ben på vardera sida, blicken riktad mot fören. Tråckla in benen i sittbrunnen och försök behåll tyngdpunkten i mitten. Placera händerna på vardera sidan av sittbrunnen, ungefär där öppningen är som störst och glid ner med rumpan i sittbrunnen. Fäst kapellet och skjut dig ut genom att putta med ena handen i sanden och stötta med paddeln i den andra. Är det långgrunt kan det ibland funka att ha paddeln som stöd i vattnet. Följer du med på någon av Friluftsfrämjandet turer får du praktisera alla sätt att sjösätta din kajak under trygg och erfaren ledning. 

Tips

– Fäst gärna kapellet under flytvästen så riskerar du inte att fastna i det när du sätter dig.

– Det är lättast att fästa kapellet genom att börja trä på det bakifrån och sedan framåt. Se till att öglan längst fram på kapellet är synlig när du är klar. Det är öglan du ska dra i om du kapsejsar för att komma ur kajaken. 

– Se till att rodret eller skäddan fungerar som de ska innan du kliver i kajaken. Det är lätt hänt att rodret krånglar eller att sand har fastnat i skäddan, efter en landstigning till exempel. 

– Kom ihåg att ha roder och skädda uppfällda när du sjösätter och fäll ner dem först när du har fått fart framåt. 

– Be en kompis hålla din kajak när du gör manövrarna om du tycker det känns vingligt till en början. 

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning