Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Så tar du hand om din kajak

Ta hand om din ögonsten på bästa sätt, så håller den längre och ni kommer få många härliga stunder tillsammans. Här ger vi några enkla tips för hur du kan underhålla din kajak.

Av: Gunnika Isaksson-Lutteman

Skölj och syna

Efter att du har använt din kajak, oavsett vilket material den är gjord i, sköljer du av den i färskvatten. Helst efter varje gång du har använt den, och speciellt om den paddlas i salta vatten. Inför vinterförvaringen är det extra viktigt. 

Rengör kajakens skrov från smuts med miljövänliga rengöringsmedel och mjuk trasa eller svamp. Vanlig tvål löser de mesta eller diskmedel om du tampas med oljefläckar. Var extra noga med metalldelar så att de inte rostar. 

Ta för vana att se över din kajak efter varje tur, men åtminstone i början och slutet av säsongen. Titta på handtag, däckslinor, roderlinor, skäddavajern, skruvar och andra beslag. Ser du att något börjar bli slitet byter du direkt. 

Torka alltid ur sittbrunnen och packutrymmen och lämna dem öppna där du förvarar kajaken. 

Inför långförvaring kan du rengöra med utspädd ättika för att förhindra mögelangrepp. 

Förvara kajaken där solen inte kommer åt den, gärna under tak. Luftigt, torrt och gärna kallt gillar kajaken under sin långtidsvila. 

Underhåll din kajak

Har du en plastkajak mår den bra av att, en till två gånger per år, få en genomgång med UV-skyddande medel. Dels skyddas plasten mot solens slitage samt att medlet ger en viss smutsavvisande effekt. Fråga i en välsorterad kajakbutik vilket medel du ska använda till just din kajak. 

Har du en kajak i glasfiber bör du vaxa den inför och efter säsongen – kajaken behåller då sin glansiga yta bättre. Även här bildas ett extra skydd mot smutsen och solens strålar som annars bleker färgen och åldrar glasfibern. I en vanlig båtbutik hittar du polish och vax för din kajak. Stryk på polish med mjuka rörelser på en fjärdedel av däcket och skrovet i taget – låt torka några minuter. Ta en ren trasa och polera ytan med cirkelrörelser. Fortsätt med vaxet och ny trasa för att polera upp en glänsande yta.

Gummiluckor mår bra av lite silikonfett – samma som till dörrlister på bilen för att de inte ska frysa fast. Luckorna blir lättare att sätta på och håller tätt bättre.

Kom ihåg att alltid rengöra din kajak noga och låta den torka innan du stryker på något annat medel. Undvik regn och starkt solsken när du applicerar medlen.  

Ta hand om tillbehören

Även flytväst, kapell och paddel behöver ses över, helst efter varje gång du använder dem. Kolla flytvästens sömmar och remmar och se över att kapellet är helt. Skölj gärna av i färskvatten och häng luftigt för att torka. 

Tvätta paddeln ren om du behöver efter varje paddelsession. Paddlar i glasfiber och plast kan få sig en omgång en gång om året av samma medel som kajaker tillverkade i samma material. 

Tar du hand om din kajak kan du njuta längre av den!

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning