Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Så här packar du din kajak inför turen

Fördelen med kajak är att den rymmer mycket packning och det går att lyxa till det med där lilla extra. Vissa saker i din packning är livsnödvändiga, andra prylar är med för att sätta guldkant på tillvaron. Men precis hur du packar din kajak är också viktigt.

Av: Gunnika Isaksson-Lutteman

Tips och trix

Ett bra tips är att ta bort onödigt emballage hemma och portionsförpacka mat i mindre plastpåsar. Kläder och utrustning är lättare att hitta om du har olika färger på de vattentäta påsar som du bör förvara prylarna i. Hellre många mindre påsar än en stor, eftersom luckan som packningen ska ned i är begränsad. Även om kajakens packutrymmen ska vara vattentäta kan det läcka in ändå, eller så regnar det när du ska packa ur kajaken. 

Tung packning ska placeras nära sittbrunnen och mot botten för att kajaken ska vara så stabil och följsam i vågorna som möjligt. Är ni flera som paddlar tillsammans kan ni fördela packningen jämt i kajakerna, så att inte en person får ta allt tungt. 

Har du hängt med någon av Friluftsfrämjandets turer hjälper ledarna dig att få en bra viktfördelning i kajaken för en så njutbar paddling som möjligt. 

Det kan vara svårt att se om allting får plats i kajaken när du packar hemma. Ett tips är att tänka i IKEA-kassar! Två kassar brukar inte vara några problem, tre fulla kassar blir oftast en utmaning.

Här hittar du utrustningslista om du ska ut på tur.  

Vad, var, varför och när

När du packar din kajak ska du fundera över vad du vill ha tillgängligt och när. Vad vill du enkelt nå under paddlingen – till exempel under en kort rast eller när det är dags att slå läger för natten? 

  • I sittbrunnen ska du undvika att lägga lösa saker då det ramlar ur om du välter. Men här kan du till exempel lägga vattendunkar, då du slipper eventuellt läckage på övrig packning. 
  • I främre packutrymmet kan du till exempel samla allt som har med matlagning att göra, lätt att komma åt under en snabb lunchrast på land. 
  • I bakre utrymmet kan du packa det som har med nattläger att göra. Tält, sovsäck och torra kläder. 
  • I fikaluckan packar du sånt du vill komma åt under paddlingen, som till exempel förbandslåda, matsäck och regnjacka. 
  • På kajaken ska säkerhetsutrustningen finnas. Länspump, flottör, extra paddel och en dricksflaska är bra att ha uppe på. Fäst allt med små karbinhakar eller linor. Allt som sitter på däck ska klara av vågor som sköljer över däck, utan att flytta sig eller glida av. 
  • I flytvästen ska du ha visselpipa, liten kniv och mobiltelefon i vattentätt fodral. Har du många fickor på flytvästen kan du också ha snacks, solkräm och keps. 
  • Runt midjan ska bogserlinan vara fäst. Tänk på att bältet ska ha snabbutlösningsfunktion. 

Hitta äventyr på vatten

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning