Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Sveriges bästa vandringsleder

Vandring är ett underbart och också populärt friluftsliv. Därför delar vi såklart med oss av några av våra bästa vandringsleder i Sverige, redo för dig att upptäcka. Låt äventyret börja.

Det finns gott om vandringsleder över hela Sverige, både i lågland och fjäll. Oavsett om du älskar att vandra för frihetskänslan, naturupplevelsen eller äventyret så finns det något för alla. Nedan kan du läsa om några av de vandringsleder som finns i Sverige. 

Höga kustenleden

Höga kustenleden är en 129 kilometer lång vandringsled som finns belägen i Örnsköldsviks kommun. Leden sträcker sig från den välkända Högakustenbron och sedan ända upp till Örnsköldsvik. På denna vandringsled får du uppleva mycket spektakulär och unik natur. Sandstränder, klippor och urskog men också en enastående kustlinje och nationalpark.

På vandringsledens södra del tar du dig fram via små stigar och grusvägar som går igenom den enastående urskogen och unika kusten. Här finns möjlighet att bo i tält, kojor, vindskydd, men också i stugor som finns för uthyrning.

På vandringsledens mellersta del utgörs vandringen istället omkring Skuleberget och Skuleskogens nationalpark. Här kan du njuta av spektakulär natur av många slag. Du hittar bland annat mörka tjärnar, stenfält, porlande bäckar och djupa raviner. Under denna del kan du njuta av storslagna utsikter på Skulebergets topp som når 286 meter. Perfekt vy för en fikapaus?

Om du fortsätter färden norrut, mot Örnsköldsvik, sker vandringen på både vägar och stigar. Här finns också Köpmanholmen som är ett populärt stopp eftersom de har ett vandrarhem. Härifrån kan du också ta färjan ut till skärgården eller stanna till vid sandstranden i närheten av Sör-Balesviken.

Höglandsleden

Högalandsleden är en 44 mil lång vandringsled som sträcker sig genom 5 kommuner. Leden tar dig genom det småländska höglandet och låter dig njuta av både vacker natur, men också kulturhistoriska platser. 

Under denna led så dominerar åkrar, ängar och hagar. Du möter alltså ingen direkt vildmark men får räkna med att klara av många höjdmeter både uppåt och neråt – något som gör att leden bjuder på delvis krävande vandring. 

Eftersom leden sträcker sig genom så pass många kommuner så finns det också olika detaljerad information. Mellan Eksjö och Öserum finns det dock sammanfattade ledbeskrivningar och kartor, samt vindskydd och rastplatser.

Siljansleden

Siljansleden är en 34 mil lång led som tar dig runt Siljan och Orsasjön i Dalarna. Här får du uppleva ett storslaget landskap med mäktiga skogar och höjder på upp till 400 meter. Det finns gott om småtjärnar och mindre sjöar som går att bada eller fiska i.

På denna vandringsled finns det mycket att utforska. Du kan exempelvis stanna till vid rödmålade gårdar, på Rättviks naturmuseum, eller vid en naturlig springbrunn där vattnet från källådern sprutar 5 meter rakt upp i luften. 

Siljansleden är väldigt lättillgänglig vilket ger den en stor fördel. Leden passerar bland annat genom centrum i Leksand, Orsa och Rättvik. Det finns också möjlighet att påbörja sin vandring från Mora där du vandrar Vasaloppsspåret från centrum i endast 5 kilometer. Något som också gör Siljansleden unik är att en stor del av vandringen sker på gamla fäbodstigar.

Vandringsleder Göteborg 

I Göteborg finns det ett flertal leder som sträcker sig över ett större område. Nedan kan du läsa om några vandringsleder i Göteborg och vår underbara västkust. 

Bohusleden

Bohusleden är en 37 mil lång vandringsled som är uppdelad i 27 etapper. Vandringsleden sträcker sig ända från Lindome i söder till Strömstad i norr, med möjlighet att ansluta till andra leder. Både i mellersta och norra Bohuslän har du exempelvis möjlighet att ansluta till Kuststigen som även leder in i Norge.

Trots att denna vandringsled befinner sig strax utanför Göteborg så vandrar du här genom lugna skogar och myrar. En annan fördel är att Bohusleden mestadels är lättvandrad, vilket gör att den kan avnjutas även av de som nyss börjat vandra.

Trots att du befinner dig så nära storstaden Göteborg finns det många delar som får dig att känna dig som att du är i norra Sveriges fjällvärld. En mycket unik upplevelse som bara måste upplevas.   

Vildmarksleden

Till skillnad från Bohusleden är Vildmarksleden en kortare vandringsled på drygt 4 mil. Leden sträcker sig från Hindås till Skatås och är relativt lättvandrad, vilket gör den perfekt för hela familjen eller dig som precis börjat med vandring. 

På leden vandrar du längs grusvägar och stigar. Du får också möjligheten att uppleva många vackra utsiktsplatser, som gjorda för en avkopplande paus. 

Vandringsleder Stockholm 

Likt Göteborg så har Stockholm med omnejd också gott om vackra vandringsleder. På många leder kan du välja att endast göra dagsetapper, men också flerdagsvandringar. Dessutom når du dem enkelt med buss eller pendeltåg från innerstan. Här kan du läsa om några vandringsleder i Stockholm som ger en paus från vardagens brus.

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden är faktiskt Sveriges längsta led och erbjuder hela 1000 kilometer vandring genom omväxlande landskap. Här kan du exempelvis vandra genom djupa skogar, tvära bergknallar, glittrande sjöar och även kulturbygd. 

Leden är indelad i cirka 100 etapper med olika svårighetsgrader. Här finns något för alla. Både krävande vandring men också enklare sträckor som passar perfekt för vardagsmotion. Här kan du läsa om en av Friluftsfrämjandets vandringar på Sörmlandsleden.

Upplandsleden

Upplandsleden är en 40 mil lång vandringsled som är uppdelad i fyra avsnitt och 31 etapper. Leden har sin utgångspunkt i Uppsala och har skapats genom avtal med 200 marknadsägare som upplåter en del av sin mark.

På din vandring längs Upplandsleden har du möjlighet att njuta av hjortronens och orrarnas myrar, djupa skogar och åkerkanter. Från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr. Leden är väl röjd och det finns också gott om vindskydd, bänkar och eldstäder längs vägen. 

Roslagsleden

Roslagsleden är 190 kilometer lång och sträcker sig från Danderyds kyrka i Stockholm till Albert Enström-museet i Grisslehamn. Vandringsleden är indelad i 11 etapper som är mellan 9 och 25 kilometer långa.

Leden erbjuder vandring genom unik fornminnesbyggd, orörda skogar och spegelblanka sjöar. Här hittar du bland annat kyrkor och slott med mycket historia, samt sällsynt fauna och flora. 

På många platser längs leden finns möjligheter till övernattning. Du kan bland annat övernatta i vindskydd, tält, bed & breakfast, stugor och hotell. Det finns också gott om informationstavlor.  

Hitta vandringar

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning