Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Tält, vindskydd, tarp eller stuga – hur sover du?

Tält, vindskydd, hängmatta, under bar himmel. Under en gran, med fjällen runt om dig, i lä bakom en syrénberså – sätten du kan sova ute på är många men känslan lika härlig. Vår vandringsledare Babek ger tips om olika sätt att sova ute på.

–Sova ute är en oslagbar friluftsaktivitet. Ett litet äventyr som känns jättestort! Det behöver inte vara långt bort eller kosta en massa heller. Det första de flesta tänker på är säkert att sova i tält. Det är ett mysigt och skyddat sätt och är praktiskt när det är fuktigt och kyligt, säger Babek, som är vandringsledare i Friluftsfrämjandet.

Ett tält håller effektivt regn och blåst ute och man kan ha det hur mysigt som helst inne i sitt tält även om stormen rasar utanför. Men tältet gör sig också bra hemma på gräsmattan menar Babek.

–Har du ingen egen kanske du känner någon vars gräsmatta du får låna en natt. Det kan vara ett bra ställe att börja, för att prova hur det går att sova när sängen inte känns som vanligt och lampan inte går att släcka, i alla fall inte på sommaren. Här är det också lätt att avbryta äventyret, om det av någon anledning känns som det bästa alternativet.

Vindskydd

–Egentligen är det bara fantasin, kanske vädret och säkerheten litegrann, som sätter gränser för hur och var man kan sova, säger Babek.

I många naturområden och längs vandringsstigar finns det timrade vindskydd. Ta en titt på en karta över området du vill besöka och se om du hittar ett. På platsen brukar det finns uppbyggd eldplats och kanske till och med lite torr ved i en låda i närheten. Rulla ut ditt liggunderlag och din sovsäck och njut av ditt luftiga natthärbärge. Ej att rekommendera i riktigt myggrika områden dock.

Att spänna upp en tarp är också ett mysigt alternativ.

–Då har du ju med dig ett eget vindskydd att krypa in under. Välj en plats där det inte riskerar att samlas vatten bara, säger Babek.

Hängmatta

–Den moderna frilufts-hängmattan är en underbar sovkompis. Den väger nästan ingenting och kan sättas upp varsomhelst. Det är en gungig sittplats under dagen, den perfekta bokslukarplatsen på eftermiddagen och minst lika underbar att sova i om natten. Lägg ditt liggunderlag i hängmattan, både för komfort och för värme, tipsar Babek.

Stuga

–Knarret i timret, till ljudet av naturen utanför. Att sova i stuga efter en heldag ute i naturen är också mysigt, och faktiskt en helt annan känsla än sin egen säng. Dessutom har ju friluftsstugor en förmåga att ligga på de mest natursköna platserna, säger Babek.

Eller ingenting...

–När du testat allt annat, eller inser att det enda du får ned i ryggsäcken är ett liggunderlag – lägg dig direkt under stjärnorna. Att sova under bar himmel är en fantastisk upplevelse. Även det går utmärkt att göra på altanen, gräsmattan, balkongen eller studsmattan. Men är man alldeles säker på att det inte kommer att komma nederbörd går det ju utmärkt att lägga sig varsomhelst som känns mysigt och inte störande för någon markägare. Låt himlen bli ditt täcke och somna till pirret av att vara ett med naturen för en kväll.

Babek, vandring

–Naturen kom in i mitt liv ganska sent. Så när jag leder ungdomar ut i naturen är det som om jag återupplever min ungdom, fast från en annan vinkel.