Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Åka längdskidor med barn – våra bästa tips

Att åka längdskidor med barn är ett roligt sätt att röra på sig och samtidigt njuta av naturen. Ledaren David ger sina bästa tips.

–Redan som liten blev jag förälskad i vintern. Min mamma älskade att åka längd. Därför blev det naturligt att jag ställde mig på skidorna redan som liten. Jag har älskat varje stund, säger David, som är kursledare i längdskidor i Friluftsfrämjandet.

För den som vill åka längdskidor med barn är bra förutsättning a och o, göra lärandet lekfullt och i en bra ordning.

1. Gör åkturen till ett (lagom långt) äventyr

–Att ha ett mål är roligt. Sikta in er på skogsstugan dit ni åker och tar en fika. Åk utanför spåret i naturliga terrängen där gupp och ojämnheter ger spänning, eller varför inte stanna upp och leka en lek med skidor på fötterna? Ni behöver inte ta er långt för att få känslan av äventyr – åk hellre kort med många pauser så energin och glädjen håller. Det är viktigt att er skiddag är på barnens villkor – det är så det blir fler turer!

2. Ta med matsäck

En termos med varm choklad, lite russin, några nötter eller annat snacks sätter guldkant både för barn som vuxna.

–Kom ihåg att ta paus då och då för att fylla på energin så att alla håller humöret på topp. Välj en plats i lä, och njut av utsikten, säger David.

3. Klä er rätt

Genom att klä sig efter lager-på-lager principen blir det enklare att hålla rätt temperatur efter vad som känns bra just i stunden. Undvik att ha bomull närmast huden. Välj underställ och strumpor i ull eller syntet, eller en blandning av dessa så transporteras fukten bort och du slipper bli blöt och kall. Ha med extra varma kläder att sätta på när ni står still.

–Vara noga med att pjäxor inte är för små- eller stora. Mät foten och pjäxan, som ska sitta skönt och lämna lite utrymme för tårna.

Lär ditt barn att åka längdskidor

Har du barn som ska lära sig att åka skidor har du många roliga dagar framför dig. Nedan hittar du några bra tips.

1. Visa istället för att prata

När det kommer till mindre barn så kan de inte ta emot instruktioner på samma sätt som vuxna. Att ge barnet enbart muntliga instruktioner hur de använder stavarna, placerar skidorna och liknande är alltså ingen bra idé.

–Självklart är det bra att prata med ditt barn, men många gånger så lär de sig bäst genom att ha roligt och försöka lära sig själva. Precis som när de skulle lära sig att gå. Genom att som förälder också vara med i skidspåret och fysiskt visa hur man gör underlättar också lärandet då barn är väldigt bra på att härma.

2. Lär dem hela processen

–För vissa barn går det väldigt fort att lära sig längdskidåkning, medan andra kan behöva längre tid på sig. Oavsett vilket är det bra att lära dem hela processen – från början till slut. Följande ordning brukar vara bäst:

  • Lär ditt barn hur man tar av och på sig utrustningen helt själv.
  • Lär er att ramla lite försiktigt på stället och resa sig upp igen. Det är viktigt att veta om senare i skidspåret och kan bli en kul lek. Vem kan göra snyggaste vurpan? Hur långt kan du glida på en skida? Hur stiligt kan du stanna?
  • Bekanta er med skidorna och stavarna genom att trampa runt på stället, gå fram och tillbaka, samt åt sidorna.
  • Väl bekväm med utrustningen kan de pröva sig fram med att åka på plan mark. Gör det både med och utan stavar.
  • De flesta barn känner sig nu redo att testa att åka utför och uppför.
  • Nu är de nästan fullfjädrade åkare, men kom ihåg att lära dem att svänga!
  • Sist men inte minst: Åk i omväxlande terräng.

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning